Στη 15η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ ο Ολυμπιακός (14-1, +10) επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού (14-1, -10) με 80-66 και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τον MVP που άλλαξε μια έκφραση και τίμησε την ελληνική κυβέρνηση!

 

Του έτυχαν όλα μαζεμένα χθες το βράδυ του Ντάνιελ Χάκετ, στον οποίο επιδαψιλεύθηκε το άτυπο παράσημο του MVP του ντέρμπι των αιωνίων...

 

Πρώτα απ' όλα, λόγω της κόμμωσης του, ο Ιταλός γκαρντ δεν έδωσε απλώς τα ρέστα του -και μάλιστα στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα-αλλά στην κυριολεξία τα... ράστα του, που μάλιστα αποτέλεσαν και την αφορμή να αστειευθεί μαζί του ο Νίκος Παππάς, ρωτώντας τον σε κάποια φάση, “πού πας με τέτοιο μαλλί;”!

 

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα στην καταλυτική παρουσία του Χάκετ στο ντέρμπι έχει επετειακό χαρακτήρα: σαν χθες πριν από έναν χρόνο (25 Ιανουαρίου 2015) ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση με το σύνθημα “Πρώτη φορά αριστερά” και αυτό ακριβώς διαλάλησε και ο γκαρντ του Ολυμπιακού.

 

Πρώτη φορά αριστερά και συνάμα πρώτη φορά ιταλικά!

 

 

Βεβαίως ο Χάκετ δεν είναι πρώτος αριστερόχειρας παίκτης του Ολυμπιακού που παίζει καθοριστικό ρόλο σε ένα ντέρμπι αιωνίων, αλλά πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που ένας τέτοιος έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο ελληνικό “clasico”.

 

Ασφαλώς ο Χάκετ δεν είναι ουρανοκατέβατος στο μπασκετικό στερέωμα και πέρα από το ταλέντο, τον πλουραλισμό, το παλμαρέ και τη διαδρομή του (σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο), κόμισε στην Ελλάδα και τα γονίδια του, που τον φέρνουν πιο κοντά στον... Κόμπε Μπράιαντ!

 

Δίκην “Κόμπε των φτωχών” (όπως συνηθίζεται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις), ο Χάκετ γεννήθηκε και ανδρώθηκε στη Λομβαρδία, όπου μεγάλωσε και ο Κόμπε, ενώ αμφότεροι έχουν πατεράδες, οι οποίοι αγωνίσθηκαν στο ΝΒΑ και διέπρεψαν στο ιταλικό πρωτάθλημα.

 

Ο Ρούντι Χάκετ γεννήθηκε το 1953 στο Μάουντ Βέρνον της Νέας Υόρκης, έχει ύψος 2μ.06, αποφοίτησε από το φημισμένο Σίρακιουζ το 1975 και επιλέχθηκε στο Νο 37 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Τζαζ της Νέας Ορλεάνης , όπου από την προηγούμενη σεζόν αγωνιζόταν ο περιβόητος Πιτ Μάραβιτς. Δεν υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γιούτα και έπαιξε στους Σεντ Λούις Σεντένιαλς του πολύ δημοφιλούς και ανταγωνιστικού εκείνη την εποχή, ΑΒΑ, ενώ την περίοδο 1976-77 πήρε... προαγωγή στο ΝΒΑ, αγωνιζόμενος σε έξι ματς με τους Νιου Γιορκ Νετς και με τους Ιντιάνα Πέισερς, με μέσο όρο 2.4 πόντους και 2.1 ριμπάουντ.

 

Στη συνέχεια ο πατέρας του νυν παίκτη του Ολυμπιακού ήλθε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου αγωνίσθηκε επί δέκα συναπτές περιόδους με τη Τζολικολομπάνι/ Ρεκοάρο Φορλί (1979-81), τη Λιμπέρτας Λιβόρνο (1981-82), την Καντίνε Ριουνίτε Ρέτζιο Εμίλια (1982-84, 1988-89) και τη Σίντα/ Σαντζιορτζέζε Σαν Τζιόρτζιο(1984-87).

 

Συνολικά σε οκτώμισι σεζόν στην Ιταλία, ο πατήρ Χάκετ έπαιξε σε 254 ματς με μέσο όρο 15.7 πόντους και 8.2 ριμπάουντ, ενώ τη σεζόν 1988-89 έφυγε από τη Ρέτζιο Εμίλια, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον πατέρα του Κόμπε, τον Τζόε (ή Jellybean) Μπράιαντ!

