Ο Κρις Σίνγκλετον έκανε θραύση στον “αέρα” τελειώνοντας το παιχνίδι που έκρινε τον πρωταθλητή με 17 ριμπάουντ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ καριέρας στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Είχε 16 στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ, στην 23η αγωνιστική του περσινού Πρωταθλήματος.

 


Η επίδοση αυτή συνιστά και ρεκόρ στην ιστορία των 5ων τελικών αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των 14 που είχε μαζέψει ο Ντίνο Ράτζα με τη φανέλα του Ολυμπιακού στον αντίστοιχο αγώνα του 2001. 14 από αυτά τα 17 ριμπάουντ ήρθαν για τον Σίνγκλετον στην άμυνα, επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία των 5ων τελικών. Ο Ράτζα είχε 10 ως παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods στο ματς του 1999 όσα μάζεψε και ο Γιάννης Μπουρούσης ως παίκτης του Ολυμπιακού στον τελικό του 2008.

 


Τα 14 αμυντικά ριμπάουντ του Σίνγκλετον αποτελούν παράλληλα και ισοφάριση της κορυφαίας επίδοσης της φετινής Stoiximan.gr Basket League. Στον ίδιο αριθμό είχε φτάσει και ο Κουέντον ΝτεΚόζι στο ματς του Κόροιβου με την Κύμη στη 12η αγωνιστική.

 


Ο Αμερικανός με τα τρία επιθετικά του ριμπάουντ, έφτασε τα 98 στο ελληνικό Πρωτάθλημα και “έπιασε” στην 11η θέση της σχετικής λίστας των ξένων παικτών του Παναθηναϊκού Superfoods τον Ντομινίκ Ουίλκινς και τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς.

 



Ακόμη για τους πρωταθλητές...

 

 
*Ο Τσάβι Πασκουάλ έγινε ο 6ος προπονητής στην ιστορία της Stoiximan.gr Basket League που μετράει περισσότερους από έναν τίτλους. Έφτασε στους δύο τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, τον Λευτέρη Σούμποτιτς και τον Ντούσαν Ίβκοβιτς πάντα σε σχέση με τα δεδομένα από την περίοδο 1992-93.

 


*Ο Καταλανός προπονητής έφτασε τα 68 ματς Πρωταθλήματος στον πάγκο του Παναθηναϊκού Superfoods, ξεπέρασε τον Αργύρη Πεδουλάκη που είχε 67 και έγινε ο 3ος της σχετικής λίστας των “πράσινων” στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος πίσω μόνο από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τον Λευτέρη Σούμποτιτς. Παράλληλα κοουτσάροντας τον Παναθηναϊκό για 19η φορά σε ματς πλέι οφ, έφτασε τον Πεδουλάκη στην 3η θέση της αντίστοιχης λίστας.

 




Ο Παναθηναϊκός Superfoods πήγε κόντρα σε κάποιους “κανόνες” των τελικών για να φτάσει στον τίτλο.
*Για μόλις 6η φορά στην ιστορία η ομάδα που έχασε στον 1ο τελικό, κατάφερε στο τέλος και πανηγύρισε τον τίτλο σε σύνολο 26 σειρών. Αυτό έγινε για 5η φορά σε σύνολο 18 σειρών τελικών μεταξύ του Παναθηναϊκού Superfoods και του Ολυμπιακού.

 


*Για 2η μόνο φορά στην ιστορία των Game 5 των τελικών, η ομάδα που προηγήθηκε στο ημίχρονο, δεν πήρε τη νίκη και τον τίτλο. Το ίδιο είχε συμβεί και στον 5ο αγώνα των τελικών του 2007 όταν ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 46-45 στο ημίχρονο όμως ο Παναθηναϊκός Superfoods νίκησε με 89-76.

 


Κατά τα άλλα...

 
*Ο Παναθηναϊκός Superfoods άλλαξε τη ροή του αγώνα στην 3η περίοδο στη διάρκεια της οποίας σημείωσε 29 πόντους, έναν λιγότερο από την κορυφαία επίδοση στην ιστορία των 5ων τελικών της Stoiximan.gr Basket League (30 είχε ο Ολυμπιακός στη 2η περίοδο του 5ου τελικού του 2007).

 


*Οι 29 πόντοι της 3ης περιόδου αποτελούν ισοφάριση της κορυφαίας επίδοσης του Παναθηναϊκού Superfoods συνολικά στους τελικούς από την περίοδο 2000-01 όταν και τα παιχνίδια μοιράζονται σε τέσσερις περιόδου. 29 είχε ακόμη στη 2η περίοδο του 3ου τελικού του 2009, στην 3η περίοδο του 2ου τελικού του 2012 και στην 4η περίοδο του 4ου τελικού επίσης του 2012.

