Για να βρούμε νίκη με ανάλογη ή μεγαλύτερη διαφορά για τους Αχαιούς, θα πρέπει να γυρίσουμε στις 28 Μαρτίου 1998 όταν για την 25η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 1997-98, επιβλήθηκε εντός έδρας του ΓΣ Λάρισας με 87-60 (Ντόσον 26, Αθανασόπουλος 15 – Χρήστου 17, Κόμματος 12).

 

Το χθεσινό +27 (93-66) μάλιστα, κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων, σε έκταση, νικών στην ιστορία του Απόλλωνα Carna στην Basket League. Κορυφαία όλων είναι εκείνη του +34 με το οποίο είχε νικήσει τον Πειραϊκό για τη σεζόν 1996-97 (103-69).

 

Σε ατομικό επίπεδο…

 

*Ο Αλόνζο Βερτζ οδήγησε τον Απόλλωνα Carna σε αυτήν τη νίκη που ήρθε έπειτα από εννιά σερί ήττες, πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνιση του στην Basket League αφού είχε 33 ranking, επίδοση κατά πέντε βαθμούς μεγαλύτερη από εκείνη που είχε μία εβδομάδα νωρίτερα στο Λαύριο (28).

 

Ο Αμερικανός είχε για δεύτερη φορά διψήφια επίδοση ασίστ τελειώνοντας το παιχνίδι με 10, όσες είχε και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη. Αυτή τη φορά όμως είχε και διψήφια επίδοση πόντων (23) για να φτάσει για πρώτη φορά σε double-double. Του έλειψαν μάλιστα μόνο δύο ριμπάουντ για να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Απόλλωνα που θα έφτανε στο triple-double.

 

Σημείωσε πάντως το 11ο double-double της σεζόν με πόντους και ασίστ ενώ ήταν το 3ο από αυτά που συνδυάστηκε με επίδοση 20+ πόντων. Οι δύο προηγούμενες ήταν του Κώστα Σλούκα στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Περιστέρι bwin (23π, 13ασ.) και του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Άρης (20π, 10ασ.).

 

Ο Απόλλων Carna δεν είχε double-double μέχρι τη 13η αγωνιστική και στις έξι τελευταίες έχει τρεις τέτοιες επιδόσεις αφού είχαν προηγηθεί εκείνες του Γιώργου Μπόγρη στη 13η κόντρα στην ΑΕΚ (14π, 11ρ.) και του Παναγιώτη Φιλιππάκου στη 17η κόντρα στην Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό (17π, 10ρ).

 

Ο Βερτζ έγινε ο δεύτερος, στο φετινό Πρωτάθλημα, που έμεινε δύο ριμπάουντ μακριά από το triple-double (23π, 10ασ, 8ρ.) αφού κάτι ανάλογο έγινε και με τον Σιλβέν Φρανσίσκο στο παιχνίδι του Περιστερίου bwin με τον Κολοσσό H Hotels για την 9η αγωνιστική (13π, 11ασ, 8ρ).



Ακόμη ο Αμερικανός έχοντας, πέραν των 10 ασίστ, μόνο ένα λάθος, σημείωσε τη 12η επίδοση τουλάχιστον +9 στον συντελεστή ασίστ/λαθών. Τελείωσε παράλληλα το παιχνίδι με +12 στον συντελεστή «οικονομίας» (10 ασίστ + 3 κλεψίματα – 1 λάθος), μία επίδοση που έφτασαν ή ξεπέρασαν μόλις άλλοι πέντε παίκτες στο φετινό Πρωτάθλημα.



*Ο Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος έφτασε τις 100 εμφανίσεις στην Basket League. Είναι μία διαδρομή την οποία άρχισε στις 8 Μαΐου 2014 με τον Απόλλωνα Carna στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (67-82).



*Ο Έι Τζέι Ντέιβις σημείωσε την καλύτερη επίδοση ευστοχίας στα δίποντα μεταξύ των παικτών του Απόλλωνα Carna που έμειναν χωρίς στατιστικό λάθος, εκτελώντας με 71,42% (5/7). Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν δικό του από το εντός έδρας παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής με το Περιστέρι bwin όταν εκτέλεσε με 66,66% (4/6).

