Ο Παναθηναϊκός AKTOR, στο τέλος του δρόμου των 22 αγωνιστικών αναδείχτηκε η κορυφαία ομάδα στα τρίποντα (39,65%), στα κλεψίματα (8,68) και στα κοψίματα (3,45). Ο συνδυασμός όμως των κορυφαίων μέσων όρων στις δύο αμυντικές, στατιστικές κατηγορίες, των κλεψιμάτων και των κοψιμάτων δηλαδή, σημειώθηκε μόλις για τρίτη φορά στις 32 σεζόν του στη Stoiximan Basket League.

 

Οι «πράσινοι» είχαν τις μεγαλύτερες επιδόσεις κλεψιμάτων μιας κανονικής περιόδου συνολικά επτά φορές (2004-05, 2011-12, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2023-24) και των κοψιμάτων σε πέντε σεζόν (1992-93, 2011-12, 2017-18, 2019-20, 2023-24). Μόνο σε τρεις από αυτές όμως ήταν στην 1η θέση τόσο των κλεψιμάτων, όσο και των κοψιμάτων…

 

*Την περίοδο 2011-12 είχε μέσους όρους 9,88 κλεψιμάτων και 2,91 κοψιμάτων.

*Την περίοδο 2017-18 είχε μέσους όρους 8,54 κλεψιμάτων και 4,03 κοψιμάτων.

*Στη φετινή σεζόν είχε μέσους όρους 8,68 κλεψιμάτων και 3,45 κοψιμάτων.

 

Στο τέλος της διαδρομής προς αυτόν τον συνδυασμό με τις πρωτιές σε κλεψίματα και κοψίματα…

 

*Οι «πράσινοι» είχαν εννιά κλεψίματα, έφτασαν τα 191 και σε μέσο όρο 8,68 που είναι ο κορυφαίος τους στην τελευταία 8ετία. Για να βρούμε την προηγούμενη μεγαλύτερη, θα πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 2015-16 όταν είχαν 8,69 κλεψίματα στην κανονική περίοδο.

 

*Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε τρεις τάπες στο χθεσινό παιχνίδι και με αυτές έκλεισε την κανονική περίοδο έχοντας 76, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα της φετινής Stoiximan Basket League. Είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που κατέκτησε τη συγκεκριμένη πρωτιά, αφού στις τρεις προηγούμενες σεζόν ήταν στη 2η θέση. Ρεκόρ τετραετίας συνιστούν και οι 3,45 τάπες που είχε κατά μέσο όρο.

 


Κορυφαίες επιδόσεις και στις τρεις κατηγορίες των σουτ

 

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έφτασε μέσα από το τελευταίο παιχνίδι της στην κανονική περίοδο σε δύο ρεκόρ περιόδου ενώ εκτέλεσε με πολύ υψηλά ποσοστό και στις τρεις κατηγορίες των σουτ…

 

*Με το 91,66% με το οποίο εκτέλεσε στις βολές (11/12) αφού το προηγούμενο της ήταν το 87,5% που είχε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Carna (14/16) και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ mateco (21/24). 



Οι «πράσινοι» σημείωσαν την 8η μεγαλύτερη επίδοση της φετινής Stoiximan Basket League και ένα ποσοστό 20% πάνω από τον μέσο όρο τους. Στο τέλος της κανονικής περιόδου είχαν 70,65% που είναι η 9η επίδοση μεταξύ των 12 ομάδων της κατηγορίας.



Ο Παναθηναϊκός AKTOR εκτέλεσε με πολύ υψηλό ποσοστό από μέση και κοντινή απόσταση, τελειώνοντας το παιχνίδι με το 2ο υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας της περιόδου στα δίποντα, αφού είχε 74,07% (20/27). Το ρεκόρ της κανονικής περιόδου είναι και πάλι «πράσινο» αφού είχε 78,12% (25/32) στο εντός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ mateco.

 

*Με τις 28 ασίστ που καταγράφηκαν στη στατιστική της, αφού η προηγούμενη καλύτερη επίδοση της ήταν εκείνη των 27 του εκτός έδρας παιχνιδιού με το Λαύριο Megabolt. Παράλληλα αποτελούν ισοφάριση της δεύτερης καλύτερης φετινής επίδοσης ενώ συνολικά έξι φορές φέτος, υπήρξε μία επίδοση 28+ ασίστ.



*Ψηλά κατατάσσεται στη λίστα των κορυφαίων επιδόσεων της σεζόν και το ποσοστό του Παναθηναϊκού AKTOR στα τρίποντα. Σούταρε με 56% (14/25) και αυτή είναι η 5η μεγαλύτερη επίδοση της φετινής Stoiximan Basket League.

