Στο πλαίσιο της 25ης  αγωνιστικής της Basket League ΣΚΡΑΤΣ η Νέα Κηφισιά (12-13) νίκησε εκτός έδρας τον Κολοσσό Η Hotels Ρόδου ( (11-14) και ο Βασίλης Σκουντής σκιαγραφεί το προφίλ ενός... περίεργου παίκτη.  

 

Τέτοιες μέρες του 1999, στον Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα, ένας Ελ Αμίν οδηγούσε (μαζί με τον Ρόιτσαρντ Χάμιλτον), τους Χάσκις του Κονέκτικατ στην κατάκτηση του τίτλου του NCAA και έτυχε μετά από δέκα επτά χρόνια ένας συνονόματος του να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια από τις σπουδαιότερες νίκες της ομάδας του στην εφετινή σεζόν. 

 

Τότε οι Αμερικανοί αποθέωναν τον Χαλίντ Ελ Αμίν, ο οποίος ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Τζίμι Καλχούν (και παρεμπιπτόντως εδώ και δέκα έξι χρόνια αγωνίζεται στην Ευρώπη), τώρα είναι η σειρά του ελληνικού μπάσκετ να αποδώσει τα εύσημα στον Μουχάμαντ Ελ Αμίν, που στεγάζεται για δεύτερη σερί σεζόν στη Basket League.    

 

Δεν στεγάζεται απλώς, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο και εισπράττει τη δημοσιότητα που του αξίζει... 

 

Το περασμένο Σάββατο ο 29άχρονος γκαρντ οδήγησε τη Νέα Κηφισιά στην άλωση της Ρόδου με 90-87, επικρατώντας μάλιστα στην προσωπική μονομαχία του με τον συμπατριώτη, ομόλογο και πολυτιμότερο παίκτη σε δυο σερί αγωνιστικές, Τρέβορ Ρέλεφορντ. Σε 31 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα συμμετοχής στο Βενετόκλειο, ο Ελ Αμίν σκόραρε 20 πόντους, με 3/7 δίποντα, 3/7 τρίποντα και 5/5 βολές, «κατέβασε» έξι ριμπάουντ, μοίρασε οκτώ ασίστ, κέρδισε τέσσερα φάουλ και αποκόμισε 28 βαθμούς στο ranking. Συν τοις άλλοις ήταν εκείνος που από την πρώτη στιγμή έβαλε τα θεμέλια της νίκης της ΑΕΝΚ, ενώ όταν... έσφιξαν τα γάλατα και ο Κολοσσός μείωσε σε 77-81, πέτυχε ένα κρίσιμο καλάθι για το +6. 

 

Σε 16 αγώνες του εφετινού πρωταθλήματος ο Ελ Αμίν έχει μέσο όρο 12.8 πόντους, με ποσοστά ευστοχίας 48.6% στα δίποντα (52/107), 25% στα τρίποντα (18/72) και 94% στις βολές (47/50), ενώ «γράφει» επίσης 3.1 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 10.3 βαθμούς αξιολόγησης σε 25 λεπτά συμμετοχής. Στο ματς με τον Κολοσσό πέτυχε ατομικό ρεκόρ σε ασίστ (8) και μονάδες στο ranking (28), ενώ ως κορυφαίες επιδόσεις έχει να επιδείξει τους 25 πόντους εναντίον του Αρη και του Ρεθύμνου και τα επτά ριμπάουντ κόντρα τον ΠΑΟΚ. 

 

 

Βεβαίως ο Ελ Αμίν δεν ήλθε εφέτος στην Ελλάδα και μάλιστα μεσούσης της σεζόν (στα μέσα Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Τζερόντ Στίγκερς) άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Ισα ίσα η ελληνική μπασκετική κοινωνία τον γνώρισε και τον εκτίμησε (όπως στο παρελθόν τον Ερκ Μακ Κόλουμ) ως πολύ ψαγμένη και επιτυχημένη επιλογή του Νίκου Βετούλα στον Απόλλωνα Πατρών, τον οποίο οδήγησε στον περυσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. 

 

Σε 26 αγώνες της Basket League 2014-15, με τους «μελανόλευκους» (στους οποίους αντικατέστησε τον Τράβις Κον) ο Ελ Αμίν είχε μέσο όρο 14.3 πόντους με 42.6% στα δίποντα, 34.15 στα τρίποντα και 77.3% στις βολές, 2.5 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ. 

