Ο Θεόδωρος Καρατζάς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΕΣΑΚ (που από το 1997 έγινε ΕΣΑΚΕ) και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου. Ως πρόεδρος του Α.Σ. Παπάγου έβαλε το 1991 τα «θεμέλια» μαζί με τους προέδρους, τους παράγοντες, τους χρηματοδότες των υπόλοιπων ομάδων της Α1 και τους αθλητές για την θέσπιση του επαγγελματικού μπάσκετ και την ίδρυση της ΕΣΑΚ.

Στις 11 Μαρτίου 1992 στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΑΚΕ εκλέχθηκε πρόεδρος. Θέση στην οποία παρέμεινε για εννέα χρόνια μέχρι το 2001, σε μια περίοδο που έχει μείνει στην ιστορία ως από τις καλύτερες του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ.

Ο Θεόδωρος Καρατζάς διακρίθηκε για τις καινοτόμες ιδέες του, την ικανότητα του να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες και τον πράο και συναινετικό χαρακτήρα του. Το ελληνικό μπάσκετ του οφείλει πολλά.

Ο Θεόδωρος Καρατζάς επανήλθε την προηγούμενη δεκαετία ως παράγοντας με τον Χολαργό και τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν πρόεδρος της ΚΑΕ Κολοσσός H Hotels Collection.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Στην μνήμη του με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις δύο πρώτες αναμετρήσεις της Ημιτελικής Φάσης των Play Offs της Stoiximan Basket League Ολυμπιακός – Περιστέρι bwin, Παναθηναϊκός AKTOR – Άρης.