Ο Σέρβος σέντερ δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του και έκανε εμφάνιση-καριέρας. Όχι μόνο αυτό όμως, αφού σημείωσε την τρίτη επίδοση 20+ πόντων και 20+ ριμπάουντ στην ιστορία του Ολυμπιακού στη Stoiximan Basket League! Παράλληλα «έπιασε» μία ακόμη ιστορική κορυφή, στις λίστες των ξένων παικτών των «ερυθρόλευκων» αφού έγινε ο κορυφαίος αμυντικός τους ριμπάουντερ.

 

Πιο αναλυτικά…

 

*Ο Μιλουτίνοφ σημείωσε την τρίτη επίδοση «20+20) στην ιστορία των «ερυθρόλευκων». Τη μικρή και τόσο ξεχωριστή λίστα συνθέτουν οι εξής επιδόσεις…

 

12/2/1994 - Ολυμπιακός-ΑΕΚ 88-68: Ρόι Τάρπλεϊ 21 πόντοι – 23 ριμπάουντ

 

27/2/1994 – Ολυμπιακός-Πανιώνιος 97-82: Ρόι Τάρπλεϊ 21 πόντοι – 21 ριμπάουντ



11/12/2023 – Καρδίτσα-Ολυμπιακός 54-83: Νίκολα Μιλουτίνοφ 21 πόντοι – 21 ριμπάουντ



*Το «20+20» του Μιλουτίνοφ είναι το πρώτο που σημειώθηκε σε αγώνα της Stoiximan Basket League μετά από 23 χρόνια. Ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Γιάννης Γιαννούλης στις 16 Δεκεμβρίου 2000 όταν μέτρησε 20 πόντους και 22 ριμπάουντ στο εκτός έδρας παιχνίδι του ΠΑΟΚ mateco με τον Μακεδονικό.



*Ο Μιλουτίνοφ ξέχωρα από το ότι έφτασε σε νέο ρεκόρ καριέρας στη Stoiximan Basket League –είχε δύο φορές από 18 ριμπάουντ στις 13 Φεβρουαρίου κόντρα στα Τρίκαλα BC και στις 20 Απριλίου 2019 κόντρα στην ΑΕΚ Betsson- σημείωσε την 5η επίδοση 20+ ριμπάουντ και ισοφάρισε την τρίτη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία του Ολυμπιακού. Αυτό γιατί ο αείμνηστος Ρόι Τάρπλεϊ είχε άλλη μία τέτοια επίδοση, μαζεύοντας 22 ριμπάουντ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Carna για τη σεζόν 1993-94.



Μοιάζει εξωπραγματικό για τα σημερινά δεδομένα ότι ο Τάρπλεϊ είχε σημειώσει τις τρεις επιδόσεις των 20+ ριμπάουντ σε διάστημα 23 ημερών! Από τις 5 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 1994!



Υπάρχει όμως και συνέχεια με όσα κατάφερε ο Μιλουτίνοφ…



*Τα 21 ριμπάουντ που είχε ο Σέρβος αποτελούν ρεκόρ σχεδόν 12 χρόνων για τη Stoiximan Basket League. Για να βρούμε ανάλογη ή μεγαλύτερη επίδοση θα πρέπει να γυρίσουμε στις 6 Φεβρουαρίου 2010 όταν ο Κρίς Μάσι είχε μαζέψει 23 ριμπάουντ με την Ολύμπια Λάρισας στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηλυσιακό. Αυτή ήταν η 39η επίδοση 21+ ριμπάουντ στην ιστορία της Stoiximan Basket League.



*Με αυτά τα 21 συνολικά ριμπάουντ ο Μιλουτίνοφ μπήκε στη 10άδα των ριμπάουντερ του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα (από το 1992-93). Έφτασε τα 599 και ξεπέρασε τον Γιώργο Σιγάλα που είχε 585 από το 1992 ως το 1997.



Τα 21 ριμπάουντ είναι βέβαια και ρεκόρ περιόδου για τη Stoiximan Basket League, αφού ο σέντερ του Ολυμπιακού ξεπέρασε την επίδοση των 18 που είχε ο Τσαντ Μπράουν στο ματς του Απόλλωνα Carna με το Μαρούσι.



*Με τα 12 αμυντικά ριμπάουντ που μάζεψε, έγινε ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία του Ολυμπιακού. Έφτασε τα 356 και έριξε από την κορυφή της λίστας τον Ιγνάθιο Ντε Μιγκέλ που παίζοντας στην ομάδα από το 1999 ως το 2003, μάζεψε 355.



Τα 12 αμυντικά ριμπάουντ είναι η κορυφαία επίδοση της σεζόν αφού με αυτά ο Μιλουτίνοφ ξεπέρασε εκείνη των 11 που είχαν ο Εμφιόντου Καμπενγκέλε στο ματς της ΑΕΚ Betsson με τον ΠΑΟΚ mateco και ο Τσαντ Μπράουν στο παιχνίδι του Απόλλωνα Carna με το Μαρούσι.