 


*Οι “πράσινοι” πάντως σημειώνοντας 53 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο ισοφάρισαν την κορυφαία επίδοση ημιχρόνου στην ιστορία των 5ων τελικών της Stoiximan.gr Basket League. 53 είχε στο πρώτο ημίχρονο του αντίστοιχου παιχνιδιού του 2014.

 


Σε σχέση με άλλα ιστορικά δεδομένα...

 
*Για 20ή φορά στο σύνολο των 26 σειρών τελικών, η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας πήρε και τον τίτλο.

 


*Ο Παναθηναϊκός Superfoods ειδικότερα, έφτασε τις 12 κερδισμένες σειρές τελικών στο σύνολο των 13 στις οποίες αγωνίστηκε με πλεονέκτημα έδρας.

 




Τρία ρεκόρ 5ων τελικών δια χειρός ΜακΛίν

 

 
Ο Τζαμέλ ΜακΛίν ήταν, όπως και στον 4ο τελικό, ο κορυφαίος του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός μάλιστα εκτελώντας 15 βολές σημείωσε νέο ρεκόρ στην ιστορία των 5ων τελικών καθώς το προηγούμενο ήταν εκείνο των 13 που είχαν εκτελέσει ο Μπάιρον Σκοτ το 1998 με τον Παναθηναϊκό Superfoods και ο Ντίνο Ράτζα το 2001 με τον Ολυμπιακό.

 


Ο Αμερικανός φόρτωσε με 12 φάουλ τους παίκτες του Παναθηναϊκού Superfoods και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κερδισμένων φάουλ από έναν παίκτη στην ιστορία των 5ων τελικών καθώς το προηγούμενο ήταν εκείνο των 10 που κέρδισε ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα στο ματς του 2001.

 


Ο ΜακΛίν σημείωσε ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ σε σχέση με τα Game 5 των τελικών του επαγγελματικού Πρωταθλήματος έχοντας 25 βαθμούς στο ranking, έναν παραπάνω από τον αντίστοιχο του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον τελικό του 1994 -το σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος ήταν το tendex αλλά η μετατροπή του στο ranking οδηγεί στους 24 βαθμούς.

 


Παράλληλα έχοντας 10/15 βολές, ο ΜακΛίν έγινε ο 30ός ξένος στην ιστορία του Ολυμπιακού που έφτασε τριψήφιο αριθμό εύστοχων βολών στο Πρωτάθλημα.

 

 



Ο Σπανούλης 7ος “κλέφτης” στην ιστορία

 

 
*Ο Βασίλης Σπανούλης έκλεισε τη σεζόν όντας πια ο 7ος “κλέφτης” στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Με τα τρία κλεψίματα που έκανε στον 5ο τελικό, έφτασε τα 417 και ξεπέρασε τον Νίκο Χατζή (414) και τον Μιχάλη Πελεκάνο (415).

 


*Με το 341ο του παιχνίδι στη Stoiximan.gr Basket League ο Γιώργος Πρίντεζης έφτασε στην 26η θέση της σχετικής λίστας τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

 


*104 από αυτά τα παιχνίδια τα έκανε για τα πλέι οφ. Έτσι ανέβηκε στην 7η θέση της σχετικής λίστας αφήνοντας πίσω του τον Μίλαν Τόμιτς.

 


*Ο Πρίντεζης εξάλλου, με τους 13 πόντους του έφτασε τους 3.318, ξεπέρασε τον Νέστορα Κόμματο που είχε 3.305 και έγινε ο 17ος σκόρερ στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

 


*Ο “υπαρχηγός” του Ολυμπιακού με τα τέσσερα αμυντικά του ριμπάουντ, έφτασε τα 985 και μπήκε στην πρώτη 15άδα της Stoiximan.gr Basket League αφού ξεπέρασε τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο (982) και τον Μιχάλη Πελεκάνο (984).

 


*Με τα τέσσερα ριμπάουντ που είχε σήμερα, ο Κώστας Παπανικολάου ξεπέρασε τα 800 στην κατηγορία.



Σε ομαδικό επίπεδο...

 


*Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 50 ήττες στους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League σε 93 αγώνες.

 


*Αυτή ήταν η 8η χαμένη σειρά τελικών στο σύνολο των εννιά στις οποίες υποχρεώθηκε να αγωνιστεί με μειονέκτημα έδρας. Εξαίρεση μόνο εκείνη του 1993.