 


*Ο Νικ Γκρίφιν κέρδισε μία αρνητική πρωτιά περιόδου μέσα από το χθεσινό παιχνίδι, εκείνη των περισσότερων άστοχων σουτ τριών πόντων αφού είχε εννιά (3/12). Ο Αμερικανός του Απόλλωνα Carna ξεπέρασε την επίδοση των οχτώ άστοχων τριπόντων που είχαν δύο φορές ο Φρανσίσκο και από μία οι Γιαννόπουλος, Κουλμπόκα, Νότε, Χάμιλτον και Ράιλι.

 


Στην περσινή σεζόν υπήρξαν τέσσερις επιδόσεις 9+ άστοχων τριπόντων σε έναν αγώνα με μεγαλύτερη εκείνη των 11 που είχε ο Κένι Ουίλιαμς στο εντός έδρας παιχνίδι του Κολοσσού H Hotels με τον Άρη (2/13).



*Σε ομαδικό επίπεδο, η κυριαρχία του Απόλλωνα Carna στο δεύτερο ημίχρονο αποτυπώθηκε στους 58 πόντους που σημείωσε (31+27), επίδοση μόλις δύο πόντους μακριά από το ρεκόρ της φετινής Basket League που είναι οι 60 πόντοι (31+29) που είχε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού της 11ης αγωνιστικής με την ΑΕΚ.

 




Ο Μάντζαρης με ρεκόρ καριέρας και 7ος πασέρ στην ιστορία

 



Μία εβδομάδα νωρίτερα μοίρασε εννιά ασίστ στον αγώνα του Ιωνικού με την ΑΕΚ, μένοντας μία μακριά από το ρεκόρ καριέρας του στην Basket League. Χθες ο Βαγγέλης Μάντζαρης κατάφερε να το «πιάσει» μοιράζοντας 10 ασίστ. Στις 340 προηγούμενες εμφανίσεις του, ο διεθνής γκαρντ είχε φτάσει άλλη μία φορά στις 10 τελικές πάσες. Ήταν για τη 18η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2015-16 όταν ως παίκτης του Ολυμπιακού, έφτασε σε αυτήν την επίδοση στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο Megabolt.



Αυτές οι 10 ασίστ που είχε χθες ο Βαγγέλης Μάντζαρης, τον οδήγησαν μία θέση ψηλότερα στη λίστα των κορυφαίων πασέρ στην ιστορία της Basket League. Έφτασε τις 976, ξεπέρασε τον Άγγελο Κορωνιό που είχε 975 –στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος- και είναι πλέον ο 7ος πασέρ της κατηγορίας (από το 1992-93).

 


Αυτή ήταν παράλληλα η έκτη διψήφια επίδοση ασίστ στην ιστορία του Ιωνικού στην Basket League. Οι πέντε προηγούμενες ανήκαν στον Ντάνιελ Χάμιλτον που έχει και το ρεκόρ περισσότερων ασίστ για τους Νικαιώτες αφού είχε 13 στο φετινό, εκτός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο Megabolt.



Ο Μάντζαρης είχε δύο λάθη, πέραν των 10 ασίστ του και σημείωσε την 20ή επίδοση τουλάχιστον +8 στον συντελεστή ασίστ/λαθών. Το ρεκόρ μοιράζονται με +12 οι Τζος Χάγκινς από την 3η και Άντονι Κάουαν από την 4η αγωνιστική. Παράλληλα έγινε ο πρώτος παίκτης του φετινού Ιωνικού που έφτασε σε διψήφια επίδοση «οικονομίας» έχοντας συντελεστή +10 (10 ασίστ + 2 κλεψίματα – 2 λάθη).



Κατά τα άλλα για τον Ιωνικό…



*Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με τις τρεις ασίστ που μοίρασε, έγινε ο πρώτος παίκτης του Ιωνικού στην Basket League που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό.



Στον αντίποδα έβαλε το όνομα του στη λίστα των επιδόσεων 7+ άστοχων σουτ δύο πόντων για τέταρτη φορά, έχοντας 4/11.



*Ο Άνχελ Καστίγιο Νούνιεζ σημείωσε την έκτη επίδοση 5+ άστοχων βολών του φετινού Πρωταθλήματος, έχοντας 5/10.



Ο Αμερικανός φόργουορντ ωστόσο έγινε ο πρώτος παίκτης του φετινού Ιωνικού που έφτασε σε διψήφια επίδοση ριμπάουντ (10) μένοντας χωρίς στατιστικό λάθος. Ήταν η 20ή συνολικά φορά που υπήρξε τέτοιος στατιστικός συνδυασμός στη φετινή σεζόν.