 

Ο ύψους 1μ.96 Ελ Αμίν γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1987 στο Γουϊσκόνσιν και μετά το πέρασμα του από το λύκειο του Χολτ (το οποίο οδήγησε σε ρεκόρ 26-2 με μέσο όρο 18 πόντους, 11 ριμπάουντ και τρία κλεψίματα), θήτευσε στο junior college του  Λάνσινγκ και εν συνεχεία στην πανεπιστήμιο του Στόνι Μπρουκ. Εκεί βρέθηκε στα χέρια του προπονητή Στιβ Πίκελ, που όχι μόνο τον εμπιστεύθηκε, αλλά και τον ανέδειξε σε ηγέτη και σταρ της ομάδας, την οποία καθοδήγησε και τις δυο σεζόν ως πρώτος σκόρερ, με μέσο όρο 15.7 και 16.7 πόντους αντιστοίχως, ενώ είχε επίσης 3.5 ριμπάουντ. 

 

 

Ως τεταρτοετής, τη σεζόν 2009-10, πέτυχε 517 πόντους, που αποτελούν ρεκόρ στα χρονικά του κολεγίου, οδήγησε τους Seawolves  για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο ΝΙΤ και ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς στην East Conference. 

 

Μετά την αποφοίτηση του από το Στόνι Μπρουκ, ο Ελ Αμίν ήλθε στην Ευρώπη, όπου έχει διανύσει όλη τη μέχρι τώρα επαγγελματική καριέρα του, αγωνιζόμενος διαδοχικά στην ουγγρική Πεκς (2010-11,  μ.ο 22 πόντοι), με την οποία αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν, στην ισραηλινή Μακαμπί Κιριάτ Γκατ (2011-12, με 17.0π.),  στην ουγγρική Αλμπα Φεχερβάρ (2012-13 με 17.1π.), στην ιταλική Φερεντίνο (2013, με 7.8π.), στην ουγγρική Κέρμεντ (2013-14, με 17.7π., 5.7ρ., 3.3ασ.), στον Απόλλωνα Πατρών, στην ιταλική Καζέρτα (όπου έπαιξε σε επτά αγώνες της σεζόν 2015-16, με μέσο όρο 5.6 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και ένα κλέψιμο)  και πλέον στη Νέα Κηφισιά. 

 

 

Τον Νοέμβριο του 2013 ήχησαν στα αυτιά του οι σειρήνες της επιστροφής στην πατρίδα του, καθώς επιλέχθηκε στο Νο 57 του ντραφτ του NBDL από τους D-fenders του Λος Αντζελες, οι οποίοι όμως τον «έκοψαν» μετά από δυο εβδομάδες. 

 

Τι σόι παίκτης είναι ο Ελ Αμίν; Πρώτα απ’ όλα έχει ένα περίεργο στιλ, που μάλιστα σε κάποιους μπορεί κιόλας να προκαλεί θυμηδία, διότι πηγαίνει σαν... πάπια και κουνάει πέρα δώθε το κεφάλι του! Από καθαρά αγωνιστικής πλευράς, το στοιχείο που πρωτίστως τον χαρακτηρίζει είναι η επαφή του με το καλάθι, ιδιαιτέρως με το περιφερειακό σουτ και μάλιστα μετά από ντρίμπλα, είτε σε φάσεις ένας εναντίον ενός, είτε μετά από pick n’ roll. Tην εφετινή σεζόν έχει βελτιώσει αισθητά και τις διεισδύσεις του, ωστόσο το κύριο προσόν του παραμένει το σουτ μετά από ντρίμπλα. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν την ευχέρεια να σκοράρουν άμεσα με αυτόν τον τρόπο, το συγκεκριμένο χάρισμα του τον καθιστά ξεχωριστό. Εν ολίγοις, ο Ελ Αμίν είναι ένας παίκτης ο οποίος στην καλή ημέρα του, μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα!  

 

 

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το πρόσωπο που έχει επηρεάσει περισσότερο τη ζωή του είναι η μητέρα του, Τόνια Πάρκερ, ενώ το μότο της καριέρας του συμπυκνώνεται στο «Ι play to win» (παίζω για να νικώ). Το Νο 35 που φορά είναι το αγαπημένο του από τα κολεγιακά χρόνια του, ενώ θεωρεί τον εαυτό του άσο στο PlayStation (και δη στο FIFA) και στο μπόουλινγκ.

 

Α, είναι επίσης και... κρυουλιάρης, μάλιστα τον χειμώνα κυκλοφορεί φορώντας δυο κασκόλ στον λαιμό του!