Έχασε το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ από τον Ολυμπιακό μέσα από το μεταξύ τους goal average, ήρθε σε δύσκολη θέση από τον Άρη στα ημιτελικά, απέκτησε προβάδισμα μέσα από τον πρώτο τελικό όμως για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Το esake.gr συνεχίζει τα αφιερώματα στις ομάδες της φετινής Basket League ΣΚΡΑΤΣ με τον Παναθηναϊκό.

 

Οι «πράσινοι» επιχείρησαν την επιστροφή τους στην κορυφή του Πρωταθλήματος μέσα από ένα «πλάβι» μοντέλο με τον Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς στον πάγκο και τους Ραντούλιτσα, Πάβλοβιτς, Κούζμιτς στο ρόστερ το οποίο εγκαταλείφθηκε πριν την έναρξη των πλέι οφ. Η πορεία τους σε αυτά είχε μεγάλες διακυμάνσεις αφού ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε 5ο παιχνίδι για να καταβάλλει την αντίσταση του Άρη, μπήκε στη θέση του οδηγού στη σειρά των τελικών με τη νίκη στον 1ο αγώνα στο ΣΕΦ όμως έχασε στα… σημεία τους επόμενους τρεις.

 

Όλα αυτά ίσως να έχουν δευτερεύουσα σημασία μπροστά στο κεντρικό γεγονός της σεζόν που πέρασε, αφού ήταν η τελευταία στη μεγάλη καριέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη του παίκτη με τον οποίο ο Παναθηναϊκός έφτασε στην κατάκτηση εννιά Πρωταθλημάτων. Ο «3D» αποχωρεί όντας 2ος σε συμμετοχές, 2ος σε πόντους, 2ος σε εύστοχες βολές, 2ος σε εύστοχα τρίποντα –πίσω από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη σε αυτές τις κατηγορίες- 5ος στα ριμπάουντ, 1ος στις ασίστ, 1ος στα κλεψίματα και 3ος στις τάπες στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

 

Τι έμεινε από τη σεζόν για τον Παναθηναϊκό;

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 31 νίκες – 6 ήττες – 2η θέση.

 

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Το «πείραμα» Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς αποδείχτηκε αποτυχημένο με τον Σέρβο τεχνικό να αποχωρεί με το τέλος της κανονικής περιόδου με απολογισμό 25 νικών σε 26 αγώνες Πρωταθλήματος (42 νίκες και 13 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις). Ο Παναθηναϊκός επανέφερε τον Αργύρη Πεδουλάκη μετά από δύο χρόνια στον πάγκο του και θα τον κρατήσει σε αυτόν μετά την προχθεσινή ανακοίνωση ανανέωσης της συνεργασίας των δύο πλευρών.

 

 

Ο ΜVP: Ο Τζέιμς Φέλντεϊν αποδείχτηκε ίσως η πιο επιτυχημένη επιλογή ξένου του φετινού Παναθηναϊκού παρότι δεν απέφυγε τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας στην κανονική περίοδο με 342 βαθμούς έναντι 318 του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και 279 του Νικ Καλάθη. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν αυτός με το μεγαλύτερο ranking στα πλέι οφ (163) ενώ τον ακολούθησαν ο Διαμαντίδης με 117 και ο Έλιοτ Ουίλιαμς με 115. Αθροιστικά τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του Παναθηναϊκού μοιράστηκαν ο Καλάθης και ο Φελντέιν με 442 βαθμούς μπροστά από τον Ραντούλιτσα (417).

 

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Φελντέιν είχε τα πρωτεία μεταξύ των 19 παικτών που αγωνίστηκαν στο Πρωτάθλημα στο σκοράρισμα με 324 πόντους μπροστά από τον Ραντούλιτσα που είχε 275 με ένα παιχνίδι περισσότερο (26 έναντι 25). Ο γκαρντ από τη Δομινικανή Δημοκρατία έχασε την πρωτιά στα πλέι οφ από τον Νικ Καλάθη αφού είχε 119 πόντους έναντι 117 του Φελντέιν. Συνολικά στο φετινό Πρωτάθλημα πρώτος σκόρερ ήταν πάντως ο Φελντέιν με 441 πόντους και τον ακολούθησε με 352 ο Ραντούλιτσα.

 

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Μόνο δύο παίκτες του Παναθηναϊκού έφτασαν σε τριψήφιο αριθμό ριμπάουντ στην κανονική περίοδο, ο Τζέιμς Γκιστ με 121 και ο Νικ Καλάθης με 107 ενώ τον «άγγιξε» με 99 ο Μίρο Ραντούλιτσα. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν αυτός που μάζεψε τα περισσότερα στα πλέι οφ, 58 στο σύνολο έναντι 52 του Αντώνη Φώτση έχοντας μάλιστα μία συμμετοχή λιγότερη. Συνολικά πάντως ο Γκιστ αναδείχτηκε ο κορυφαίος ριμπάουντερ του φετινού Παναθηναϊκού με 170, πέντε περισσότερα από τον Καλάθη.

 

 

Ο ΠΑΣΕΡ: Σε αυτήν την κατηγορία δεν υπήρξε κάποιος που να μπορέσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Νικ Καλάθη που είχε 163 ασίστ στην κανονική περίοδο με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να τον ακολουθεί με 87. Με την ίδια σειρά οι δύο παίκτες μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις και στα ματς των πλέι οφ (Καλάθης 57, Διαμαντίδης 42) και φυσικά στο σύνολο (Καλάθης 220, Διαμαντίδης 129).

 

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Ακόμη μια πρωτιά για τον Τζέιμς Φελντέιν που ήταν ο παίκτης με την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος αφού σημείωσε 25 και μάλιστα δύο φορές κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, τον Κόροιβο. 24 πόντους είχε ο Έλιοτ Ουίλιαμς στο εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ και 23 ο Μίρο Ραντούλιτσα στο εκτός έδρας ματς με το Λαύριο.

 

Ο Αντώνης Φώτσης και ο Όγκνιεν Κούζμιτς μοιράστηκαν την κορυφαία φετινή επίδοση των ριμπάουντ μεταξύ των παικτών του Παναθηναϊκού μαζεύοντας από 12. Ο Έλληνας φόργουορντ στο εντός έδρας παιχνίδι με το Ρέθυμνο Cretan Kings και και ο Σέρβος σέντερ κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. 11 είχε ο Βινς Χάντερ στον 4ο ημιτελικό με τον Άρη αλλά και ο Τζέιμς Γκιστ στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο.

 

Μοιράζοντας 11 ασίστ στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αρκαδικό ο Νικ Καλάθης ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ και σημείωσε την κορυφαία φετινή επίδοση του Παναθηναϊκού. Οχτώ είχε ο Δημήτρης Διαμαντίδης σε τέσσερα διαφορετικά παιχνίδια (με Άρη, Ρέθυμνο Cretan Kings, Απόλλωνα Carna στον πρώτο και τον Ολυμπιακό στον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου) και επτά ο Βλάντο Γιάνκοβιτς εντός έδρας με το Λαύριο σημειώνοντας ρεκόρ καριέρας.