*Τα εννιά επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε, μπορεί να μην είναι ρεκόρ περιόδου για τη Stoiximan Basket League αφού είχε 10 ο Τζάστιν Άλστον του ΠΑΟΚ mateco στο ματς με την ΑΕΚ Betsson, αλλά κατατάσσονται μεταξύ των εννιά μεγαλύτερων επιδόσεων στην ιστορία του Ολυμπιακού. Τέτοια επίδοση μάλιστα είχε να σημειωθεί 21 χρόνια. Ο τελευταίος που έφτασε σε μία τέτοια ήταν ο Ιγνάθιο Ντε Μιγκέλ που μάζεψε 10 επιθετικά ριμπάουντ στις 10 Νοεμβρίου 2022 κόντρα στην Ολύμπια Λάρισας.



*Ο Μιλουτίνοφ έγινε ο 6ος στην ιστορία των «ερυθρόλευκων» που έφτασε σε επίδοση 9+ επιθετικών ριμπάουντ μετά τον Παναγιώτη Φασούλα (τέσσερις φορές), τον Ουόλερ Μπέρι, τον Ιγνάθιο Ντε Μιγκέλ, τον Αλεξέι Ζεβροσένκο και τον Ντίνο Ράτζα.



*Τα εννιά επιθετικά ριμπάουντ του Σέρβου, τον κατέστησαν τον 7ο της λίστας του Ολυμπιακού. Έφτασε τα 243 και προσπέρασε τον απόντα χθες, Κώστα Παπανικολάου που είχε 238.



*Ο Μιλουτίνοφ ακόμη, μπήκε στην 20άδα της λίστας των παικτών του Ολυμπιακού με τις περισσότερες εύστοχες βολές. Είχε χθες 5/7 και φτάνοντας τις 189 εύστοχες, ξεπέρασε τον Ντίνο Ράτζα που είχε 184 στη σεζόν 2000-01.



*Στατιστικά και με βάση το ranking, ο Μιλουτίνοφ δεν έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στη Stoiximan Basket League. Είχε ξεπεράσει τρεις φορές την επίδοση του 39 που «έγραψε» χθες, με μεγαλύτερη επίδοση του το 46 που είχε στις 13 Φεβρουαρίου 2018 στα Τρίκαλα που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη στην «ερυθρόλευκη» ιστορία.



Το 39 του Μιλουτίνοφ στο ranking είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φετινή επίδοση της Stoiximan Basket League. Μεγαλύτερη όλων είναι εκείνη του 48 του Εμφιόντου Καμπενγκέλε στο παιχνίδι της ΑΕΚ Betsson με τον ΠΑΟΚ mateco.



*Με το «21+21» ο Μιλουτίνοφ σημείωσε το πρώτο double-double του Ολυμπιακού στη φετινή Stoiximan Basket League και το έκανε μένοντας στατιστικά αλάνθαστος. Πιο κοντά σε έναν τέτοιο συνδυασμό στη φετινή σεζόν, βρέθηκε ο Λούκα Μπραΐκοβιτς που είχε 26 πόντους, 13 ριμπάουντ και κανένα λάθος στο παιχνίδι του Κολοσσού H Hotels στο Λαύριο.

 



Ο Κάνααν στη 10άδα των «τρίποντων» ξένων του Ολυμπιακού



Ξέχωρα από όσα έκανε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, με κάποια αξιοσημείωτα επιτεύγματα έφυγαν από την Καρδίτσα κάποιοι ακόμη παίκτες του Ολυμπιακού…



*Ο Αϊζάια Κάνααν είχε 4/7 τρίποντα και με αυτά μπήκε σε δύο λίστες του Ολυμπιακού στη Stoiximan Basket League. Έφτασε τα 68 εύστοχα τρίποντα και μπήκε στη 10άδα των ξένων και στην 30άδα συνολικά των παικτών των «ερυθρόλευκων», αφού ξεπέρασε τον Γιάνις Στρέλνιεκς που είχε 64 στη διετία 2017-19.



*Ο Μουσταφά Φαλ με τη μοναδική τάπα του στο χθεσινό παιχνίδι, έγινε ο 3ος ξενος μπλοκέρ των Πειραιωτών. Ο Γάλλος έφτασε τα 62 κοψίματα και άφησε πίσω του τον Κάιλ Χάινς που είχε 61 στη διετία 2011-13.



*Ο Γιώργος Τανούλης με τους δύο πόντους του, έφτασε και ξεπέρασε τους 200 σε 52 εμφανίσεις στην κατηγορία.



*Ο Λουκ Σίκμα σημείωσε την τρίτη επίδοση 6+ στον συντελεστή ασίστ/λαθών του φετινού Ολυμπιακού έχοντας επτά ασίστ και ένα λάθος. Ο Μουσταφά Φαλ είχε «γράψει» 8 στη βραδιά του triple-double κόντρα στον ΠΑΟΚ mateco (11/3) και 6 στο Μαρούσι (6/0).



