Η επίδοση των επτά κοψιμάτων Νόα Χόρκλερ ξεχώρισε, σε στατιστικό επίπεδο, από το ντέρμπι των «κιτρινόμαυρων» της Basket League και τη νίκη του Άρη επί της ΑΕΚ. Ο Αμερικανός φόργουορντ έφτασε σε μία σειρά από ρεκόρ μέσα από αυτήν την επίδοση, με σημαντικότερο ότι πρόκειται για την κορυφαία στην ιστορία Άρη σε επίπεδο επαγγελματικού Πρωταθλήματος.



Με τα επτά μπλοκ του λοιπόν ο Χόρκλερ…



*Σημείωσε ιστορικό ρεκόρ για τον Άρη αφού στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) δεν υπήρξε παίκτης του που να ξεπέρασε τα έξι. Ήταν ο Μιχαίλ Μιχαίλοφ στις 26 Σεπτεμβρίου 1998 (Άρης-Απόλλων Πάτρας) και ο Άντριου Νέιμικ στις 24 Ιανουαρίου 2015 (Άρης-Πανελευσιανιακός) που είχαν από έξι τάπες).



Για να βρούμε μεγαλύτερη επίδοση από παίκτη του Άρη θα πρέπει να γυρίσουμε στις 21 Οκτωβρίου 1989 όταν ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έκανε 10 κοψίματα σε εκτός έδρας παιχνίδι με τον Έσπερο (70-112) και έφτασε μάλιστα σε triple-double (17π, 10ρ, 10κοψ.) αλλά με την απαραίτητη σημείωση ότι αυτά δεν είναι επίσημα στατιστικά του Πρωταθλήματος.



*Ο Αμερικανός σημείωσε την κορυφαία επίδοση των τελευταίων τριών χρόνων στην Basket League και παράλληλα την 27η επίδοση 7+ κοψιμάτων στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Για να βρούμε ανάλογη θα πρέπει να γυρίσουμε στις 18 Ιανουαρίου 2020 όταν ο Τζεχάιβα Φλόιντ έκανε επίσης επτά κοψίματα ως παίκτης της Λάρισας στο εκτός έδρας ματς με τον Άρη.



*Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χόρκλερ έκανε περισσότερες τάπες από όσες είχε ο Παναθηναϊκός που κρατούσε το ομαδικό ρεκόρ των τριών πρώτων αγωνιστικών (6). Σε ατομικό επίπεδο, η προηγούμενη καλύτερη επίδοση της σεζόν ήταν εκείνη των τεσσάρων του Ακίλ Μίτσελ στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα.

 



*Ακόμη ο 24χρονος φόργουορντ έκανε και την καλύτερη επιθετικά εμφάνιση του, σημειώνοντας 16 πόντους και ενώ στις τρεις προηγούμενες εμφανίσεις του στο Πρωτάθλημα είχε συνολικά 20. Έχοντας μάλιστα 4/7 τρίποντα σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση ευστοχίας (57,14%) μεταξύ των παικτών που έμειναν χωρίς στατιστικό λάθος. Το ρεκόρ μοιράζονται με 60% ο Πέτρος Γερομιχαλός από την 1η και ο Τζο Γιανγκ από τη 2η αγωνιστική έχοντας αμφότεροι 3/5 και κανένα λάθος.



Κατά τα άλλα για τον Άρη…



Γιάννης Καστρίτης συμπλήρωσε 150 παιχνίδια στους πάγκους των ομάδων της Basket League και συνδύασε αυτό το επίτευγμα με νίκη που ήταν η 58η του στην κατηγορία.



Τζος Χάγκινς έφτασε για δεύτερη φορά και μάλιστα μέσα σε έξι ημέρες σε double-double με πόντους (10) και ασίστ (11) μετά από εκείνο που είχε κόντρα στον Ολυμπιακό (14π, 13ασ.). Αυτό που σημείωσε στα Άνω Λιόσια ήταν το τέταρτο της φετινής Basket League αφού από ένα έχουν Τιμ Φρέιζιερ και Κώστας Σλούκας.