 

 

Ο Ντάνιελ Χάκετ γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1987 στο Φορλί, όπου αγωνιζόταν τότε ο πατέρας του και είχε παντρευτεί με Ιταλίδα. Ο Ντάνιελ μεγάλωσε στο Πέζαρο, πρωτόπαιξε μπάσκετ στις ακαδημίες της τοπικής (Βικτόρια Λιμπέρτας) Σκαβολίνι και σε ηλικία 15 ετών μετακόμισε στις; ΗΠΑ, αγωνιζόμενος πρώτα στο high school του Σεντ Τζον Μπόσκο και εν συνεχεία στο κολέγιο της Σάουθερν Καλιφόρνια (2006-09). Ήδη από το 2004 είχε αποκτήσει φήμη κατακτώντας τον τίτλο στα θερινά πρωταθλήματα της Καλιφόρνια, με μια ομάδα που σημείωσε 52 σερί νίκες έχοντας επίσης στη σύνθεση της τους νυν παίκτες του ΝΒΑ,Μπράντον Τζένιγκς, Κέβιν Λαβ και Τας Γκίπσον.

 

Ως κολεγιόπαις, ο Χάκετ αγωνιζόταν στη θέση του πόιντ γκαρντ και είχε συμπαίκτες πρώτα τον O.J. Μάγιο , με τον οποίο μάλιστα κάποτε πλακώθηκε σε μια προπόνηση και εν συνεχεία τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (των Τορόντο Ράπτορς). Στην τρίτη σεζόν του με τους “Τρόγιανς” ο Χάκετ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου στην περιφέρεια Pac-10 για πρώτη φορά στην ιστορία τους, με μέσο όρο 12.3 πόντους και 4.2 ριμπάουντ, αλλά δεν εξαργύρωσε αυτή την επιτυχία με την πολυπόθητη θέση στο ΝΒΑ...

 

Ο Χάκετ κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Εφήβων της Ιταλίας το καλοκαίρι του 2007 και με το καλημέρα την οδήγησε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 που διεξήχθη στη Γκορίτσια. Μετά την αποτυχία του να επιλεγεί στο ντραφτ του ΝΒΑ και το χαμένο όνειρο του να βαδίσει στα χνάρια του Μπαρνιάνι, του Γκαλινάρι και του Μπελινέλι, επέστρεψε στην “Bel Paese” του για μόνιμη εγκατάσταση.

 

Πέρασε μία σεζόν στην Μπενετόν Τρεβίζο και άλλες δυο στη Σκαβολίνι Πέζαρο (όπου μαγεύθηκε από τον μύθο και την κληρονομιά που είχε αφήσει και εκεί ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ) , ενώ την επόμενη περίοδο (2012-13) έπαιξε στη Mοντεπάσκι Σιένα, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του εγχώριου triple crown (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Super Cup) και μάλιστα αναδείχθηκε MVP και στις τρεις διοργανώσεις.Στο τέλος της σεζόν 2012-13 άφησε την Τοσκάνη και μετακόμισε στην Αρμάνι Μιλάνο με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας το 2014, ενώ το καλοκαίρι του 2015 πήρε τα ταλέντα του, όπως είχε πει το 2010 ο Λεμπρόν Τζέιμς και τα κουβάλησε στις όχθες του Σαρωνικού.

 

Παρών με την Εθνική ομάδα ανδρών της Ιταλίας στα Eυρωμπάσκετ του 2011 και του 2015, ο Χάκετ εκτός από τα ταλέντα του, κουβάλησε στον Πειραιά και τις αμφιβολίες που εκφράζονταν από τους Ιταλούς για το εάν και κατά πόσο θα τιθάσευσε τον εγωισμό και τον παρορμητισμό του, ώστε να ταιριάξει στην περιφερειακή γραμμή με τον Βασίλη Σπανούλη (που βεβαίως αποτελεί την “ιερή αγελάδα” του Ολυμπιακού) και να προσαρμοστεί στο σύστημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου...

 

Στους τρεισήμισι μήνες που πέρασαν από την έναρξη της σεζόν, ο Χάκετ αποδεικνύεται “λίρα εκατό”, είτε σε ρόλο χαμάλη πολυτελείας και παίκτη που θυσιάζεται στο βωμό της ομάδας, είτε ενίοτε σε αυτόν του σταρ και του “clutch player”, όπως συνέβη στο θρίλερ με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία και στο χθεσινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Νέο Φάληρο.

