Παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από το ένδοξο παρελθόν του συλλόγου, διοικούντων, στελεχών της τωρινής ομάδας, του προέδρου του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργου Χαλβατζάκη, αλλά και παρουσία απλού κόσμου, εγκαινίασε στο Αλεξάνδρειο, στη Θεσσαλονίκη, το νέο μουσείο της η ΚΑΕ Αρης.

 

«Εδώ είναι η ψυχή μου»

 

Χώρος όμορφα φτιαγμένος, που «Θυμίζει πολλά στους παλιούς και βοηθά τους νέους να μάθουν», όπως σχολίασε ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος έφτασε στο γήπεδο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελένη και την κόρη του Στέλλα. «Είναι συγκινητική στιγμή για όλους μας», συμπλήρωσε ο άλλοτε εμβληματικός αρχηγός των «κίτρινων» και πρόσθεσε: «Εδώ είναι η ψυχή μου, ήμουν, είμαι και θα είμαι Αρης. Είναι όμορφο να βλέπω παλιούς συμπαίκτες. Εδωσα προσωπικά αντικείμενα για το μουσείο, όσα μπορούσα δηλαδή, διότι πολλά πράγματά μου τα έχω δώσει σε κόσμο».

 

Ερωτηθείς, δε, για τη νέα διοικητική κατάσταση στην ομάδα, με την απόκτηση της ΚΑΕ από τον Νίκο Λάσκαρη, απάντησε: «Ο κ. Λάσκαρης, στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στον Αρη, έχει βοηθήσει και δείχνει πως έχει όρεξη να βοηθήσει περισσότερο. Οσο έρχεται σε επαφή και με τον κόσμο, θα αγαπήσει πιο πολύ την ομάδα. Αυτοκρατορίες μπορούν να «χτιστούν» ξανά, προσπάθεια γίνεται, στόχος, στην παρούσα φάση, είναι να φτιαχτεί μια ομάδα που να μπορεί να σταθεί στο γήπεδο».

 

Ελάχιστα νωρίτερα από τον Γκάλη, στο Παλέ Ντε Σπορ αφίχθη ο πρωτεργάτης από τον πάγκο της «αυτοκρατορίας» του Αρη τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990, Γιάννης Ιωαννίδης, λέγοντας: «Το μουσείο έπρεπε να φτιαχτεί νωρίτερα. Πρέπει να σέβεσαι την ιστορία σου. Το σημαντικό είναι να βρίσκεσαι σε αυτό το γήπεδο με την ψυχή σου και όχι μόνο όταν υπάρχουν δημοσιογράφοι. Ετσι είμαι εδώ τώρα». Κατέληξε, αφού εξήγησε ότι έδωσε με ευχαρίστηση προσωπικά αντικείμενα για το μουσείο (σ.σ. μεταξύ των οποίων και το θρυλικό σακάκι που φορούσε συνέχεια στη θητεία του στον Αρη), λέγοντας για το νέο μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Αρης, Νίκο Λάσκαρη: «Είναι σημαντικό που είναι εδώ, βοηθά, περιμένω να δω το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του».

 

«Ανήκει στους παλαίμαχους»

 

O πρόεδρος της ΚΑΕ, Λευτέρης Αρβανίτης σημείωσε: «Πριν από τρία χρόνια όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας να σώσουμε το καλαθοσφαιρικό τμήμα του Αρη, πέρα από τα οικονομικά, αγωνιστικά και οικονομικά θέματα, είχαμε στο μυαλό μας και να συνδέσουμε την ιστορία του Αρη με το καλαθοσφαιρικό τμήμα ξανά, γιατί είχε απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είχαμε σκεφτεί την δημιουργία ενός μουσείου. Τα τόσα πολλά χρόνια ιστορίας, των πολλών τίτλων, των μεγάλων αθλητών και επιτυχιών ήταν κάτι που απαιτούσε δουλειά και αγώνα για να γίνει. Σαν διοίκηση πάντα ξέρουμε να επιλέγουμε σωστούς συνεργάτες για να τελειώνουν δουλειές. Αναθέσαμε στον κύριο Ράσογλου να αναλάβει όλο αυτό το πρότζεκτ και σήμερα έχουμε τα εγκαίνια του Μουσείου. Ευχαριστούμε τους παλαίμαχους του Αρη, τους ανήκει αυτό το Μουσείο, είναι η ιστορία του Αρη και συμπαραστάθηκαν στην όλη προσπάθεια».

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου Βετεράνων του Αρη, ο Στέργιος Γούσιος, υποστήριξε: «Τα εύσημα ανήκουν στον Πέτρο Ράσογλου με τον οποίον συναντηθήκαμε στο Μουσείο της ΧΑΝΘ. Τότε μου ψιθύρισε ότι θα κάνουμε κάτι πιο καταπληκτικό. Αυτό το Μουσείο το γνωρίζουν καλά όλοι, δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχαν οι παλαίμαχοι». 

