Πρόκειται για την κορυφαία επίδοση των 273 αγώνων των «πράσινων» στην post season του επαγγελματικού Πρωταθλήματος αφού μέχρι χθες το ρεκόρ ήταν εκείνο των οχτώ κοψιμάτων που είχε τρεις φορές και πάλι σε παιχνίδια με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ mateco. Ήταν στον 3ο ημιτελικό του 1994 στη Θεσσαλονίκη, στον 1ο και στον 2ο τελικό του 2000.

 

Τα εννιά κοψίματα εξάλλου, είναι η κορυφαία επίδοση της φετινής Stoiximan Basket League αφού πριν από αυτό το παιχνίδι δεν υπήρξε επίδοση μεγαλύτερη των επτά. Σε αυτήν έφτασε τρεις φορές ο Παναθηναϊκός AKTOR και από μία Προμηθέας, Περιστέρι bwin και Ολυμπιακός.

 

Πρόκειται για την ισοφάριση της κορυφαίας επίδοση του Πρωταθλήματος στις τελευταίες πέντε σεζόν αφού σε κάθε μία από τις προηγούμενες τέσσερις, υπήρξε μία ομάδα που μέτρησε σε έναν αγώνα της εννιά τάπες. Μία από αυτές ήταν ο Παναθηναϊκός AKTOR της σεζόν 2019-20 από τον εκτός έδρας αγώνα του με το Περιστέρι bwin για την 11η αγωνιστική. Για να βρούμε την προηγούμενη, μεγαλύτερη επίδοση κοψιμάτων από τους «πράσινους», θα πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 2017-18 όταν είχαν 10 στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Γυμναστικό Λάρισας Φάρο.

 

Ακόμη σε ομαδικό επίπεδο…

 

*Αυτή ήταν η 24η συνεχόμενη, εντός έδρας νίκη των «πράσινων» για τα προημιτελικά των playoffs, εξαιρουμένων των σεζόν 2000-01 και 2001-02 στις οποίες δεν υπήρχε αυτός ο δρόμος για τις ομάδες που αγωνίζονταν στην τελική τετράδα. Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός AKTOR ηττήθηκε ως γηπεδούχος στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης, ήταν για την post season του 1997 όταν τον νίκησε ο ΠΑΟΚ mateco με 77-66 και τον απέκλεισε από την τελική τετράδα. Εκείνη μάλιστα ήταν η μοναδική εκτός έδρας νίκη του Δικεφάλου επί των «πράσινων» για τα playoffs της Stoiximan Basket League σε συνολικά 21 παιχνίδια.

 

*Παράλληλα ήταν η 43η συνεχόμενη, εντός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί του ΠΑΟΚ mateco. Η τελευταία από τις τέσσερις εκτός έδρας νίκες του Δικεφάλου, στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος ήταν εκείνη της 21ης Μαρτίου 1998 (65-66).

 


 

Ο Γκριγκόνις στους «500άρηδες» σκόρερ του Παναθηναϊκού AKTOR

 

Ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν ένας από τους τέσσερις διψήφιους σκόρερ του Παναθηναϊκού AKTOR στο Game 1 της προημιτελικής σειράς των playoffs με τον ΠΑΟΚ mateco. Οι 15 πόντοι του μάλιστα τον έβαλαν σε δύο ξεχωριστές, «πράσινες» λίστες αφού έφτασε και ξεπέρασε τους 500.

 

*Ο Λιθουανός γκαρντ γκαρντ-φόργουορντ έγινε ο 50ός συνολικά παίκτης του Παναθηναϊκού AKTOR στα χρόνια της Stoiximan Basket League που έφτασε στους 500+.

 

*Παράλληλα έγινε ο 29ος της αντίστοιχης λίστας των ξένων παικτών των «πράσινων» με 500+ πόντους, αριθμό στον οποίο έφτασε μέσα από την 46η εμφάνιση του στην κατηγορία.

 

Ακόμη για τους γηπεδούχους…

 

* Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μπήκε στη 15άδα των πασέρ του Παναθηναϊκού στη Stoiximan Basket League. Με τις τρεις ασίστ που μοίρασε, έφτασε τις 253 και ξεπέρασε τον Λευτέρη Μποχωρίδη που είχε 250.

 

*Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έκανε τρεις από τις εννιά τάπες του Παναθηναϊκού AKTOR και με αυτές μπήκε στην 30άδα των κορυφαίων μπλοκέρ του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Έφτασε τις 23 και ξεπέρασε τον Ρομπέρτας Γιαβτόκας (2006-07) και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (2013-15) που είχαν από 22.