 

 

Στον αγώνα της 2ας Νοεμβρίου με τον ΠΑΟΚ που κρίθηκε στην παράταση υπέρ του Ολυμπιακού (99-104), ο Χάκετ σε 31 λεπτά πέτυχε 19 πόντους με 6/7 δίποντα, ½ τρίποντα, 4/8 βολές, “κατέβασε” 10 ριμπάουντ, μοίρασε τρεις ασίστ, κέρδισε έξι φάουλ, έκανε ένα κλέψιμο και δύο λάθη και έβγαλε 28 βαθμούς στο ranking. Μάλιστα ήταν εκείνος ο οποίος ισοφάρισε σε 87-87 στα 0.9 της κανονικής διάρκειας του αγώνα, σουτάροντας δίποντο και όχι τρίποντο για να παραστήσει τον ήρωα της νίκης.

 

Χθες σε 23 λεπτά συμμετοχής ο Χάκετ σκόραρε 16 πόντους με 3/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα, ½ βολές, ενώ “έγραψε” επίσης ένα ριμπάουντ, δύο ασίστ, μία τάπα, δύο λάθη, 4 κερδισμένα φάουλ, 11 βαθμούς στο ranking, ενώ αποβλήθηκε με πέντε φάουλ.

 

Μιας και το ΄φερε η κουβέντα στα (πέντε) φάουλ, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν - μεσούντος του lock out στο ΝΒΑ- παιζόταν το σενάριο της ένταξης του Κόμπε Μπράιαντ στη Βίρτους Μπολόνια, ο Χάκετ είχε δηλώσει ότι «εάν κοπιάσει στα μέρη μας, τότε να ξέρει ότι φυλάω πέντε φάουλ για πάρτη του και θα είναι τα πιο σκληρά που έχω κάνει στη ζωή μου»!

 

Συνολικά σε 15 αγώνες της Basket League ΣΚΡΑΤΣ ο Χάκετ έχει μέσο όρο 20 λεπτά συμμετοχής, 7.87 πόντους με ποσοστά 51.28% στα δίποντα (20/39), 42.50% στα τρίποντα (17/40) και στις 61.36% ελεύθερες βολές (27/44), 3.5 ριμπάουντ, 3.0 ασίστ, 2.6 κερδισμένα φάουλ, 1.2 λάθη και 10.0 βαθμούς στο ranking. Μέχρι στιγμής έχει σκοράρει πέντε φορές διψήφιο νούμερο πόντων, είναι δεύτερος καλύτερος πασέρ του Ολυμπιακού, μαζί με τον Μάντζαρη και πίσω από τον Σπανούλη, ενώ σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλη σεζόν στην καριέρα του από τη γραμμή των 6μ.75.

 

Ικανός να παίξει σε τρεις θέσεις, αλλά σε έκτακτες περιστάσεις και σε εκείνη του πάουερ φόργουορντ, ο στιλάτος και με γλυκές κινήσεις Χάκετ φορά τη φανέλα με το Νο 23, το οποίο ο Μάικλ Τζόρνταν κατέστησε το πιο αναγνωρίσιμο και το δημοφιλέστερο στα παγκόσμια χρονικά του μπάσκετ. Ωστόσο ο γκαρντ του Ολυμπιακού προσπερνάει και τον Μάικλ Τζόρνταν, και τον Κόμπε Μπράιαντ και τον Λεμπρόν Τζέιμς και δηλώνει εδώ και χρόνια “οπαδός” του Καρμέλο Αντονι.

 

Ο Χάκετ του Ολυμπιακού παρουσιάζει τον καλύτερο εαυτό του: είναι ώριμος, ήρεμος, κατασταλαγμένος και μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις, χωρίς να εκρήγνυται, όπως συνέβαινε στην Ιταλία. Χθες πρόσθεσε στα... μητρώα του άλλη μια σπουδαία εμφάνιση που μάλιστα υπήρξε καθοριστική στην εξέλιξη του αγώνα και εισέπραξε τα ανάλογα εύσημα. Το εάν θα εισπράξει και τον τίτλο του ΜVP της αγωνιστικής δεν τον απασχολεί και πολύ, άλλωστε τη σεζόν 2012-13 μάζεψε τόσους από δαύτους, που του φτάνουν σαν κάβα για όλη του τη ζωή!