Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια των All Star Games είναι διαχρονικά ο διαγωνισμός των τριπόντων. Σε αυτόν πρωταγωνίστησαν οι περισσότεροι από τους κορυφαίους σουτέρ του ελληνικού Πρωταθλήματος από το 1991 όταν και πραγματοποιήθηκε το πρώτο All Star Game στη χώρα μας. Παίκτες που διένυσαν πολλά “χιλιόμετρα” στα γήπεδα της ΕΚΟ Basket League και έκαναν καριέρα ως “τριποντάκηδες” αλλά και κάποιοι που έλαμψαν μέσα από τη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ. Το www.esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση αφιερωμάτων στα πρόσωπα και στα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία μέσα από 23 προηγούμενα All Star Games ενόψει του μεγάλου ραντεβού του επόμενου Σαββατοκύριακου (8, 9/2) στο Ηράκλειο.



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

 


Η ιστορία άρχισε να γράφεται από το παρθενικό All Star Game, εκείνο που έγινε στη διάρκεια της σεζόν 1991-92, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Γιαννόπουλο, μέγα... τριποντάκια της εποχής που έκανε καριέρα με αυτό το προσόν. Σε εκείνη μάλιστα τη σεζόν είχε χαρίσει στο Παγκράτι στο οποίο αγωνιζόταν, τη νίκη επί του μετέπειτα πρωταθλητή ΠΑΟΚ με τρίποντο από το κέντρο! Για να κατακτήσει τον τίτλο στον πρώτο διαγωνισμό τριπόντων, επικράτησε του Ντέιβιντ Ίνγκραμ παρότι και οι δύο είχαν την ίδια επίδοση (13/25) και αφού λήφθηκαν υπόψη οι προσπάθειες του πρώτου γύρου. Σε εκείνον τον διαγωνισμό που έμεινε βέβαια στην ιστορία όπως και κάθε κομμάτι του συγκεκριμένου All Star Game που έγινε στο ΣΕΦ, είχαν συμμετάσχει ακόμη οι Τζον Κόρφας, Λευτέρης Σούμποτιτς, Γιάννης Μυλωνάς και Έντγκαρντ Τζόουνς.



Τον Απρίλιο του 1994, στο 2ο All Star Game, τον τίτλο κατέκτησε ένας άλλος “μπομπέρ” των 90s, ο Δημήτρης Ποδαράς. Ο τότε γκαρντ της ΑΕΚ αντιμετώπισε στον τελικό τον συμπαίκτη του στην “Ένωση” Τόνι Ουάιτ και κατέκτησε τον τίτλο με 17 βαθμούς έναντι των 13 του “Μίκι Μάους” που δεν έμεινε με άδεια χέρια καθώς αναδείχτηκε MVP του “κυρίως πιάτου” της βραδιάς.

 



Στο 3ο All Star Game νικητής του διαγωνισμού τριπόντων αναδείχτηκε ο Τράβις Μέις. Ο τότε γκαρντ του Πανιωνίου μπήκε από το... παράθυρο στον διαγωνισμό αντί του Γιούρι Ζντοβτς και όχι μόνο έφτασε στον τελικό αλλά νίκησε σε αυτόν έναν από τους κορυφαίους του είδους, τον Έντι Τζόνσον. Ο Μέις είχε 18 και ο Τζόνσον 14, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν οι εξίσου σπουδαίοι σουτέρ Φραγκίσκος Αλβέρτης, Τζανής Σταυρακόπουλος, Δημήτρης Ποδαράς και Ρολάντο Μπλάκμαν. Ο Έντι Τζόνσον είχε ξαφνιάσει λέγοντας: “δεν είχα ξαναπάρει μέρος σε διαγωνισμό τριπόντων” ενώ έβγαλε το καπέλο στον νικητή: “ο Τράβις είναι πολύ καλός σουτέρ, δεν είναι έκπληξη που έχασα”.

 


Το “three-peat” του “Φράγκι”


Στην επόμενη τριετία κυριάρχησε ολοκληρωτικά ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κάνοντας κάτι που δεν έχει καταφέρει κάποιος άλλος στην ιστορία των ελληνικών All Star Games. Κατέκτησε  τρεις διαδοχικές φορές τον τίτλο στον διαγωνισμό τριπόντων. Το έκανε στο ΟΑΚΑ τον Ιανουάριο του 1996, στο Αλεξάνδρειο τον Δεκέμβριο του 1996 και στο ΕΑΚ Πατρών τον Νοέμβριο του 1997. Νίκησε στους τελικούς των δύο πρώτων από αυτούς τους διαγωνισμούς τον Άγγελο Κορωνιό και στον τρίτο τον Σκότι Θέρμαν. Ο “Φράγκι” είχε πει μάλιστα στην Πάτρα “Αποσύρομαι. Να κερδίσει και κανένας άλλος”. Άδικο είχε;

 



Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ


Η συνέχεια της λίστας των νικητών των διαγωνισμών τριπόντων γράφτηκε από... συνήθεις υπόπτους αλλά και από παίκτες υπεράνω πάσης υποψίας! Στην πρώτη κατηγορία ανήκαν οι Άντι Τούλσον του Αμαρουσίου στο 7ο, ο Νίκος Χατζής της ΑΕΚ στο 8ο και στο 11ο, ο Ιμπραίμ Κουτλουάι του Παναθηναϊκού στο 10ο, ο Άγγελος Κορωνιός ως παίκτης του Πανιωνίου στο 12ο, ο Σάνι Μπετσίροβιτς του Παναθηναϊκού στο 15ο και ο Μάκης Νικολαίδης του Αιγάλεω στο 16ο All Star Game. Στη δεύτερη -όχι γιατί δεν ήταν εξαιρετικοί σουτέρ τριών πόντων αλλά γιατί ήταν πιτσιρικάδες και ουσιαστικά άγνωστοι ακόμη στο ευρύ κοινό- ανήκαν ο Γιάννης Κρητικός του Περιστερίου στο 9ο, ο Δημήτρης Τσαρουχάς του Ηλυσιακού στο 13ο, ο Φώτης Βασιλόπουλος του Πανιωνίου στο 14ο και ο Δημήτρης Καραδολάμης της ΑΕΛ στο 17ο All Star Game.

 



Το “back to back” του Νίκολας


Ο Ντρου Νίκολας είναι ένας από τους παίκτες που έβαλαν τη “σφραγίδα” τους στον διαγωνισμό τριπόντων. Ο Αμερικανός που αγωνίστηκε στη χώρα μας με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, έγινε μόλις ο δεύτερος στην ιστορία του, που κατέκτησε τον τίτλο για δύο συνεχόμενες φορές μετά τον Φραγκίσκο Αλβέρτη που το κατάφερε για τρεις σερί διαγωνισμούς. Ο Νίκολας είχε νικήσει στο Ηράκλειο τον Μάρτιο του 2010 και στον Πύργο τον Μάρτιο του 2011, επικρατώντας στους τελικούς τον Μάικλ Μπράμος και τον Μίλος Τεόντοσιτς αντίστοιχα.

 



3/4 από τον ΠΑΟΚ

 
Παίκτες του Δικεφάλου του Βορρά ήταν οι νικητές των τριών εκ των τεσσάρων τελευταίων διαγωνισμών. Ο Γιώργος Δέδας, τον Μάρτιο του 2013 στην Πάτρα, επικράτησε στον τελικό του Βλάντο Πέτροβιτς, ο Αντώνης Κόνιαρης τον Φεβρουάριο του 2018 στην Πάτρα νίκησε στον τελικό τον Βαγγέλη Σακελλαρίου ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη ο Φιλ Γκος ήταν ο νικητής στον τελικό με τον Στίβεν Γκρέι. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα μπορούσαν να κάνουν και το 4/4 στους τελευταίους διαγωνισμούς αλλά σε εκείνον του Μαρτίου του 2014 στα Χανιά ο Σάσα Βασίλιεβιτς της Κηφισιάς είχε επικρατήσει στον τελικό του Γιώργου Δέδα.