Με την επικράτηση τους οι «κιτρινόμαυροι» έβαλαν τέλος σε μία αναμονή 27 χρόνων και συνολικά 9.872 ημερών. Αυτό ήταν το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη και τελευταία, μέχρι χθες, νίκη τους στο ΟΑΚΑ επί των «πράσινων». Ήταν 25 Ιανουαρίου 1997 όταν είχαν επικρατήσει με 79-77 και από τότε ο Παναθηναϊκός Aktor μετρούσε 35 συνεχόμενες νίκες ως γηπεδούχος απέναντι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Οι 10 τελευταίες από αυτές σημειώθηκαν με διαφορές 14-30 πόντων.

 

Δεδομένης της ιστορικής αξίας που έχει αυτό το αποτέλεσμα για τον Άρη Midea, αξίζει να θυμηθούμε ποιοι αγωνίστηκαν στο παιχνίδι της μοναδικής, μέχρι χθες, νίκης του στην Αθήνα επί του Παναθηναϊκού AKTOR, στο πλαίσιο της Stoiximan Basket League.


 
Παναθηναϊκός (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 10, Κοχ 2, Οικονόμου 14, Ντίνκινς 18, Νικόλα 3, Σκονοκίνι 7, Μαρτίνεθ 8, Αμίτσι 15.
Άρης (Σούμποτιτς): Ορτίθ 15 (11ρ, 5ασ.), Λιαδέλης 20 (6/8β, 4/9δ, 2/3τρ.), Σταυρακόπουλος 11, Σιούτης, Φλώρος 4, Ναχάρ, Αγγελίδης, Μπέρι 12, Μπόνι 17 (8/9β, 3/5δ, 1/1τρ.).

 

«Σκαλίζοντας» λίγο ακόμη το παρελθόν προκύπτει κάτι ακόμη ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πριν τον Παναθηναϊκό AKTOR, ο Άρης Midea νίκησε εκτός έδρας και την ΑΕΚ Betsson. Η τελευταία φορά που πέρασε από τις έδρες και των δύο μεγάλων αθηναϊκών ομάδων ήταν στην περίοδο 1988-89 αφού τότε είχε επιβληθεί των «πράσινων» με 95-80 (Γκάλης 42, Σούμποτιτς 21, Γιαννάκης 15) και της «Ένωσης» με 82-72 (Γκάλης 35, Γιαννάκης 13, Ουίλτζερ 13).

 

Κατά τα άλλα σε ομαδικό επίπεδο…

 

*Είναι προφανές ότι ο Άρης Midea έκανε κάτι περισσότερο από τη μισή δουλειά μέσα από την άμυνα του αφού κράτησε τον Παναθηναϊκό Aktor στους 70 πόντους. Κομμάτι αυτής της λειτουργίας ήταν και τα 11 κλεψίματα του με τα οποία ισοφάρισε την κορυφαία φετινή επίδοση του αφού τόσα έκανε ακόμη στο εντός έδρας παιχνίδι με την Καρδίτσα Ιαπωνική και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

 

*Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπήκε εντυπωσιακά στο παιχνίδι και το +15 που «έχτισε» στην πρώτη περίοδο (10-25) είναι το μεγαλύτερο επιμέρους σκορ που έκανε σε ένα δεκάλεπτο των 17 αγώνων της στη φετινή Stoiximan Basket League. Το προηγούμενο μεγαλύτερο επιμέρους σκορ που έκανε, ήταν το +14 της τέταρτης περιόδου του εντός έδρας αγώνα με τον Προμηθέα (28-14).



*Καθοριστικό για την έκβαση του αγώνα ήταν το σερί 13-0 που μετέτρεψε το 62-58 του 35:08, στο 62-71 του 38:35. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, φετινό σερί των «κιτρινόμαυρων» αφού έκαναν δύο φορές σερί 12-0 στα ματς με τον Ολυμπιακό εκτός και τον Απόλλωνα Carna εντός έδρας.



*Παρά την, αυταπόδεικτα, μεγάλη νίκη του Άρη Midea, από τη στατιστική του αγώνα προέκυψε ένα οξύμωρο σχήμα των αριθμών που τον εμφάνισε να έχει αρνητικό ρεκόρ περιόδου στο ranking, στο σύστημα αξιολόγησης δηλαδή του Πρωταθλήματος, με συντελεστή 54. Το προηγούμενο ήταν το 61 που μέτρησε στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Καρδίτσα Ιαπωνική.



*Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό ήταν μόλις το 9ο παιχνίδι στη σεζόν στο οποίο ο νικητής είχε μικρότερο ranking από τον ηττημένο. Η διαφορά δε των 33 βαθμών στο σύστημα αξιολόγησης (87-54) είναι η μεγαλύτερη αυτής της λίστας αφού η προηγούμενη μεγαλύτερη ήταν εκείνη των 28 της πρεμιέρας μεταξύ του Απόλλωνα Carna και της Καρδίτσας Ιαπωνική. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε νικήσει η ομάδα της Πάτρας έχοντας 64 ranking έναντι του 92 της θεσσαλικής ομάδας.



*Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη προηγήθηκε με 19 πόντους, είδε τον Παναθηναϊκό AKTOR να ξεφεύγει με 8 και τελικά έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανατροπή της στη σεζόν για να φτάσει στη νίκη. Μεγαλύτερη ήταν η επιστροφή από το -10 στο εντός έδρας παιχνίδι με την Καρδίτσα Ιαπωνική.

 




Ο Τολιόπουλος στη 10άδα των πασέρ και στην 25άδα των σκόρερ του Άρη Midea




Ο Βασίλης Τολιόπουλος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τέταρτη περίοδο, διάστημα στο οποίο και κρίθηκε ο αγώνας. Μέσα από το χθεσινό παιχνίδι έφτασε σε δύο πολύ σημαντικά επιτεύγματα ως παίκτης του Άρη Midea αφού μπήκε στη 10άδα των πασέρ και στην 25άδα των σκόρερ των «κιτρινόμαυρων», στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93). Πιο συγκεκριμένα…



*Με τις πέντε ασίστ που μοίρασε στο ΟΑΚΑ, ο Τολιόπουλος έφτασε τις 183 με τα κιτρινόμαυρα και έγινε ο 10ος πασέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης στη Stoiximan Basket League αφού προσπέρασε τον Σπύρο Μούρτο που είχε 182 ασίστ από το 2008 ως το 2010 και από το 2012 ως το 2018.



*Με τους 12 πόντους του, ο διεθνής γκαρντ μπήκε στην 25άδα αυτής της ιστορικής λίστας του Άρη. Έφτασε τους 615 και άφησε έξω από τη συγκεκριμένη λίστα τον Σάββα Ηλιάδη που είχε 606 πόντους στην τριετία 2006-09.



*Παράλληλα, έχοντας 4/7 τρίποντα «σκαρφάλωσε» μία θέση και σε αυτήν τη λίστα. Φτάνοντας τα 109 εύστοχα σουτ από την περίμετρο με τη φανέλα του Άρη Midea ξεπέρασε τον Γιάννη Σιούτη που είχε 106 και «έπιασε» στην 8η θέση της λίστας τον συμπαίκτη του Λευτέρη Μποχωρίδη.



Ακόμη σε ατομικό επίπεδο για τον Άρη Midea…



*Ο Λευτέρης Μποχωρίδης έκανε τρία από τα 11 κλεψίματα της ομάδας του και με αυτά έφτασε τα 150 στην καριέρα του στη Stoiximan Basket League.



*Ο Ίσμαελ Σανόγκο μπήκε στην 50άδα της λίστας των ξένων παικτών των «κιτρινόμαυρων» στα αμυντικά ριμπάουντ. Έχοντας τέσσερα στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, έφτασε τα 89 και ξεπέρασε τους Σαμ Βίνσεντ, Γκόρντον Φίριτς και Ραμόν Χάρις που είχαν από 85.

 



Η διπλή σύμπτωση για τον Παναθηναϊκό AKTOR



Για τον Παναθηναϊκό AKTOR δεν έλαβε τέλος μόνο το αήττητο σερί που κρατούσε ως γηπεδούχος κόντρα στον Άρη Midea από τον Ιανουάριο του 1997 αλλά και εκείνο που είχε στη φετινή Stoiximan Basket League. Το συγκεκριμένο γεγονός μάλιστα συνοδεύεται από μία διπλή σύμπτωση.



Την πρώτη από τις πέντε φορές στην ιστορία του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που έφτασε αήττητος στη 17η αγωνιστική, υποχρεώθηκε στην πρώτη ήττα του στη συγκεκριμένη «στροφή» κι από τον ίδιο αντίπαλο, τον Άρη Midea. Ήταν η περίοδος 2007-08 όταν ο Παναθηναϊκός AKTOR, με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο του είχε μπει στο Πρωτάθλημα με το 16/16. Στη 17η αγωνιστική επισκέφτηκε τον Άρη Midea που τότε είχε στον πάγκο του τον Γκόρντον Χέμπερτ και έχασε το αήττητο του στο «Παλέ» αφού οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν με 82-75.



Οι «πράσινοι» έτσι, μετά τη χθεσινή ήττα τους, δεν θα καταφέρουν να φτάσουν ως το τέλος της κανονικής περιόδου αήττητοι κάτι που κατάφεραν μόνο στην περίοδο 2017-18 όταν έκαναν το 26/26.



Κατά τα άλλα…



*Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε περισσότερα λάθη από κάθε άλλο παιχνίδι του στη φετινή Stoiximan Basket League. Είχε 19 ένα περισσότερο από το εκτός έδρας παιχνίδι του με το Λαύριο Megabolt.



*Οι 10 πόντοι στους οποίους περιορίστηκε στην πρώτη περίοδο αποτελούν αρνητικό ρεκόρ στη σεζόν. Η προηγούμενη μικρότερη, «πράσινη» επίδοση ενός δεκαλέπτου ήταν εκείνη των 11 πόντων που σημείωσε στην πρώτη περίοδο του αγώνα στο Περιστέρι και στην πρώτη περίοδο του αγώνα στο ΣΕΦ.



*Αρνητικό ρεκόρ περιόδου, ως προς τη φετινή Stoiximan Basket League, συνιστά για τον Παναθηναϊκό AKTOR και το -15 της πρώτης περιόδου (10-25). Το προηγούμενο μεγαλύτερο, εις βάρος του σκορ σε ένα δεκάλεπτο, ήταν το 15-29 (-14) της τρίτης περιόδου του παιχνιδιού με την ΑΕΚ Betsson για την 7η αγωνιστική.



*Το -19 στο οποίο βρέθηκε στην εξέλιξη του πρώτου ημιχρόνου αποτελεί ισοφάριση της μεγαλύτερης εις βάρους του διαφοράς στο φετινό Πρωτάθλημα. Αυτήν χρειάστηκε να ανατρέψει στο ματς της 2ης αγωνιστικής με το Περιστέρι bwin. Το έκανε και χθες χωρίς ωστόσο να αποφύγει την ήττα.



*Το 13-0 που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός AKTOR προς το τέλος του αγώνα, αποτελεί ισοφάριση του μεγαλύτερου εις βάρος του σερί στη φετινή Stoiximan Basket League. Το ίδιο δέχτηκε και στην εξέλιξη του αγώνα της πρεμιέρας με το Μαρούσι, όταν το 80-55 του 35:57 μετατράπηκε στο 80-68 του 37:49).



*Στον αντίποδα ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση της σεζόν στα κοψίματα κάνοντας επτά. Τόσα είχε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και στο εντός έδρας παιχνίδι με την Καρδίτσα Ιαπωνική, μετρώντας τις τρεις από τις συνολικά έξι επιδόσεις επτά κοψιμάτων του φετινού Πρωταθλήματος.



*Σε ατομικό επίπεδο, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα ξεπήδησε για τους «πράσινους» χθες και αφορούσε στον Ντίνο Μήτογλου που έγινε ο 12ος ριμπάουντερ στην ιστορία τους στη Stoiximan Basket League. Ο διεθνής φόργουορντ είχε 11 ριμπάουντ στον αγώνα με τον Άρη Midea και φτάνοντας τα 670 ξεπέρασε κατά ένα τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα.