Η 27η ομάδα σε σύνολο 48 σειρών στην ιστορία των ημιτελικών των πλέι οφ της Basket League ΣΚΡΑΤΣ που πέρασε με 3-0 στους τελικούς έγινε ο Ολυμπιακός μετά τη σημερινή επικράτηση του επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Σε 28 σειρές «best of five» όπως αυτή, ο Ολυμπιακός είναι πλέον η 17η ομάδα που πέρασε με «σκούπα». Ήταν η 8η φορά που οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν με 3-0 στους τελικούς των πλέι οφ ενώ θα βρίσκονται εκεί για 11η συνεχόμενη χρονιά και 19η συνολικά μετά το 1992.

 

*Παράλληλα ο Ολυμπιακός έφτασε τους 70 αγώνες ημιτελικών στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος και μετράει πλέον 53 νίκες και 17 ήττες.

 

*Αυτή ήταν η 15η φορά σε σύνολο 17 ημιτελικών σειρών στις οποίες είχε το πλεονέκτημα της έδρας και πέρασε στους τελικούς. Δεν τα κατάφερε μόνο το 1998 και το 2000. Και στις δύο περιπτώσεις απέναντι στον ΠΑΟΚ.

 

*Ακόμη ο Ολυμπιακός έγινε η 40ή ομάδα σε σύνολο 47 σειρών –αφού είναι σε εξέλιξη εκείνη του Παναθηναϊκού με τον Άρη- που έχοντας το πλεονέκτημα έδρας πέρασε στους τελικούς.

 

Ως προς τα επιμέρους ομαδικά στατιστικά του σημερινού, 3ου ημιτελικού για τον Ολυμπιακό…

 

*Οι πρωταθλητές έκαναν την ολική επαναφορά στην τελευταία περίοδο χάρη στο εντυπωσιακό 34-14 που σημείωσαν, μένοντας μόλις έναν πόντο μακριά από την κορυφαία φετινή επίδοση που παραμένει εκείνη των 35 πόντων που είχε σημειώσει η Καβάλα στην 4η περίοδο του εκτός έδρας αγώνα της με την Κηφισιά.

 

*Η ευστοχία των ερυθρόλευκων στα τρίποντα ήταν καθοριστική. Έχοντας 12/24 τρίποντα σημείωσαν την κορυφαία εκτός έδρας επίδοση τους σε ποσοστό αφού είχαν 44% (11/25) στο παιχνίδι του Λαυρίου.

 

*Στον αντίποδα ο σημερινός Ολυμπιακός σημείωσε αρνητικό ρεκόρ περιόδου με τα 15 αμυντικά ριμπάουντ του –είχε 20 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Κόροιβο- και αρνητικό ρεκόρ ως προς τα παιχνίδια μακριά από το ΣΕΦ με τα 24 συνολικά ριμπάουντ του –είχε 25 κόντρα στον Κολοσσό H Hotels.

 

*Σημειώνοντας 34 πόντους στην τέταρτη περίοδο, ο Ολυμπιακός σημείωσε και ρεκόρ περιόδου καθώς το προηγούμενο του ήταν εκείνο της πρώτης περιόδου του εντός έδρας αγώνα με την Καβάλα όταν σημείωσαν 33.

 

 

 

 

Σε ατομικό επίπεδο…

 

*Ο Ντάνιελ Χάκετ ήταν ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα κάτι που πιστοποιείται και από τους 22 βαθμούς του στο ranking. Ο Ιταλοαμερικανός σημειώνοντας 18 πόντους, ξεπέρασε τους 200 στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

 

*Με τις δύο εύστοχες βολές του, ο Γιώργος Πρίντεζης έφτασε τις 390 με τη φανέλα του Ολυμπιακού και έγινε ο 6ος της ιστορίας των ερυθρόλευκων στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ αφού ξεπέρασε τον Γιάννη Μπουρούση (389).

