Σαν βγαλμένο με καρμπόν από το αντίστοιχο περσινό παιχνίδι, ο Άρης νίκησε τον Παναθηναϊκό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πρεμιέρα της Basket League γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η τελευταία φορά που οι «κίτρινοι» επικράτησαν των «πράσινων» σε δύο διαδοχικά, εντός έδρας ματς της κανονικής περιόδου ήταν στη διετία 1998-2000.



Στις 20 Μαρτίου 1999 ο Άρης είχε νικήσει με 68-61 (Λιαδέλης 22, Σιούτης 17  -  Μποντιρόγκα 21, Ράτζα 20) και στις 2 Ιανουαρίου 2000 με 64-61 (Λιαδέλης 22, Αρλαουκας 11 - Μποντιρόγκα 19, Αλβέρτης 16). Ήταν δύο απανωτές, εντός έδρας νίκες κανονικής περιόδου στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που ολοκλήρωσαν μάλιστα ένα σερί τεσσάρων επιτυχιών για την ομάδα της Θεσσαλονίκης που τα είχε καταφέρει τόσο στο αντίστοιχο ματς της περιόδου 1996-97 με 81-80 (Ορτίθ 22, Σταυρακόπουλος 15 – Αλβέρτης 23, Κοχ 20) όσο και σε εκείνο της περιόδου 1997-98 με 69-64 (Ορτίθ 19, Πάσπαλι 18 - Ράτζα 22, Κοχ 13).



Ο Άρης είχε σημειώσει δύο διαδοχικές εντός έδρας νίκες επί του Παναθηναϊκού και για τα πλέι οφ του 2016, όταν στο πλαίσιο των ημιτελικών του επιβλήθηκε με 77-68 και 56-50, για να πάρουν οι «πράσινοι» την πρόκριση στο 5ο ματς.



Κατά τα άλλα για τον Άρη…



*Τα 16 επιθετικά του ριμπάουντ αποτελούν ισοφάριση της καλύτερης επίδοσης της πρεμιέρας αφού τόσα είχε χθες ο Προμηθέας στο Λαύριο. Το +12 όμως έναντι του Παναθηναϊκού (16-4) είναι με διαφορά ο καλύτερος συντελεστής. Οι «κίτρινοι» είχαν και στην περσινή σεζόν κορυφαία επίδοση τους τα 16 επιθετικά ριμπάουντ, στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ.



*Από αυτά τα 16 επιθετικά ριμπάουντ ο Άρης πήρε 18 πόντους που είναι η καλύτερη επίδοση ως τώρα αφού 16 είχε χθες ο Ιωνικός ενώ κορυφαία επίδοση είναι και το +11 του συντελεστή πόντων από δεύτερες επιθέσεις, αφού ο Παναθηναϊκός είχε επτά.



*Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη σημείωσε την πρώτη φετινή, διψήφια επίδοση κλεψιμάτων έχοντας 11.



*Ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν σημείωσε το 5ο double-double της πρεμιέρας με 19 πόντους και 12 ριμπάουντ. Παράλληλα σημείωσε την κορυφαία επίδοση εύστοχων διπόντων έχοντας εννιά (9/13) και ξεπερνώντας εκείνη των οχτώ που είχαν χθες ο Φλαγκ του Λαυρίου Megabolt και ο Χαντς του ΠΑΟΚ mateco.



Ο Αμερικανός του Άρη είχε 24 ranking και ισοφάρισε την επίδοση που είχαν χθες ο Σάβιον Φλαγκ και ο Τζέιλεν Χαντς.



*Ο Τζος Χάγκινς μοίρασε οχτώ ασίστ και ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση των πρώτων αγώνων της πρεμιέρας, αφού την ίδια είχαν στην πρεμιέρα ο Κόουλ του Λαυρίου Megabolt και ο Μάντζαρης του Ιωνικού.



*Ο Ίσμαελ Σανόκο σημείωσε την τρίτη επίδοση 5+ ριμπάουντ χωρίς να καταγραφεί λάθος στη στατιστική του. Είχε πέντε ενώ στους χθεσινούς αγώνες ο Σάβιον Φλαγκ είχε 12 και ο Νέιτ Ρένφρο επτά αμφότεροι χωρίς λάθος.

 



Ο Παναθηναϊκός με τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση διπόντων στην ιστορία

 

Ο Παναθηναϊκός έφυγε ηττημένος από τη Θεσσαλονίκη παρότι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στα δίποντα. Είχε 16/19 και αυτό το 84,21% δεν είναι απλά η καλύτερη φετινή επίδοση αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη του 60,6% που είχε χθες ο ΠΑΟΚ mateco (20/33). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία της Basket League αφού μεγαλύτερη είχε μόνον ο Παναθηναϊκός και πάλι, στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος 2010-11 απέναντι στον ΠΑΟΚ όταν είχε μετρήσει 33/39 (84,62%).



Στον αντίποδα…



*Ο Παναθηναϊκός μέτρησε 10 χαμένες βολές (9/19) με τον Ντέρικ Ουίλιαμς να έχει έξι από αυτές (4/10) στη μεγαλύτερη, σχετική επίδοση των πρώτων τεσσάρων αγώνων του Πρωταθλήματος. Το 47,36% των «πράσινων» είναι η χαμηλότερη, ως τώρα, επίδοση του φετινού Πρωταθλήματος. Η τελευταία φορά που έμειναν κάτω από το 50% σε ματς κανονικής περιόδου –είχαν 3/8 στον πρώτο τελικό του περσινού Πρωταθλήματος- ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Τότε και πάλι κόντρα στον Άρη αλλά εντός έδρας, ο Παναθηναϊκός είχε 6/15 βολές (40%).



*Στο ματς που σημειώθηκε η μικρότερη, ως τώρα, επίδοση πόντων (134), ο Παναθηναϊκός είχε τους λιγότερους άρα και τη μικρότερη επιθετική επίδοση της πρεμιέρας (65) με βάση τους τέσσερις πρώτους αγώνες. Πιο ξεχωριστή, με αρνητικό βέβαια τρόπο, ήταν η επίδοση του στη δεύτερη περίοδο στη διάρκεια της οποίας σημείωσε μόλις πέντε πόντους που είναι και η μικρότερη της πρεμιέρας. Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε πάντως πολύ πίσω για να βρούμε μικρότερη από τον Παναθηναϊκό αφού έμεινε στους τέσσερις στην πρώτη περίοδο, του πρώτου τελικού με τον Ολυμπιακό για την περασμένη σεζόν. Αρνητικό ρεκόρ είναι και οι 20 πόντοι του πρώτου ημιχρόνου αφού 29 είχε ο Άρης και 35 χθες ο ΠΑΟΚ mateco στο δεύτερο ημίχρονο με το Περιστέρι bwin.



Σε ατομικό επίπεδο…



*Διανύοντας την 7η πια σεζόν του στον Παναθηναϊκό, σε δύο θητείες, ο Λευτέρης Μποχωρίδης έχει αναρριχηθεί σε κάποιες ιστορικές λίστες των «πράσινων» στην Basket League. Σήμερα αγωνιζόμενος κόντρα στην πρώην ομάδα του τον Άρη, μπήκε στην πρώτη 20άδα της σχετικής λίστας του Παναθηναϊκού. Πραγματοποίησε την 132η εμφάνιση με τη φανέλα του στο Πρωτάθλημα και πήρε μια θέση στην 20άδα προσπερνώντας τον Βασίλη Σπανούλη που είχε 131.



*Ο Γιώργος Παπαγιάννης πάτησε σήμερα για 150ή φορά στα παρκέ της Basket League. Σε αυτό το παιχνίδι είχε 5/5 δίποντα στην καλύτερη επίδοση των πρώτων τεσσάρων αγώνων του φετινού Πρωταθλήματος αφού χθες είχαν 3/3 ο Κόντιτ του Προμηθέα και ο Φράνκε του ΠΑΟΚ mateco.



*Ο Πάρις Λι είχε τον κορυφαίο συντελεστή «οικονομίας» των πρώτων τεσσάρων αγώνων της φετινής Basket League (8) μετρώντας επτά ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και τρία λάθη. Ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού ξεπέρασε τους Αρ Τζέι Κόουλ του Λαυρίου Megabolt και Μαρκίς Τιγκ του Κολοσσού H Hotels που είχαν χθες συντελεστή 7. Τα τέσσερα κλεψίματα του γκαρντ των «πράσινων» είναι η κορυφαία επίδοση ως τώρα αφού τρία είχε ο Νότε στο ίδιο ματς όπως χθες οι Ντουράμ του Λαυρίου Megabolt και Αρσενόπουλος του Ιωνικού.



*Το -19 του Μάριους Πονίτκα στον συντελεστή «+/-» είναι η χειρότερη επίδοση της πρεμιέρας αφού -15 είχε χθες ο Γιανίκ Φράνκε του ΠΑΟΚ mateco στο Περιστέρι.