Άρης Midea και ΠΑΟΚ mateco θα αναμετρηθούν αύριο Κυριακή (10/2, 16:30) για την 18η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Stoiximan Basket League στο κλασικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού μπάσκετ.

 

Πρόκειται για δύο ομάδες με έντονη την… σφραγίδα του προπονητή τους. Ο Γιάννης Καστρίτης στην δεύτερη «θητεία» του στους «κιτρινόμαυρους» διανύει την τρίτη συνεχή σεζόν, ενώ ο Φώτης Τακιανός καθοδηγεί τον «Δικέφαλο του Βορρά» από τις 19 Φεβρουαρίου 2022 και σε λίγες ημέρες συμπληρώνει έναν χρόνο στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ mateco.

 

Οι δύο κόουτς λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του ντέρμπι, που λατρεύουν οι φίλοι του μπάσκετ στην χώρα μας, σχολιάζουν σχετικά με τον «πυρετό» της αναμέτρησης, για την κρισιμότητα της και τα σημεία «κλειδιά».

 

«Αυτά τα παιχνίδια έχουν πάντα ένα ξεχωριστό χρώμα, για ολόκληρη την πόλη αλλά και για την μπασκετική Ελλάδα με μνήμες από τις μεγάλες αναμετρήσεις του παρελθόντος μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ», δηλώνει ο Γιάννης Καστρίτης και τονίζει: «Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι εκπληκτική με μεγάλη ένταση και πάθος».

 

- Τι σου έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που συμμετείχες;

 

«Αυτό που θυμάμαι από το πρώτο ντέρμπι που συμμετείχα είναι το πόσος πολύς κόσμος και πόσο νωρίς ήταν στο γήπεδο και το πόσο έντονα ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα».

 

- Πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα σου το ντέρμπι της Κυριακής;

 

«Πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουν για όλο τον κόσμο αυτά τα παιχνίδια, για εμάς είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας γιατί είναι ένα παιχνίδι στην έδρα μας, αμέσως μετά από μια σημαντική εκτός έδρας νίκη την προηγούμενη αγωνιστική απέναντι στον Παναθηναϊκό και πρέπει να κερδίσουμε για να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το αποτέλεσμα και να κάνουμε ένα βήμα ακόμη στο μαραθώνιο του φετινού πρωταθλήματος».

 

- Που πιστεύεις ότι θα κριθεί;

 

«Θεωρώ πως ο έλεγχος του ρυθμού θα είναι πολύ σημαντικός. Υπάρχουν συγκεκριμένα κομμάτια τακτικά που μπορούν να γείρουνε την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη μεριά, αλλά το πάθος, η ένταση και η ενέργεια, είναι παράγοντες που πάντα θα παίζουν το κύριο λόγο σε τέτοιες αναμετρήσεις».

 

 

Ο προπονητής του «Δικέφαλου του Βορρά» Φώτης Τακιανός επισημαίνει για την ιδιαιτερότητα του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης: «Τα παιχνίδια Άρης-ΠΑΟΚ ή ΠΑΟΚ-Άρης έχουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Το να ζει κάποιος μέσα σε αυτή τη διαδικασία, είναι κάτι το ξεχωριστό. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι και η πίεση που έχει το παιχνίδι, διαμορφώνουν ιδιαίτερες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και με ένα ξεχωριστό τρόπο».

 

- Τι σου έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που συμμετείχες;

 

«Ως Θεσσαλονικιός έχω ζήσει από μικρή ηλικία, πρώτα ως φίλαθλος, αργότερα ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής, τη διαδικασία των παιχνιδιών αυτών.

 

Υπήρχαν περίοδοι όπου οι δύο ομάδες είχαν κοινή έδρα, το Παλέ ντε Σπορ. Αυτό ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό, η παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων στο γήπεδο, κάτι που δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

 

Η θέρμη με την οποία οι φίλαθλοι των δύο ομάδων υποστήριζαν την ομάδα τους, η ατμόσφαιρα και ο παλμός, δημιουργούσαν πολύ ξεχωριστά συναισθήματα, με όποια ιδιότητα κι αν ήσουν στο γήπεδο.

 

Έτσι κι εγώ, βίωσα με ξεχωριστό τρόπο αυτά τα παιχνίδια, είτε ως φίλαθλος, παίκτης ή προπονητής, αλλά πάντα με θαυμασμό και ένα αίσθημα διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που συμμετείχα».

 

- Πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα σου το ντέρμπι της Κυριακής;

 

«Το παιχνίδι της Κυριακής έχει την δική του σημασία, αλλά δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα παιχνίδια. Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά στη βαθμολογία με απώτερο στόχο να είμαστε στην πρώτη εξάδα.

 

Και σε αυτή την προσπάθεια κάθε παιχνίδι έχει τη δική του σημασία, ανεξάρτητα από τη διαφορετική υφή που έχει το παιχνίδι με τον Άρη. Θα προετοιμαστούμε όσο μπορούμε καλύτερα για να το κερδίσουμε».

 

- Που πιστεύεις ότι θα κριθεί;

 

«Σε αυτά τα ντέρμπι παίζει πάντα ρόλο η ψυχολογία και η συγκέντρωση. Η ψυχολογία έχει να κάνει με το πως θα αντιμετωπιστούν γενικότερα οι δυσκολίες ενός παιχνιδιού.

 

Η συγκέντρωση αφορά κυρίως τα κομμάτια τακτικής που έχουν αποφασιστεί, κατά πόσο και σε τι ποσοστό θα μπορέσουν να υλοποιηθούν και μέσα από τη διαδικασία της επιβολής του ρυθμού να μπορέσουμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα υπέρ μας. Όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον που γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο».

 

- Ποια είναι η διαφορά του να παίζεις στο Αλεξάνδρειο από το PAOK Sports Arena;

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πρώτη και μεγάλη διαφορά είναι η γηπεδικότητα. Είναι ευνόητο επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία των φιλάθλων μας, που αποτελούν για μας ένα ισχυρό όπλο και μας έχουν στηρίξει.

 

Στο παιχνίδι της Κυριακής δεν θα υπάρχει αυτό, αλλά πίεση από την έδρα του αντιπάλου. Ο στόχος μας είναι να συγκεντρωθούμε στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, να απομονωθούμε από οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα. Με καθαρό μυαλό και συγκέντρωση να επιβάλλουμε αυτά που θέλουμε στο παιχνίδι»