Ήταν μία σεζόν που χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις και πολλές αλλαγές στο ρόστερ σε όλη τη διάρκεια της. Άρχισε με την κατάκτηση του 1ου Super Cup της ιστορίας του θεσμού που ήταν και ο πρώτος τίτλος στην ιστορία του σε επαγγελματικό επίπεδο, για να ακολουθήσουν η παρουσία στο Eurocup στο οποίο αποκλείστηκε στην πρώτη φάση, η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και εν τέλει η σταθεροποίηση του στο υψηλότερο επίπεδο του Πρωταθλήματος. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2020-21 με τον Προμηθέα. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ



Τι άφησε η σεζόν για τον Προμηθέα;



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 21 νίκες – 13 ήττες – 4η θέση.



Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το παιχνίδι μέσα από το οποίο πήρε την πρόκριση για την τελική τετράδα του Πρωταθλήματος, ήταν στατιστικά και το καλύτερο του. Ο Προμηθέας απέκλεισε με 2-1 το Περιστέρι στα προημιτελικά των πλέι οφ και το έκανε με μία πειστική εμφάνιση στις 17 Μαίου όταν και επικράτησε με 86-58, έχοντας 114 ranking. Για να φτάσει σε αυτήν την επίδοση και βέβαια στη νίκη που του έδωσε το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά, είχε 14/18 βολές, 21/38 δίποντα, 10/25 τρίποντα, 37 ριμπάουντ, 11 λάθη, 20 ασίστ, 11 κλεψίματα και τέσσερις τάπες.



Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ο εντός έδρας αγώνας της 24ης Απριλίου κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ήταν, με βάση τους αριθμούς, ο χειρότερος από τους 34 που έδωσε η αχαϊκή ομάδα στη φετινή Stoiximan Basket League. Ηττήθηκε με 61-83 έχοντας 19/26 βολές, 15/31 δίποντα, 4/29 τρίποντα, 36 ριμπάουντ, 14 λάθη, 12 ασίστ, επτά κλεψίματα και δύο τάπες, αριθμοί που την οδήγησαν στην επίδοση των 54 βαθμών στο ranking, που ήταν η χαμηλότερη της στη σεζόν.



Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μάκης Γιατράς ήταν ένας από τους πέντε προπονητές που έμειναν ακλόνητοι στη θέση τους στη φετινή Stoiximan Basket League. Μέσα από τη φετινή σεζόν, πέραν των όσων κατάφερε ο Προμηθέας, έφτασε ο ίδιος σε τριψήφιο αριθμό αγώνων στην κατηγορία (123 με ρεκόρ 73-50) και ξεπέρασε συνολικά τους 250 στον πάγκο της ομάδας της Πάτρας σε όλες τις διοργανώσεις (267 με ρεκόρ 173-94). Μετά το τέλος του τρίτου αγώνα της σειράς των μικρών τελικών με την ΑΕΚ προανήγγειλε την αποχώρηση του από το «τιμόνι» της ομάδας.



Ο ΜVP: Μέσα από τις πολλές αλλαγές στις οποίες οδηγήθηκε στη διάρκεια της σεζόν, συνολικά 23 παίκτες του Προμηθέα πάτησαν φέτος τα παρκέ της Stoiximan Basket League, 11 εκ των οποίων ήταν ξένοι ενώ άλλοι δύο (Τζαμάλ Νίξον και Τζεχάιβα Φλόιντ άρχισαν τη σεζόν αλλά δεν έπαιξαν στο Πρωτάθλημα). Μέσα από αυτούς ξεχώρισε ο Τζέριαν Γκραντ που ανακοινώθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς από την αχαϊκή ομάδα και εξελίχθηκε στον ηγέτη της. Ο Αμερικανός έφτασε τους 597 βαθμούς ranking σε 28 αγώνες Πρωταθλήματος αφήνοντας πίσω του στη σχετική λίστα τον Δημήτρη Αγραβάνη που είχε 444 και τον αδερφό του Τζεράι που είχε 414.

 


Σε μέσους όρους δεν αμφισβητήθηκε και πάλι η πρωτιά του Τζέριαν Γκραντ με 21,32 ranking αλλά με τον Τζεράι να «σκαρφαλώνει» στη δεύτερη θέση με 15,33 για να ακολουθήσει ο Δημήτρης Αγραβάνης με 13,88. Από αυτούς που δεν έφτασαν τη στατιστική προϋπόθεση της συμμετοχής στο 50% των αγώνων του Προμηθέα, ο Βαγγέλης Μάντζαρης είχε 18,3 ranking σε τρία ματς Πρωταθλήματος με την αχαϊκή ομάδα και ο Τζιαν Κλαβέλ 10,7, πάνω δηλαδή από τον Μιχάλη Λούντζη (10,22) και τον Ντάνι Αγκμπελέσε (10,09).



Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Δημήτρης Αγραβάνης ήταν ο μόνος από τους παίκτες του φετινού Προμηθέα που έσπασε το «φράγμα» των 400 πόντων, τελειώνοντας το Πρωτάθλημα με 432. Έγινε μάλιστα ο πρώτος στην ιστορία στην πενταετή ιστορία της ομάδας στην κατηγορία που το κατάφερε ενώ φτάνοντας τους 616 συνολικά με την περσινή σεζόν, μπήκε στην πρώτη πεντάδα των σκόρερ της ομάδας της Πάτρας στην κατηγορία. Πολύ κοντά πάντως έφτασε και ο Τζέριαν Γκραντ που σταμάτησε στους 399 ενώ την πρώτη τριάδα των απόλυτων αριθμών συμπλήρωσε και πάλι ο Τζεράι Γκραντ με 313 πόντους.



Οι τρεις τους μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων αλλά με την προϋπόθεση της συμμετοχής τουλάχιστον στο 50% των αγώνων του Προμηθέα. Γιατί αν την προσπεράσουμε, κορυφαίος σκόρερ ήταν ο Τζιαν Κλαβέλ που είχε μέσο όρο 15,5 πόντων στους 11 αγώνες που έπαιξε. Κορυφαίοι σε αυτή τη λίστα και πίσω από τον Πορτορικανό ήταν ο Τζέριαν Γκραντ με 14,25, ο Δημήτρης Αγραβάνης με 13,5 και ο Τζεράι Γκραντ με 11,59 πόντους ανά αγώνα. Κοντά στον μέσο όρο του τρίτου ήταν και οι Βαγγέλης Μάντζαρης (11,3) και Ίαν Μίλερ (11,2).



Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Δημήτρης Αγραβάνης ήταν ο κυρίαρχος αυτής της κατηγορίας αφού ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ του Προμηθέα και με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Τελείωσε το Πρωτάθλημα με 184 ριμπάουντ και τον ακολούθησε ο Ντάνι Αγκμπελέσε με 158, παίζοντας μάλιστα σε δύο περισσότερους αγώνες. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Τζεράι Γκραντ με με 145 ριμπάουντ.



Στη λίστα των μέσων όρων ο Δημήτρης Αγραβάνης κράτησε την πρωτιά με 5,75 ενώ ο Τζεράι Γκραντ υποσκέλισε τον Αγκμπελέσε έχοντας 5,37 ριμπάουντ ανά αγώνα έναντι των 4,65 του συμπατριώτη του. Μεγαλύτερο μέσο όρο από τον Αγκμπελέσε αλλά στον μικρό των τριών συμμετοχών Πρωταθλήματος, είχε ο Βαγγέλης Μάντζαρης με πέντε.



Ο ΠΑΣΕΡ: Η δημιουργία στο παιχνίδι του φετινού Πρωταθλήματος ήταν, κατά κάποιο τρόπο, αποκλειστικότητα του Τζέριαν Γκραντ. Ο Αμερικανός τελείωσε τη Stoiximan Basket League με 182 ασίστ σε «σκάρτη» μία σεζόν και έγινε ο 4ος πασέρ στην ιστορία του Προμηθέα, πίσω από παίκτες που πέρασαν από τρία χρόνια στην ομάδα (Γκίκας, Χολ, Λίποβι). Τον Γκραντ ακολούθησαν στη λίστα των απόλυτων αριθμών ο Μιχάλης Λούντζης με 84 και ο Δημήτρης Αγραβάνης με 44 ασίστ.



Στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων, ο Τζέριαν Γκραντ ήταν βέβαια ο κορυφαίος αφού είχε 6,5 ανά αγώνα ενώ τον ακολούθησαν ο Μιχάλης Λούντζης με 2,63 και ο Γιάννης Αθηναίου με 2,23. Στην τριάδα θα μπορούσαν να βρίσκονται ο Βαγγέλης Μάντζαρης που είχε 5,3 ασίστ σε τρία ματς, ο Ίαν Μίλερ που είχε 2,5 ασίστ σε 13 ματς. 



ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 34 αγώνες του στη Stoiximan Basket League άφησαν για τον Προμηθέα κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς...