Το μοναδικό Μουσείο Μπάσκετ στη χώρα βρίσκεται εκεί που το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ, όταν η ΧΑΝΘ έφερε το άθλημα στην Ελλάδα, το διέδωσε και το ανέδειξε. Ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα.

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΝΗ

 

Οι ιστορικές ομάδες της ΧΑΝΘ, διαδραστική ξενάγηση, σπάνια εκθέματα, αντίγραφα αθλητών σε φυσικό μέγεθος, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, και διαδραστικά παιχνίδια αποτελούν μερικά από τα εκθέματά του που διαρκώς εμπλουτίζονται.

 

Όλα ξεκίνησαν από τον Λιούης Ρης, ο οποίος το 1924, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, ανέλαβε προσωπικά τη διδασκαλία και τη διάδοση του μπάσκετ. Ως Τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής της Χ.Α.Ν.Θ., ανέλαβε προσωπικά τη διδασκαλία και τη διάχυση του μπάσκετ. Για αυτό το λόγο, το Μουσείο αφιερώνεται στη μνήμη του.

 

 

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ……

 

Η ίδρυση ενός Μουσείου Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ. αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια κρυφό πόθο όλων των ανθρώπων της Χ.Α.Ν.Θ., ακόμα και όσων δεν είχαν ασχοληθεί με το μπάσκετ. Οι μεγάλης έκτασης και σοβαρές καταστροφές που είχε υποστεί το γήπεδο με το πέρασμα του χρόνου, κατέστησαν αναγκαστικά τη χρήση του γηπέδου μόνο υπό προϋποθέσεις και με περιορισμούς.

 

 

Η επιθυμία για την ίδρυση του Μουσείου Μπάσκετ άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο έντονη το 2002, όταν λήφθηκε η απόφαση από τη Διοίκηση της Χ.Α.Ν.Θ. για κατεδάφιση του γηπέδου και ανάπλαση του ευρύτερου χώρου της. Και το σημαντικότερο είναι ότι βασικό στοιχείο που ενίσχυε ακόμα περισσότερο την αρχική επιθυμία, ήταν το γεγονός ότι το Μουσείο βρίσκεται στο σημείο ΑΚΡΙΒΩΣ που πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ στην Ελλάδα, στο σημείο που στήθηκε το πρώτο αυτοσχέδιο καλάθι.

 

 

Η ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικότητας και της σπουδαιότητας της Χ.Α.Ν. στην εισαγωγή του μπάσκετ στην Ελλάδα και την ανάπτυξή του ήταν επιτακτική. Η υλοποίησή του ωστόσο, ήταν ανέφικτη. Η ανάληψη του προγράμματος «Ελλάδα – Βουλγαρία, 2007-2013» και του έργου YMC(H)A υπήρξε ο καταλυτικός παράγοντας που συνέβαλε στην ίδρυση του μοναδικού Μουσείου Μπάσκετ στην Ελλάδα.Έτσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2013, η Χ.Α.Ν.Θ. εγκαινίασε το Μουσείο Μπάσκετ, μέσα σε μια ατμόσφαιρα έντονα συναισθηματική και συγκινησιακή.

 

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 

Το Μουσείο ιδρύθηκε, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του καταλυτικού ρόλου της Αδελφότητας στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα.Βασικοί στόχοι ήταν η ανάδειξη της ιστορίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, η προβολή λαμπρών αθλητών που ανέδειξε η Αδελφότητα, η παρουσίαση ιστορικών μπασκετικών κειμηλίων, καθώς και η διασκέδαση με πρωτότυπα διαδραστικά παιχνίδια.

 

 

 

Πράγματι, στη Χ.Α.Ν.Θ. συνδέονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του μπάσκετ. Το παρόν αποτελούν οι αθλητές και οι ομάδες μας που συνεχίζουν την πλούσια ιστορία της Χ.Α.Ν.Θ. και το μέλλον βρίσκεται στα εκατοντάδες παιδιά που συμμετέχουν στις Ακαδημίες μας, γνωρίζουν τα μυστικά του αθλήματος και κυρίως γαλουχούνται με τα ιδανικά και τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του υγιούς πρωταθλητισμού και της ισόπλευρης καλλιέργειας της Ψυχής, του Σώματος και του Πνεύματος.

 

Με στόχο να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, η Χ.Α.Ν.Θ. τιμά, μέσα από αυτό το Μουσείο, τις μεγάλες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με ήθος και ενθουσιασμό τις αξίες της και την ανέδειξαν σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς αθλητισμού και πολιτισμού. Όλα ξεκίνησαν από τον Λούης Ρης, που από το 1924, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, από τη θέση του Τμηματάρχη Φυσικής Αγωγής της Χ.Α.Ν.Θ., ανέλαβε προσωπικά τη διδασκαλία και τη διάχυση του μπάσκετ και για αυτό το λόγο, το Μουσείο αφιερώνεται στη μνήμη του.

 

 

Το Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ φιλοξενείται, στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ, στο foyer του γηπέδου «Μίμης Τσικίνας», στο σημείο ακριβώς, όπου βρισκόταν το παλιό ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ.Η Συλλογή του Μουσείου αποτελείται από σημαντικά και σπάνια αντικείμενα που αναδεικνύουν την ιστορία του αθλήματος. Φανέλες από τη δεκαετία του 50 έως σήμερα, αθλητικά υποδήματα, μετάλλια, διπλώματα κ.α. κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου και αναδεικνύουν την ιστορία του Μπάσκετ. 

 

 

 

Ιδιαίτερης σημασίας έκθεμα είναι η Διακήρυξη ίδρυσης της FIBA. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο, το οποίο παραχώρησε με μεγάλη προθυμία η Διεθνής Ομοσπονδία στην ΧΑΝΘ, καθώς η τελευταία, με εκπρόσωπο τον Συμεών Μαυροσκούφη, αποτέλεσε για χάρη της Ελλάδας μία από τις 9 χώρες που υπέγραψαν την ίδρυση αυτής. 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ Χ.Α.Ν.Θ.

 

Γιωργής Μπουσβάρος

 

Εύα Μέρτζου

 

Σπύρος Βούγιας

 

Θοδωρής Φελάνης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας)

 

Γιώργος Πετρίδης (Διευθυντής)

 

Χριστίνα Μαρία Μπατέκα (Επιμελήτρια Μουσείου)

 

Μαντώ Τσάτσαρη (Υπεύθυνη Ξεναγήσεων)