Ο Ηρακλής προέρχεται από την ήττα στα… σημεία στο PAOK Sports Arena που ήρθε μετά την εντός έδρας επικράτηση επί του Προμηθέα Πάτρας Βίκος Cola. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια είχε τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα (24) από κάθε άλλη ομάδα της κατηγορίας αφού σημείωσε 13 στην πρεμιέρα και 11 στο ματς της 2ης αγωνιστικής, σουτάροντας με 38,71%. Στον αντίποδα δέχτηκε 16 τρίποντα με 30,42%.
Η Μύκονος άρχισε το παρθενικό ταξίδι της στη Stoiximan GBL με μία ήττα στο Περιστέρι καταφέρνοντας ωστόσο να είναι ανταγωνιστική σε ένα παιχνίδι στο οποίο βρέθηκε πίσω ακόμη και με 15 πόντους. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ποσοστό της κυκλαδίτικης ομάδας στα τρίποντα ήταν, οριακά έστω, καλύτερο από εκείνο που είχε στα δίποντα (48% έναντι 47,82%).
Το match up
Κρις Σμιθ vs Καλίντ Μουρ
Είναι ένα από τα ζευγάρια που θα δούμε στο παρκέ του Ιβανωφείου και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αυριανού αγώνα δεδομένου ότι και οι δύο έχουν κάνει πολύ καλή εκκίνηση στη σεζόν.
Ο Κρις Σμιθ είναι πρωτάρης στη Stoiximan GBL όμως έδωσε καλά δείγματα γραφής τόσο στην πρεμιέρα του Ηρακλή με τον Προμηθέα Πάτρας Βίκος Cola, όσο και στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΟΚ. Αθροιστικά ήταν 1ος στα ριμπάουντ (16), σε κλεψίματα (3), κερδισμένα φάουλ (10), 2ος σκόρερ (27), 3ος πασέρ (6) και, στατιστικά, ο κορυφαίος του Ηρακλή (35 ranking).
Ο Καλίντ Μουρ γνωρίζει καλύτερα το ελληνικό Πρωτάθλημα αφού πέρασε τη σεζόν 2023-24 στο Λαύριο. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν από τους κορυφαίους της Μυκόνου Betsson στην πρεμιέρα στο Περιστέρι έχοντας 14 πόντους, επτά ριμπάουντ, έξι κερδισμένα φάουλ και 17 ranking σε 29:50 λεπτά συμμετοχής.
Milestones
Ο Δημήτρης Μωραΐτης χρειάζεται 10 ριμπάουντ για να φτάσει τα 300 στη Stoiximan GBL. Ο αρχηγός του Ηρακλή εξάλλου, με τέσσερις εκτελεσμένες βολές θα συμπληρώσει τις 200 αφού μετράει 139/196 (70,91%).
Ένα ριμπάουντ μακριά από τα 900 στη Stoiximan GBL βρίσκεται ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Ο πολύπειρος γκαρντ έφτασε τα 899 μέσα από 343 παιχνίδια στην κατηγορία (2,62 μέσος όρος).
Facts / Rankings / Σερί
* Το double-double του Κρις Σμιθ στο ντέρμπι του Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ του περασμένου Σαββάτου (17π, 12ρ.) είναι το μοναδικό που σημειώθηκε στις δύο πρώτες αγωνιστικές της φετινής Stoiximan GBL. Παράλληλα, η επίδοση των 12 ριμπάουντ που είχε στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ήταν η κορυφαία των δύο πρώτων αγωνιστικών.
* Δύο από τις τέσσερις, ως τώρα, διψήφιες επιδόσεις προσπαθειών για τρεις πόντους σημειώθηκαν από παίκτες του Ηρακλή. Ο Τζάστιν Ράιτ-Φόρμαν είχε 2/10 τρίποντα στην Πυλαία ενώ στην πρεμιέρα ο Δημήτρης Μωραΐτης είχε 3/10.
* Μία θέση στην ιστορική λίστα των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια στη Stoiximan GBL θα ανέβει ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Με την 344η εμφάνιση του θα βρεθεί στην 33η θέση αφού θα ξεπεράσει τον Νίκο Οικονόμου, κάτι που θα κάνει και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς την επόμενη εβδομάδα.
* Ο Βαγγέλης Ζιάγκος επιστρέφει στο Ιβανώφειο ως αντίπαλος του Ηρακλή που ήταν η τελευταία ομάδα που κοουτσάρισε στην κατηγορία. Η μοναδική φορά που τέθηκε αντιμέτωπος με την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν στη σεζόν 2019-20 όταν ως προπονητής του Ρεθύμνου νίκησε εντός και ηττήθηκε εκτός έδρας από τον Ηρακλή που είχε στον πάγκο τον Γιάννη Καστρίτη.
Η επιστροφή του Καββαδά
Αν το αυριανό παιχνίδι είναι για κάποιον περισσότερο ξεχωριστό από τους υπόλοιπους, αυτός ασφαλώς και είναι ο Βασίλης Καββαδάς. Ο διεθνής σέντερ που επέστρεψε στη Stoiximan GBL με τη φανέλα της Μυκόνου Betsson είχε συμμετοχή στην πορεία επανόδου του Ηρακλή στην κατηγορία. Όχι μόνο αυτό όμως.
Ο Καββαδάς φόρεσε τα κυανόλευκα και στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα καθώς ήταν παίκτης του «Ημίθεου» και στη διετία 2019-21 με συνολικά 36 παιχνίδια σε αυτό. Αμφότερες ήταν εξαιρετικά παραγωγικές αφού σε 18 παιχνίδια της σεζόν 2019-20 είχε μέσους όρους 9,06 πόντους, 6,05 ριμπάουντ και 1,16 κοψίματα ενώ στη σεζόν 2020-21 είχε 12,33 πόντους, 8,94 ριμπάουντ και 1,05 κοψίματα.
Από την Elite στην Basket League
Με το αυριανό παιχνίδι θα αρχίσει να γράφεται η μεταξύ των δύο ομάδων ιστορία στη Stoiximan GBL. Δεν είναι όμως καθόλου άγνωστες μεταξύ τους αφού οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση του ελληνικού μπάσκετ. Τα δύο παιχνίδια της προηγούμενης σεζόν, το τέλος της οποίας τις βρήκε να παίρνουν την άνοδο, ήταν πολύ ισορροπημένα και με μεγάλα σκορ.
Στις 12 Οκτωβρίου 2024, στο γήπεδο «Π.Χανιώτη», η Μύκονος επικράτησε με 99-93 και τον Μπλάκμον να κάνει τη διαφορά με 24 πόντους. Από την ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε ξεχωρίσει ο Μαστρογιαννόπουλος με 27 πόντους, πέντε ριμπάουντ, πέντε ασίστ και τέσσερα κλεψίματα.
Στις 11 Ιανουαρίου 2025, το ματς που έγινε στο Ιβανώφειο, κρίθηκε στην παράταση με νικητή τον Ηρακλή με 85-84. Κορυφαίοι του ήταν οι Κώττας (19π, 12ρ.) και Στόουν (15π, 10ρ). Από την άλλη πλευρά ο Μπλάκμον είχε 21 για την ομάδα της Μυκόνου.