 

*Ο Τζέριαν Γκραντ με τους 10 πόντους που είχε, έφτασε και ξεπέρασε τους 600 στην 51η εμφάνιση του στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

 

Ρεκόρ καριέρας για Μήτογλου και Καλαϊτζάκη

 

Με δύο κορυφαίες επιδόσεις καριέρας μπήκαν στα playoffs ο Ντίνος Μήτογλου και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης

 

*Ο Ντίνος Μήτογλου σημείωσε τα τέσσερα (4/6) από τα 12 τρίποντα του Παναθηναϊκού AKTOR και ισοφάρισε έτσι το ρεκόρ καριέρας του στη Stoiximan Basket League, αφού έφτασε σε αυτήν την επίδοση για τρίτη φορά. Για το Πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21 είχε 4/5 τρίποντα στο εντός έδρας ντέρμπι της κανονικής περιόδου και 4/6 στον 3ο ημιτελικό των playoffs της ίδιας σεζόν με την αντίπαλο την ΑΕΚ Betsson.



Ο διεθνής φόργουορντ εξάλλου έγινε χθες ο 11ος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού AKTOR στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Με τα τέσσερα που είχε, έφτασε τα 722 και ξεπέρασε τον Νίκο Οικονόμου που είχε 720 στην επταετία 1992-1999.



*Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης έκανε τέσσερα κλεψίματα, στην κορυφαία επίδοση των 83 αγώνων του στη Stoiximan Basket League. Η προηγούμενη ήταν εκείνη των τριών που έκανε σε τρεις διαφορετικούς, φετινούς αγώνες στην κανονική περίοδο. Ήταν εντός έδρας με τον Απόλλωνα Carna, την Καρδίτσα Ιαπωνική και τον Κολοσσό H Hotels Collection. 



Ο Καλαϊτζάκης έγινε ο 5ος παίκτης του φετινού Παναθηναϊκού AKTOR που έφτασε σε επίδοση 4+ κλεψιμάτων μετά τους Βιλντόσα, Σλούκα, Μήτογλου και Μωραΐτη. Με τα τέσσερα που έκανε μάλιστα σε αυτό το παιχνίδι, έγινε ο 43ος στην ιστορία των «πράσινων» στη Stoiximan Basket League που έφτασε τα 50+.



Ακόμη ο Καλαϊτζάκης με τους έξι πόντους που είχε χθες, έφτασε και ξεπέρασε τους 400 μέσα από την 83η εμφάνιση του στη Stoiximan Basket League.

 



Ο Τσαϊρέλης στους 10 κορυφαίους ριμπάουντερ της ιστορίας του ΠΑΟΚ mateco



Τρία ριμπάουντ ήταν αρκετά για τον Μιχάλη Τσαϊρέλη προκειμένου να βρει θέση στη 10άδα των κορυφαίων ριμπάουντερ του ΠΑΟΚ mateco στη Stoiximan Basket League. Ο διεθνής φόργουορντ-σέντερ έφτασε τα 383 και έτσι ξεπέρασε τον Χουάν Αντόνιο Μοράλες που είχε 382 στις δύο θητείες του με τα ασπρόμαυρα (1997-99 και 2001-02).



Ακόμη ο Τσαϊρέλης «σκαρφάλωσε» μία θέση στη λίστα των σκόρερ της Stoiximan Basket League και είναι πια στην 51η. Με τους τέσσερις πόντους που είχε, έφτασε τους 2.482 και ξεπέρασε τον Γιάννη Γιαννούλη που είχε 2.481.



Κατά τα άλλα…



*Ο Κέβιν Πόρτερ με τους 26 πόντους που είχε, σημείωσε την κορυφαία επίδοση από παίκτη του Δικεφάλου σε εκτός έδρας παιχνίδι playoffs κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Στα προηγούμενα 20, το ρεκόρ ήταν εκείνο των 22 που είχαν ο Πέτζα Στογιάκοβιτς στον 1ο τελικό του 1998 και ο Ουόλτερ Μπέρι στον 1ο ημιτελικό του 1999.



* Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης είναι πια ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια όλων των διοργανώσεων στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco. Ο 42χρονος φόργουορντ έφτασε τα 422 παιχνίδια με τα ασπρόμαυρα και ξεπερνώντας τον Νίκο Μπουντούρη έμεινε μόνος στην κορυφή της ιστορικής λίστας του Δικεφάλου.



*Ο Τζαμάνι ΜακΝίς τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 10 πόντους και 11 ριμπάουντ. Έτσι έφτασε στο τρίτο του double-double μετά από εκείνα των εντός έδρας αγώνων με το Περιστέρι bwin για την 3η αγωνιστική και με το Μαρούσι για την 5η αγωνιστική των play out. Με αυτό ο ΠΑΟΚ mateco έφτασε στα 12 και «έπιασε» στη 2η θέση της φετινής λίστας το Μαρούσι, πίσω μόνο από τον Απόλλωνα Carna που τελείωσε τη σεζόν με 14.



*Ο Τζάστιν Άλστον είχε δύο επιθετικά ριμπάουντ και με αυτά μπήκε στην 30άδα της σχετικής λίστας των ξένων του Δικεφάλου. Έφτασε τα 51 και ξεπέρασε τον Ματ Μπούλαρντ (1994-95) και τον Ντράγκο Πάσαλιτς (2006-07) που είχαν από 50.