 

*Παράλληλα με την 282η εμφάνιση του στην κατηγορία ο διεθνής φόργουορντ ανέβηκε στην 48η θέση της σχετικής λίστας αφήνοντας πίσω του τον Περικλή Δορκοφίκη.

 

*Ο Πρίντεζης εξάλλου με τα τρία εύστοχα δίποντα του έφτασε τα 920 κάτι που έκανε από την άλλη πλευρά και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Έτσι αμφότεροι προσπέρασαν τον Νίκο Χατζηβρέττα (917) και μοιράζονται πλέον την 15η θέση της σχετικής λίστας.

 

 

 

 

Χάθηκε στην άμυνα το παιχνίδι για την ΑΕΚ

 

*Για την ΑΕΚ αυτή ήταν η 5η χαμένη σειρά ημιτελικών σε σύνολο εννιά στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

 

*Η σειρά αγώνων με τον Ολυμπιακό ήταν η 6η κατά την οποία αγωνίστηκε με μειονέκτημα έδρας στα ημιτελικά και η 5η στην οποία αποκλείστηκε καθώς είχε καταφέρει να προκριθεί μόνο κόντρα στο Μαρούσι το 2005 (1-3).

 

*Συνολικά πλέον η «ένωση» μετράει 11 νίκες και 13 ήττες στο πλαίσιο αυτής της φάσης των πλέι οφ.

 

Ως προς τα επιμέρους ομαδικά στατιστικά του σημερινού, 3ου ημιτελικού για την ΑΕΚ…

 

*Οι 89 πόντοι που δέχτηκε είναι η χειρότερη εντός έδρας επίδοση της σε 40λεπτο αγώνα. Είχε παθητικό 100 πόντων στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου με τον Ολυμπιακό αλλά έπειτα από δύο παρατάσεις.

 

*Παρότι δεν απέφυγε την ήττα, η ΑΕΚ σούταρε με πολύ καλά ποσοστά σε όλες τις κατηγορίες των σουτ. Ειδικά σε αυτήν των τριπόντων έχοντας 7/15 (46,66%) σημείωσε ρεκόρ περιόδου καθώς το προηγούμενο ήταν το 42,85% (με 12/28) που είχε τόσο εντός με τον Ολυμπιακό όσο και εκτός με τον ΠΑΟΚ στην κανονική περίοδο.

 

*Για 6η φορά στη σεζόν και 2η στα πλέι οφ έπειτα από τον 3ο προημιτελικό των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ είχε μόνο μία τάπα που είναι η χειρότερη φετινή επίδοση της.

 

*Αρνητικό ρεκόρ περιόδου αποτελούν για την «ένωση» οι 34 πόντοι που δέχτηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο του σημερινού αγώνα. Είχε παθητικό 31 πόντων επίσης στο τέταρτο δεκάλεπτο του 1ου προημιτελικού με τον ΠΑΟΚ και στο δεύτερο δεκάλεπτο του 1ου ημιτελικού με τον Ολυμπιακό.

 

Σε ατομικό επίπεδο…

 

*Με τους 10 πόντους του ο Μαλίκ Χέρστον ξεπέρασε τους 400 στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

 

*Εννιά είχε ο Μαρκ Κάρτερ και με αυτούς ξεπέρασε τους 1.300 ενώ παράλληλα έχοντας 4/4 βολές, ξεπέρασε και τις 200 εύστοχες. Ο Αμερικανός μετράει πλέον 203/256 βολές (79,29%).

 

*Την 42η θέση των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ μοιράζεται πλέον με τον Γιάννη Γκαγκαλούδη ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έχοντας αμφότεροι από 291. Ο φόργουορντ της ΑΕΚ άφησε σήμερα πίσω του τους Καϊμακόγλου και Κακιούζη.

 

*Ακόμη ο Μαυροκεφαλίδης με τη μία τάπα του, έφτασε τις 105 στην καριέρα του και «έπιασε» στην 36η θέση τον αείμνηστο Ρόι Τάρπλεϊ.