Ο Σίκμα ακόμη, σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη επίδοση της φετινής Stoiximan Basket League στον συντελεστή «+/-» έχοντας 36. Μεγαλύτερη είχαν μόνο ο Μιχάλης Λούντζης με το 41 στο ματς του Ολυμπιακού στο Λαύριο και ο Κάιλ Γκάι με το 37 στο ματς του Παναθηναϊκού Aktor με τον Απόλλωνα Carna.

 



Ο Ολυμπιακός στην κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του



Μία επίδοση που καταγράφηκε στην ομαδική στατιστική του Ολυμπιακού δεν αποτελεί απλά ρεκόρ για τη φετινή Stoiximan Basket League αλλά είναι η κορυφαία συνολικά στην ιστορία του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Είναι εκείνη των 58 ριμπάουντ που είχε συνολικά. Πιο συγκεκριμένα…



*Οι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν το παιχνίδι έχοντας 58 ριμπάουντ που είναι νέο ρεκόρ περιόδου αφού ξεπέρασαν την επίδοση των 52 που είχε ο Παναθηναϊκός Aktor στο ματς της 5ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα Carna.



Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία τους στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Με τα 58 ριμπάουντ ξεπέρασε την επίδοση των 56 ριμπάουντ στην οποία έφτασε δύο φορές. Στις 5 Φεβρουαρίου 1994 κόντρα στον Απόλλωνα Carna στην Πάτρα και στις 21 Δεκεμβρίου 1994 στο εντός έδρας ματς κόντρα στο Σπόρτιγκ.



Η επίδοση των 58 συνολικών ριμπάουντ που «έγραψε» χθες ο Ολυμπιακός, αποτελεί ισοφάριση της δεύτερης μεγαλύτερης στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος αφού τόσα είχε ο Παναθηναϊκός στο εκτός έδρας ματς με το Σπόρτιγκ της περιόδου 1994-95. Οι «πράσινοι» έχουν το ιστορικό ρεκόρ με τα 63 ριμπάουντ που είχαν στο εντός έδρας ματς με τον Κολοσσό H Hotels, στις 25 Μαρτίου 2019.



*Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση αμυντικών ριμπάουντ της περιόδου, έχοντας 36 και σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση επιθετικών ριμπάουντ, έχοντας 22. 

 



Ο Πηλίτσης πήρε το «βάπτισμα του πυρρός» στα 16,5 χρόνια του



Στη σκιά έστω των τρομερών επιτευγμάτων του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ένα παιδί 16,5 χρόνων πάτησε στο παρκέ του κλειστού «Γιάννης Μπουρούσης». Ήταν ο Κωνσταντίνος Πηλίτσης που έκανε ντεμπούτο με την Καρδίτσα Ιαπωνική σε ηλικία 16 χρονών, 6 μηνών και 12 ημερών. Κατάφερε μάλιστα να σκοράρει με βολές, παίρνοντας την… ευκαιρία που του έδωσε ο Μιχάλης Λούντζης με το φάουλ που του έκανε.



Το ντεμπούτο του πιτσιρικά της θεσσαλικής ομάδας δεν κατατάσσεται πάντως πολύ ψηλά στη σχετική λίστα αφού υπήρξαν 21 περιπτώσεις αθλητών που πάτησαν στα παρκέ της κατηγορίας πριν καν γίνουν 16 ετών.



Κατά τα άλλα για την Καρδίτσα Ιαπωνική…



*Ο Μάρεκ Κλάσεν είχε 4/9 τρίποντα και φτάνοντας τα 16 εύστοχα, ανέβηκε στην 4η θέση της θεσσαλικής ομάδας στην κατηγορία. Ο Καναδός ξεπέρασε τον Γιάννη Αθηναίου που είχε 15 στην περσινή σεζόν αλλά και τους Γκάμπροβσεκ (13), Μποχάϊμ (14) και Γκιουζέλη (14).



*Στην 4η θέση μιας λίστας της Καρδίτσας Ιαπωνική ανέβηκε και ο Ρομέλο Ουάιτ. Ο Αμερικανός είχε οχτώ ριμπάουντ και φτάνοντας στα 69 ξεπέρασε τον Τζάβιν Ντελόριερ που είχε 61 στην περσινή σεζόν.



*Η θεσσαλική ομάδα περιορίστηκε στους 54 πόντους και έχει πλέον τις τρεις από τις έξι χαμηλότερες, επιθετικές επιδόσεις της σεζόν. Παράλληλα σημείωσε την τέταρτη μονοψήφια επίδοση εύστοχων διπόντων της περιόδου (9) και την τρίτη μικρότερη επίδοση ευστοχίας, σουτάροντας με 32,14% (9/28).



*Σημειώνοντας μόλις δύο πόντους από αιφνιδιασμό, ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ της σεζόν. Στην ίδια επίδοση είχαν περιοριστεί ο ΠΑΟΚ mateco στη 2η και ο Απόλλων Carna στην 9η αγωνιστική.