ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ bwin
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠAΝΤAΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου ιδρύθηκε το 1971 από μια παρέα νεαρών Περιστεριωτών με επικεφαλής τον αείμνηστο Πλούταρχο Βυλλιώτη, που αναζητούσε διέξοδο αθλητικής έκφρασης πέραν του Ατρομήτου και των υπόλοιπων ποδοσφαιρικών ομάδων της περιοχής.


Ενώ η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί σύλλογος στίβου, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα μπάσκετ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια του συλλόγου που η ομάδα αγωνιζόταν στο ανοιχτό γήπεδο της Πρόνοιας, ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου γρήγορα μεγάλωσε και κατάφερε το 1978 να ανέλθει στην Β’ Εθνική και το 1983 στην Α’ Εθνική.


Πολύτιμη στα πρώτα χρόνια του συλλόγου ήταν η συμβολή δύο παικτών: Του σημερινού προέδρου Φίλιππου Κότση, που βρίσκεται στον ΓΣΠ από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσης του, και του προερχόμενου από το Μαρούσι Παύλου Αραποστάθη, οι οποίοι βοήθησαν τον ΓΣΠ όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και οργανωτικά, ενώ προσέλκυσαν στην ομάδα σπουδαίους αθλητές, παράγοντες και προπονητές, όπως οι αείμνηστοι Φαίδωνας Ματθαίου, Θανάσης Χριστοφόρου.


Η πρώτη «θητεία» του ΓΣΠ στην Α’Εθνική είχε τριετή διάρκεια, έως το 1986. Με την αναδιάρθρωση των κατηγοριών το Περιστέρι βρέθηκε στην Α2, από την οποία ανέβηκε στην Α1 τρία χρόνια αργότερα το 1989 με «πυρήνα» παίκτες προερχόμενους από τα «σπλάχνα» του συλλόγου (Νίκος Κασουρίδης, Νίκος Τσαγκόπουλος, ο αείμνηστος Νίκος Φάσουρας, Μιχάλης Γρυλλιωνάκης, αδελφοί Τζιάλλα κ.α.) και ηγέτη τον Άγγελο Κορωνιό.


Την ίδια χρονιά το 1989 ο ΓΣΠ απέκτησε την δική του «στέγη» το κλειστό γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» και μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1991 πέτυχε την πρώτη πρόκριση του σε ευρωπαϊκό θεσμό, το Κύπελλο Κόρατς.


Το 1997 προπονητής αναλαμβάνει ο παλιός διεθνής μπασκετμπολίστας του συλλόγου Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος το 2001οδηγεί το Περιστέρι στην Ευρωλίγκα και στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου σε ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό. Ηγέτης εκείνης της ομάδας ήταν ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ και πολύτιμοι συμπαραστάτες οι Μπάιρον Ντίνκινς, Κώστας Τσαρτσαρής, Μιχάλης Πελεκάνος, Μάνος Παπαμακάριος κ.α.


Το 2004 το Περιστέρι δηλώνει οικονομική αδυναμική να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα, υποβιβάζεται στην Α2, από την οποία επιστρέφει στην Α1 το 2009. Παραμένει στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ έως το 2013 και ύστερα από μια πενταετή «περιπέτεια» στην Α2 και την Β’ Εθνική, επανήλθε στην Basket League το 2018.

ΤΗΛ.:  210 5760076
Γήπεδο: Κ. Περιστερίου «Ανδρέας Παπανδρέου»
Χωρητικότητα: 2850 Θεατές