Ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν εκείνος που οδήγησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το έκανε σημειώνοντας την πρώτη «20άρα» του στη Stoiximan Basket League. Eίχε 24 κι ενώ στις 15 προηγούμενες εμφανίσεις του στην κατηγορία η κορυφαία επίδοση του ήταν οι 19 πόντοι που σημείωσε τρεις φορές στην περσινή σεζόν.



Ο Σέρβος με τους 24 που σημείωσε στο ντέρμπι, έφτασε τους 200+ στο 16ο παιχνίδι του στη Stoiximan Basket League. Είναι ο 60ός ξένος παίκτης στην ιστορία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα που φτάνει σε αυτόν τον αριθμό πόντων.


Το πιο ξεχωριστό όμως είναι άλλο. Οι 24 πόντοι που σημείωσε ο Νέντοβιτς είναι η κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος από παίκτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στα τελευταία 35 ματς Πρωταθλήματος στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό. Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω σχεδόν 14 χρόνια πίσω για να βρούμε την προηγούμενη καλύτερη επίδοση σκοραρίσματος από παίκτη των «πράσινων». Ήταν 17 Φεβρουαρίου 2008 όταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επιβλήθηκε του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ με 82-64 για την κανονική περίοδο, με τον Κένεντι Ουίνστον να σημειώνει 26 πόντους.



Πρόκειται παράλληλα για την κορυφαία επίδοση των τελευταίων 20 ντέρμπι του ΣΕΦ, ανεξαρτήτως ομάδας. Ο Βασίλης Σπανούλης είχε επίσης 24 για τον Ολυμπιακό στον 5ο τελικό των πλέι οφ του 2012. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση και από τις δύο ομάδες ήταν εκείνη του Γιοτάμ Χαλπερίν για το παιχνίδι της κανονικής περιόδου της σεζόν 2010-11 όταν ο Ισραηλινός σημείωσε 25 πόντους.



Πέραν όσων κατάφερε ο Νεμάνια Νέντοβιτς…



*Καθοριστικός ήταν για τον Παναθηναϊκό ο Λεωνίδας Κασελάκης. Ο διεθνής φόργουορντ πραγματοποίησε την καλύτερη από τις 35 εμφανίσεις του με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη Stoiximan Basket League με βάση τους αριθμούς. Είχε 16 ranking ενώ η προηγούμενη καλύτερη ήταν οι 13 που είχε στο εκτός έδρας παιχνίδι της περσινής σεζόν με το Περιστέρι Vitabiotics.



*Για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ασφαλώς αυτό το αποτέλεσμα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να γιορτάσει τα 1.000 παιχνίδια του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, έναν αριθμό που έφτασε πρώτος. Παράλληλα αυτό ήταν το 100ό «αιώνιο» ντέρμπι με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κρίθηκαν «στα χαρτιά».

 




Ο Φαλ «αντέγραψε» την ιστορική επίδοση ranking του Ράτζα



Ο Μουσταφά Φαλ ήταν, στατιστικά, ο κορυφαίος του ντέρμπι με 35 ranking που ισοφάρισε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του φετινού Πρωταθλήματος. Ο Γάλλος σημείωσε τις κορυφαίες επιδόσεις του με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ αφού στα πέντε προηγούμενα παιχνίδια του δεν είχε ξεπεράσει τους 12 πόντους και τα επτά ριμπάουντ ενώ η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ranking ήταν οι 19 πόντοι στο ματς με τον Ηρακλή.



Η επίδοση που είχε στο σύστημα αξιολόγησης έχει ξεχωριστό, στατιστικό ενδιαφέρον αφού ισοφάρισε το σχετικό ρεκόρ από παίκτη του Ολυμπιακού στα ντέρμπι Πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό. 35 ranking –με την μετατροπή του τότε συστήματος αξιολόγησης tendex- είχε και ο Ντίνο Ράτζα στο αντίστοιχο παιχνίδι της περιόδου 2000-01. Ήταν 14 Ιανουαρίου 2001 όταν ο Κροάτης είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη νίκη με 86-78.



Το ρεκόρ των «αιώνιων» ντέρμπι με την καλύτερη επίδοση ranking κρατάει από τις 28 Φεβρουαρίου 2010 ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 40 ranking στην εντός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με 98-90 για την κανονική περίοδο του 2009-10.



*Δίπλα στον Φαλ στάθηκε ο Σάσα Βεζένκοφ φτάνοντας επίσης σε double-double με 19 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ήταν η τρίτη φορά στο φετινό Πρωτάθλημα που έφτασε σε τέτοια επίδοση –είχαν προηγηθεί εκείνες των αγώνων με ΑΕΚ στην 1η και Περιστέρι Vitabiotics στην 6η αγωνιστική- και έτσι έφτασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας τον Ουσμάν Κρουμπάλι της Λάρισας.



Ο φόργουορντ των «ερυθρόλευκων» με τους 19 πόντους του έφτασε τους 1.300+ στο 126ο παιχνίδι του στη Stoiximan Basket League.



*Ήταν η δεύτερη φορά στο φετινό Πρωτάθλημα που δύο παίκτες από την ίδια ομάδα έφτασαν στο ίδιο ματς σε double-double. Το ίδιο είχαν κάνει οι Έρικ Λόκετ και Τζέιμς Κέλι για τον Άρη στο ματς της 6ης αγωνιστικής με τον Προμηθέα.



Με τα τέσσερα συνολικά double-double από τους Βεζένκοφ και Φαλ, ο Ολυμπιακος έφτασε τον Προμηθέα στη 2η θέση της σχετικής λίστας και είναι πίσω μόνο από τον Άρη που έχει πέντε.



*Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κοουτσάρισε για 253η φορά στην κατηγορία και με αυτήν έφτασε στη 17η θέση της σχετικής λίστας από καταβολής Α’ Εθνικής τον Κώστα Πετρόπουλο.



*Το αποψινό παιχνίδι ήταν το δεύτερη της φετινής Stoiximan Basket League στο οποίο δεν νίκησε η ομάδα που είχε καλύτερο ranking. Ο Ολυμπιακός είχε 94 και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 75. Η πρώτη φορά που έγινε αυτό ήταν στο ματς της 6ης αγωνιστικής μεταξύ του Ηρακλή και του Απόλλωνα Oscar όταν η ομάδα της Πάτρας νίκησε έχοντας δύο βαθμούς λιγότερους από εκείνη της Θεσσαλονίκης (84 έναντι 86).