Αυτή ήταν η 15η διψήφια επίδοση ασίστ στην ιστορία του Άρη και παράλληλα ο Αμερικανός ισοφάρισε την τρίτη μεγαλύτερη.



Ο Χάγκινς σημείωσε την πέμπτη καλύτερη επίδοση συντελεστή ασίστ/λαθών του φετινού Πρωταθλήματος αφού πέραν των 11 ασίστ που μοίρασε, είχε τρία λάθη (+8). Είναι ο παίκτης που έχει το σχετικό ρεκόρ περιόδου με το +12 κόντρα στον Ολυμπιακό (13/1).



Παράλληλα ο Αμερικανός γκαρντ του Άρη σημείωσε την 5η διψήφια επίδοση στην οικονομία για τη φετινή Basket League αφού είχε συντελεστή +11 (11 ασίστ, τρία κλεψίματα, τρία λάθη). Το ματς με τον Ολυμπιακό τού έχει δώσει την κορυφαία επίδοση της σεζόν (+13).



Γιώργος Φίλλιος έδωσε πολύτιμη βοήθεια στον Άρη σημειώνοντας 10 πόντους και μαζεύοντας πέντε ριμπάουντ. Έμεινε έναν πόντο μακριά από το ρεκόρ καριέρας του στο σκοράρισμα αφού είχε 11 στην 24η αγωνιστική του περσινού Πρωταθλήματος (Ηρακλής-Λαύριο Megabolt) και ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στα ριμπάουντ αφού πέντε είχε και σε εκείνο το ματς του Ιβανωφείου. Έχοντας μάλιστα 17 ranking ισοφάρισε επίσης το ρεκόρ καριέρας του αφού σε αυτήν την επίδοση είχε φτάσει και στο ίδιο παιχνίδι του περσινού Πρωταθλήματος.



Τζανόντ Νότε μπορεί να μην ήταν εύστοχος εντός πεδιάς (4/16 σουτ) ωστόσο έκανε πολύ καλή δουλειά στα ριμπάουντ. Μάζεψε επτά, σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση του αφού είχε τέσσερα απέναντι στον ΠΑΟΚ Mateco.



Σε ομαδικό επίπεδο...

 

*O Άρης έφτασε στη νίκη παίρνοντας μόλις τέσσερις πόντους από βολές που είναι η μικρότερη φετινή επίδοση αφού η προηγούμενη ήταν οι πέντε που είχαν οι «κιτρινόμαυροι» λίγες μέρες νωρίτερα κόντρα στον Ολυμπιακό. Παράλληλα σημείωσε και το πρώτο 100% της σεζόν (4/4) αφού η προηγούμενη, μεγαλύτερη επίδοση ήταν το 88,88% που είχε το Λαύριο Megabolt κόντρα στον ΠΑΟΚ mateco (16/18). Στα τελευταία εννιά χρόνια αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο Άρης είχε απόλυτη ευστοχία από τη γραμμή του φάουλ σε ένα παιχνίδι του, αφού μέτρησε 5/5 βολές στο ματς του περσινού Πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.



*Οι επτά τάπες του Χόρκλερ οδήγησαν τον Άρη στις εννιά και στην κορυφαία επίδοση της σεζόν στην Basket League. Παράλληλα η ομάδα της Θεσσαλονίκης ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση της στις τελευταίες εννιά σεζόν αφού εννιά κοψίματα είχε και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Κόροιβο της περιόδου 2014-15.



*Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη σημείωσε τον κορυφαίο αμυντικό συντελεστή της περιόδου στις κατηγορίες κλεψίματα/κοψίματα με το +17 που είχε (8/9) αφού ο προηγούμενος ήταν το +16 (10/6) του Παναθηναϊκού απέναντι στο Λαύριο Megabolt.



*Οι φιλοξενούμενοι έγιναν η πέμπτη ομάδα του φετινού Πρωταθλήματος που παρουσίασε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων σε ένα παιχνίδι. Δύο φορές το έκανε ο Ιωνικός και από μία ΠΑΟΚ mateco, Ολυμπιακός και ΑΕΚ.

 



Ο Ξανθόπουλος στη 10άδα των πασέρ της ΑΕΚ

 

Με τον Τιμ Φρέιζιερ να μένει χαμηλά στα επίπεδα της δημιουργίας έχοντας μία ασίστ, ο Βασίλης Ξανθόπουλος ανέλαβε αυτό το κομμάτι για την ΑΕΚ και έφτασε παράλληλα σε ένα ξεχωριστό επίτευγμα. Με τις επτά τελικές πάσες του, ο διεθνής γκαρντ μπήκε στη 10άδα των κορυφαίων πασέρ της «Ένωσης» στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.



Ο Ξανθόπουλος με τις επτά ασίστ που είχε κόντρα στον Άρη, έφτασε τις 170 με την ΑΕΚ και έγινε ο 10ος πασέρ της, αφήνοντας πίσω του τον Κίνο Κολόμ που είχε πέρυσι 164 και τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα που είχε 165 ασίστ στη διετία 1996-98.



Ακόμη ο 38χρονος γκαρντ με την 462η εμφάνιση του στην Basket League, «έπιασε» τον Κώστα Τσαρτσαρή στην 8η θέση της ιστορικής λίστας του Πρωταθλήματος, από το 1992-93. Παράλληλα με τα δύο λάθη στα οποία υπέπεσε, μπήκε στην 20άδα της αντίστοιχης λίστας. Έφτασε τα 521 και ξεπέρασε κατά δύο τον Σωτήρη Νικολαίδη.



Ο Ξανθόπουλος εξάλλου, έχοντας επτά ασίστ και δύο λάθη, έγινε ο τρίτος παίκτης της φετινής ΑΕΚ μετά τους Φρέιζιερ και Στρέλνιεκς (αμφότεροι κόντρα στον Απόλλωνα) με συντελεστή τουλάχιστον +5 ασίστ/λαθών. Ο Αμερικανός είχε +9 και ο Λετονός +6 στο ματς της 2ης αγωνιστικής.



Κατά τα άλλα για την ΑΕΚ…



*Σε διπλό προσωπικό επίτευγμα έφτασε ο Κώστας Παπαδάκης. Ο διεθνής γκαρντ μέσα από την 129η εμφάνιση του, ξεπέρασε τους 500 πόντους και έφτασε τις 200 ασίστ στην Basket League.



Ακίλ Μίτσελ είχε 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, φτάνοντας για δεύτερη φορά σε τέτοια επίδοση αφού είχε 20 πόντους και 13 ριμπάουντ κόντρα στον Απόλλωνα. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά στη φετινή Basket League που σημειώθηκαν εκατέρωθεν double-double αφού αυτό έγινε και στο ματς του Προμηθέα (Κουλμπόκα) με τον Ιωνικό (Μαυροκεφαλίδης και Χόκινς). 



Ο Αμερικανός σέντερ σημείωσε μία από τις πέντε διψήφιες επιδόσεις ριμπάουντ μεταξύ των παικτών που δεν είχαν στατιστικό λάθος. Το σχετικό ρεκόρ έχει ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν του Άρη που είχε 14 ριμπάουντ και κανένα λάθος στο ματς της περασμένης Δευτέρας με τον Ολυμπιακό.



Τιμ Φρέιζιερ σημείωσε την 5η μηδενική επίδοση εύστοχων τριπόντων έχοντας τουλάχιστον πέντε προσπάθειες (0/5). Παράλληλα σημείωσε την 7η επίδοση 7+ άστοχων διπόντων (3/10).



*Σε ομαδικό επίπεδο, η ΑΕΚ είχε μόνο έναν παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων (Μίτσελ 13) κάτι που έγινε μόλις για δεύτερη φορά στο φετινό Πρωτάθλημα αφού αυτό έκανε και το Περιστέρι bwin κόντρα στον Ολυμπιακό.