 


*Οι 28 πόντοι που πήρε από τα λάθη του Προμηθέα, αποτελούν ισοφάριση της τρίτης μεγαλύτερης φετινής επίδοσης και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του στη σεζόν αφού είχε 32 στην πρεμιέρα με το Μαρούσι.



*Μοναδικό ψεγάδι στη στατιστική του χθεσινού Παναθηναϊκού AKTOR ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ αφού έμεινε στα τέσσερα –κάτι λογικό δεδομένου ότι είχε μόνο 18 άστοχα σουτ εντός πεδιάς και μία άστοχη βολή- επίδοση που αποτελεί γι’ αυτόν, αρνητικό ρεκόρ περιόδου. Το προηγούμενο ήταν τα πέντε που είχε στο εντός έδρας παιχνίδι του με την ΑΕΚ Betsson. Τα τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ αποτελούν ισοφάριση και της δεύτερης, μικρότερης φετινής επίδοσης της Stoiximan Basket League.



Ανάλογα μικρή επίδοση ήταν βέβαια και αυτή των πόντων από επιθετικά ριμπάουντ αφού οι γηπεδούχοι είχαν μόνο δύο, τους λιγότερους τους στη σεζόν, αφού είχαν τρεις στην πρεμιέρα με το Μαρούσι.



*Η διαφορά των 87 βαθμών στο ranking (134-47) είναι η 4η μεγαλύτερη της σεζόν και η 2η μεγαλύτερη του φετινού Παναθηναϊκού AKTOR αφού είχε κάνει +93 κόντρα στον Απόλλωνα Carna στο ΟΑΚΑ (141-48).



*Για τον Παναθηναϊκό AKTOR είναι αξιοσημείωτη και η επιθετική πολυφωνία του αφού είχε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Αυτό έγινε για δεύτερη φορά μετά το εντός έδρας ματς με το Λαύριο Megabolt, ενώ έχει και το ρεκόρ της σεζόν με τους επτά, διψήφιους σκόρερ στο εντός έδρας ματς με τον Απόλλωνα Carna για την 5η αγωνιστική.



*Ενδεικτική της κυριαρχίας των νικητών ήταν και η διαφορά των 38 πόντων που απέκτησαν στο 36:06 (91-53). Είναι η 5η μεγαλύτερη που «χτίστηκε» στην εξέλιξη των αγώνων της κανονικής περιόδου και ισοφάριση της 2ης μεγαλύτερης των «πράσινων» αφού εκεί άνοιξε την «ψαλίδα» και κόντρα στο Λαύριο Megabolt. Καλύτερη ήταν εκείνη του +55 που «έχτισε» στο ματς με τον Απόλλωνα Carna που είναι και η μεγαλύτερη της σεζόν.



*Σε σχέση με την ιστορία των αγώνων του με τον Προμηθέα, ο Παναθηναϊκός AKTOR κράτησε τον αντίπαλο του χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά στην επίθεση στα ματς του ΟΑΚΑ. Το παθητικό των 62 πόντων λοιπόν, είναι το χαμηλότερο των 10 αγώνων της Αθήνας αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των 64 του αγώνα της σεζόν 2017-18.



Σε ατομικό επίπεδο…



*Ο Ντίνος Μήτογλου «σκαρφάλωσε» μία θέση στη λίστα των παικτών του Παναθηναϊκού AKTOR με τα περισσότερα εύστοχα δίποντα. Ανέβηκε στη 17η αφού έχοντας χθες 2/2, έφτασε τα 341 και ξεπέρασε τον Ίαν Βουγιούκα που είχε 339.



*Ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν αλάνθαστος εντός πεδιάς και έχοντας 3/3 τρίποντα, έκλεισε την κανονική περίοδο όντας στη 10η θέση των περισσότερων εύστοχων, αφού έφτασε τα 37. Παράλληλα, ανέβηκε στη 13η θέση των ξένων παικτών των «πράσινων» στα εύστοχα σουτ από την περίμετρο. Ο Λιθουανός μετράει πλέον 78 εύστοχα τρίποντα και ξεπέρασε κατά σειρά τον Άριαν Κόμαζετς (1992-93) που είχε 75, τον Κρις Σίνγκλετον (2016-18) που είχε 76 και τον Σάνι Μπετσίροβιτς (2006-08) που είχε επίσης 76.



Τα 3/3 τρίποντα του Γκριγκόνις αποτελούν ισοφάριση της δεύτερης καλύτερης, φετινής επίδοση του Παναθηναϊκού AKTOR. Την ίδια είχε ο Λούκα Βιλντόσα στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Κολοσσό H Hotels Collection ενώ το ρεκόρ, συνολικά στο Πρωτάθλημα, έχει ο Δημήτρης Μωραΐτης με τα 5/5 τρίποντα στο εντός έδρας ματς με τον Απόλλωνα Carna.



*Ο Κέντρικ Ναν ήταν ένας από τους έξι παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR που έφτασαν σε διψήφιο αριθμό πόντων. Είχε 12 και με αυτούς έγινε ο 69ος ξένος στην ιστορία των «πράσινων» στη Stoiximan Basket League που έφτασαν τους 200.

 




Ο Χέιλ έβαλε τον Προμηθέα στη λίστα των ομάδων που ανέδειξαν τον 1ο σκόρερ



Η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε χθες και ο Χάντερ Χέιλ αναδείχτηκε και τυπικά 1ος σκόρερ του Πρωταθλήματος, μετρώντας 355 πόντους σε 20 αγώνες. Ο Αμερικανός που είχε τον μεγαλύτερο μέσο όρο μεταξύ των πρώτων σκόρερ της τελευταίας τετραετίας (17,75) έγραψε ιστορία για τον Προμηθέα αφού έγινε ο πρώτος παίκτης του που αναδείχτηκε κορυφαίος σκόρερ της Stoiximan Basket League.



Ο Προμηθέας έτσι χάρη στον Χέιλ, έγινε η 17η ομάδα, από καταβολής Α΄Εθνικής (από το 1963-64), που ανέδειξε τον 1ο σκόρερ του Πρωταθλήματος. Η λίστα των ομάδων που είχαν τον κορυφαίο σκόρερ της κατηγορίας με τους διαφορετικούς παίκτες που κατέκτησαν αυτήν την πρωτιά, διαμορφώνεται πλέον ως εξής…



Άρης: 6 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ
Σπόρτιγκ: 5 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ
Πανιώνιος: 4 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ
Πανελλήνιος: 4 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ
Ρέθυμνο: 4 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ
Ολυμπιακός: 2 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ
Ηρακλής: 2 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ
ΑΕΚ: 2 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ
Περιστέρι: 2 διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ



Από έναν πρώτο σκόρερ στην κατηγορία μετρούν: Παναθηναϊκός, Παγκράτι, Δάφνη, Μίλων, Αιγάλεω, ΠΑΟΚ, Κολοσσός και Προμηθέας.



Η πρωτιά των σκόρερ που κατέκτησε ο Χάντερ Χέιλ ήταν μία από τις πέντε που είχαν οι παίκτες του Προμηθέα στο τέλος της κανονικής περιόδου…

Πόντοι: Χάντερ Χέιλ 355
Εύστοχες βολές: Άντονι Κάουαν 113
Εύστοχα τρίποντα: Χάντερ Χέιλ 61
Επιθετικά ριμπάουντ: Κρις Κόφεϊ 66
Κερδισμένα φάουλ: Άντονι Κάουαν 144



Σε σχέση με το χθεσινό παιχνίδι του ΟΑΚΑ, ο Προμηθέας ισοφάρισε δύο αρνητικές επιδόσεις σουτ της φετινής Stoiximan Basket League…



*Πήρε μόνο δύο πόντους από τη γραμμή του φάουλ (2/4), ισοφαρίζοντας τη μικρότερη φετινή επίδοση. Δύο εύστοχες βολές είχε και το Περιστέρι bwin στο εντός έδρας παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό AKTOR για τη 2η αγωνιστική.



*Τα εννιά εύστοχα δίποντα του (9/22) αποτελούν μόλις την 5η μονοψήφια επίδοση της φετινής Stoiximan Basket League.



*Η ομάδα της Πάτρας έμεινε χαμηλά και στα ριμπάουντ. Τα 13 αμυντικά ριμπάουντ αποτελούν ισοφάριση της τρίτης μικρότερης επίδοσης της σεζόν. Τα 23 συνολικά ριμπάουντ δε, κατατάσσονται στις έξι χαμηλότερες της σεζόν αλλά δεν αποτελούν γι’ αυτήν αρνητικό ρεκόρ αφού είχε 20 στο εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό.



*Παράλληλα ο Προμηθέας δεν βρήκε εύκολα σκορ μέσα από τη ρακέτα του αντιπάλου του. Είχε μόνο 14 πόντους και ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ της σεζόν, αφού αυτή η επίδοση σημειώθηκε για τέταρτη φορά. Μία από τις τρεις προηγούμενες ήταν δική του, αφού 14 πόντους μέσα από τη ρακέτα είχε και στο εντός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι bwin για τη 15η αγωνιστική.