Για μία νίκη, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο των τελικών του πρωταθλήματος θα πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες. Αυτός που, στατιστικά τουλάχιστον, ξεχώρισε περισσότερο ήταν εκείνος των λαθών. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν στο σημερινό πρώτο τελικό μόλις τρία λάθη που αποτελούν ρεκόρ στη σεζόν σε σύνολο 202 αγώνων. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν αυτή των τεσσάρων λαθών που καταγράφηκαν στην στατιστική των παικτών του Ρεθύμνου Aegean στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΚΑΟΔ Am.Genetics στη 15η αγωνιστική. Οσο για την προηγούμενη καλύτερη επίδοση των ερυθρόλευκων ήταν εκείνη των πέντε λαθών στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο.

 

*Αυτή η επίδοση όμως έχει και... ιστορικό χαρακτήρα ως προς τους τελικούς αφού αποτελεί ισοφάριση της καλύτερης επίδοσης στην ιστορία των αγώνων που κρίνουν τον τίτλο από το 1992. Τρία λάθη είχε κάνει και ο Παναθηναϊκός στον 5ο τελικό της περιόδου 1998-1999 κόντρα στον Ολυμπιακό.

 

*Η νίκη για τον Ολυμπιακό ήρθε παρά την αρνητική εντός έδρας επίδοση των 76 πόντων. Η προηγούμενη χειρότερη επιθετική επίδοση του ήταν εκείνη του αγώνα με την ΑΕΝΚ Δημούλας στο οποίο είχε 77 πόντους. Αρνητικό ρεκόρ για τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας είναι και αυτό του 24% με το οποίο σούταρε στα τρίποντα επίδοση που είχε και κόντρα στον ΚΑΟΔ Am.Genetics με τις ίδιες προσπάθειες (6/25).

 

*Ο Ολυμπιακός δεν άρχισε καθόλου καλά το παιχνίδι και το ότι σημείωσε μόνο 10 πόντους στην πρώτη περίοδο, το πιστοποιεί. Αυτή είναι η χειρότερη φετινή εντός έδρας επίδοση του αφού η προηγούμενη ήταν οι 14 -τόσους είχε στην τρίτη περίοδο των αγώνων με Κόροιβο, ΑΕΝΚ Δημούλας, στην τέταρτη με ΠΑΟΚ και στο δεύτερο ματς των ημιτελικών με τον Αρη.

 

*Σημαντική ήταν η συμβολή του Μπράιαντ Ντάνστον στη νίκη του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός σημείωσε το πρώτο του “νταμπλ-νταμπλ” στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ συνδυάζοντας μάλιστα αυτό το επίτευγμα με ένα ατομικό ρεκόρ, αυτό των 12 ριμπάουντ. Το προηγούμενο ήταν τα 10 που μάζεψε στο τρίτο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς με τον Αρη.

 

*Ο Κώστας Σλούκας φανέρωσε για μία ακόμη φορά φέτος, τις εκτελεστικές του ικανότητες σημειώνοντας 16 πόντους που αποτελούν τόσο ισοφάριση της καλύτερης φετινής επίδοσης του στο πρωτάθλημα -τόσους είχε και στο εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΝΚ Δημούλας- όσο και ισοφάριση του ρεκόρ καριέρας του με τον Ολυμπιακό στην κατηγορία αφού τόσους είχε σημειώσει για την περίοδο 2011-2012 στο εντός έδρας παιχνίδι με την Καβάλα.

 

*Παράλληλα ο διεθνής γκαρντ με τις τρεις ασίστ που μοίρασε ξεπέρασε τις 500 στην καριέρα του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

 

*Εχοντας δύο εύστοχα δίποντα -σε μία συνολικά κακή βραδιά πάντως για τον ίδιο- ο Βασίλης Σπανούλης έφτασε τα 896 στην καριέρα του στην κατηγορία για να ανέβει στη 12η θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος αφού προσπέρασε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη (894).

 

*Εχοντας 5/6 βολές ο Ματ Λοτζέσκι έφτασε τις 100 στην κατηγορία (100/123).

 

*110 συμμετοχές στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ συμπλήρωσε ο Μπρεντ Πέτγουεϊ για να ανέβει στην 44η θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος μαζί με τους Αντρέ Χάντσον, Αντρές Γκίμπερτ και Σάσα Χούπμαν, ενώ προσπέρασε τους Ιμπραίμ Κουτλουάι και Ιβάν Ζορόσκι.

 



Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 2.002 ΑΣΙΣΤ

 
Μπορεί να μην συνδυάστηκε με μία νίκη του Παναθηναϊκού, όμως η σημερινή βραδιά ήταν ξεχωριστή σε στατιστικό τουλάχιστον επίπεδο για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού με τις έξι ασίστ που μοίρασε, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος -από τότε που υφίσταται στατιστική κάλυψη των αγώνων- που έσπασε το “φράγμα” των 2.000 ασίστ -έφτασε τις 2.002.

 

*Ακόμη ο Διαμαντίδης έφτασε τα 491 παιχνίδια στην κατηγορία και βρίσκεται πια στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος αφού άφησε στην τέταρτη τον Γιώργο Καλαϊτζή.

 

*Ο 35χρονος γκαρντ σημείωσε άλλα δύο σπουδαία ατομικά επιτεύγματα σήμερα στο ΣΕΦ. Με τα τρία ριμπάουντ που μάζεψε, έφτασε τα 1.851 στην κατηγορία και μοιράζεται πλέον τη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας (από το 1992) με τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, τον οποίο λογικά θα προσπεράσει στον δεύτερο αγώνα της σειράς.

 

*Παράλληλα ο Διαμαντίδης ευστοχώντας μία φορά πίσω από τη γραμμή των 6,75 έφτασε τα 589 εύστοχα τρίποντα και ανέβηκε στην 4η θέση της λίστας πάντα ως προς το επαγγελματικό πρωτάθλημα, αφήνοντας πίσω του στα 588 τον Μάκη Νικολαίδη ενώ χρειάζεται ένα ακόμη για να “πιάσει” στην τρίτη θέση τον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

 

*Συνέχεια στις εξαιρετικές εμφανίσεις του στα πλέι οφ έδωσε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης -κέρδισε το άτυπο τίτλο του ΜVP του Παναθηναϊκού βάσει ranking για 6ο συνεχόμενο παιχνίδι- όντας σε μεγάλα διαστήματα του τελικού αυτός που κρατούσε “όρθιο” τον Παναθηναϊκό. Ο διεθνής φόργουορντ ισοφάρισε την καλύτερη φετινή επίδοση του, με τους 23 πόντους που σημείωσε όσους είχε και στο δεύτερο παιχνίδι της προημιτελικής σειράς με τον Κολοσσό H Hotels.

 

*Ο Αντώνης Φώτσης έδωσε λύσεις στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού σημειώνοντας 15 πόντους που είναι ισοφάριση της καλύτερης φετινής επίδοσης του καθώς τόσους είχε και στο πρώτο παιχνίδι της προημιτελικής σειράς με τον Κολοσσό H Hotels.

 

*Για τον “υπαρχηγό” του Παναθηναϊκού αυτή ήταν η 282η εμφάνιση του στην κατηγορία και με αυτήν “έπιασε” στην 39η θέση της σχετικής λίστας (από το 1992) τον Βασίλη Ξανθόπουλο.

 

*Σε ομαδικό επίπεδο οι “πράσινοι” έκαναν μόλις τρία κλεψίματα ισοφαρίζοντας τη χειρότερη φετινή επίδοση τους αφού τόσα είχαν και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ προ ημερών για τα ημιτελικά των πλέι οφ.