 

Ο Πέτρος Ράσογλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. «Για να γίνει ένα σύγχρονο Μουσείο χρειάζεται δουλειά, είναι πολλές οι απαιτήσεις. Τα τελευταία 10-15 χρόνια ασχολούμαι με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και συναναστρεφόμενος με μουσειολόγους πήρα τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους και με τη βοήθειά τους προσπάθησα να τις μεταφέρω στο Μουσείο Αρη. Είναι ζωντανό Μουσείο, χρειάστηκε χρόνος για να γίνει. Πριν από ενάμιση χρόνο, όταν συναντήθηκα με τον Γιάννη Πέγκο που είναι η ζωντανή βιβλιοθήκη του Αρη και του είπα τις σκέψεις μου, είδα στα μάτια του ότι δεν το πίστευε. Συγκροτήσαμε μια καλή ομάδα. Ευχαριστώ τους δωρητές που σε αυτόν τον δύσκολο καιρό μου εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους για να γίνει αυτό το δημιούργημα. Χωρίς τη δική τους συμβολή δεν θα γινόταν τίποτα. Πολύ περισσότερο, αν δεν υπήρχε η ομάδα ανθρώπων που αφιέρωσαν τεράστιες εργατοώρες για να παρουσιάσουν αυτό που βλέπετε επάνω», είπε και αναφέρθηκε στους συντελεστές της προσπάθειας, για να καταλήξει: «Δεν είναι μόνο τα εκθέματα, θέλουμε αυτό το Μουσείο να έχει έναν πολύπλευρο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα το επισκέπτονται σχολεία, άλλες ομάδες και θα υπάρχουν ειδικά προγράμματα μουσειοπαιδαγωγών. Θέλω επίσης να πω ότι αυτό το Μουσείο ανήκει στους παλαιμάχους και στους φιλάθλους του Αρη, σε όλους αυτούς που φόρεσαν και ίδρωσαν τη φανέλα. Εχουμε ελλείψεις, η ιστορία του Αρη δεν τελειώνει εδώ. Ευχομαι να συνεχιστεί με την έλευση του κ. Λάσκαρη και να συνεχίσει ο Αρης με την αγωνιστική και κοινωνική προσφορά του, όπως του αρμόζει». 

 

Ο Γιάννης Πέγκος που ουσιαστικά φρόντισε και για το οπτικοακουστικό υλικό, σημείωσε. «Είχαμε προγραμματίσει τα εγκαίνια του Μουσείου την 1η του Ιούλη και φυσικά δεν θα μπορούσε να φανταστούμε τις εξελίξεις στην χώρα μας. Αυτές δεν μας στερούν το δικαίωμα να νιώθουμε ικανοποιημένοι για το αίσιο τέλος μιας πολύμηνης και επίπονης προσπάθειας. Δημιουργήσαμε μια ομάδα ανθρώπων που δούλεψε με απόλυτη συνεργασία, δείχνοντας για ακόμη φορά ότι, όταν υπάρχει αγάπη και μεράκι μπορείς να πετύχεις πολλά περισσότερα απ' όσα φαντάζεσαι. Ο Αρης είναι ομάδα θρύλος για το ελληνικό μπάσκετ και σκοπός του Μουσείου είναι η μάθηση και διάδοση της ιστορίας του συλλόγου. Ο Αρης δεν είναι μόνο η αυτοκρατορία αλλά ήταν δυνατός και μεγάλος και πριν την δεκαετία του '80», είπε.

 

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν πολλοί από τους παλιούς καλαθοσφαιριστές της ομάδας, εκ των οποίων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οι Ντίνος Αγγελίδης, Βασίλης Λυπηρίδης, Νίκος Φιλίππου, Μιχάλης Ρωμανίδης, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Γιώργος Χρυσανθόπουλος, Γιάννης, Σιούτης, Γιώργος Φλώρος, Δημήτρης Τσαλδάρης, Μάριο Μπόνι, ο πρόεδρος των επιτυχιών του παρελθόντος, Ακης Μιχαηλίδης. Εκπροσωπώντας την τωρινή ομάδα παρόντες ήταν ο προπονητής των «κίτρινων», Δημήτρης Πρίφτης, ο αρχηγός του τμήματος Σπύρος Μούρτος, ο Τάσος Δήμας, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Λευτέρης Αρβανίτης, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στελέχη του συλλόγου των βετεράνων καλαθοσφαιριστών, προεξέχοντος του προέδρου τους, Αστέριου Γούσιου, αλλά και από τη νέα γενιά καλαθοσφαιριστών, που θήτευσαν στο παρελθόν στην ομάδα, οι Δημήτρης Χαριτόπουλος, Δημήτρης Βεργίνης.

 

Αποτέλεσμα δουλειάς τριών ετών

 

Η κατασκευή του μουσείου ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια δουλειάς που συντόνισε ο Πέτρος Ράσογλου, μέλος του συλλόγου των βετεράνων καλαθοσφαιριστών του Αρη. Κόστισε η κατασκευή του 30.000 ευρώ που δόθηκαν, όπως εξηγήθηκε, από χορηγούς. Φιλοξενούνται σε αυτό τα 21 τρόπαια που κατέκτησε η ομάδα, εντός και εκτός Ελλάδας, από το πρώτο Πρωτάθλημα το 1930, τους ευρωπαϊκούς τίτλους (1993, 1997, 2003, ως το τελευταίο Κύπελλο Ελλάδας το 2004. Πάνω, δε, από τις προθήκες με τα τρόπαια υπάρχουν 21 μικρές τηλεοράσεις που προβάλουν τα παιχνίδια στα οποία κατακτήθηκαν οι τίτλοι.

 

Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μακρινό, αλλά και πιο πρόσφατο ένδοξο παρελθόν του Αρη, προσωπικά αντικείμενα από τις συλλογές των Νίκου Γκάλη, Γιάννη Ιωαννίδη, Λευτέρη Σούμποτιτς, Γιάννη Πέγκου, φανέλες παλιών παικτών. Σε κεντρικό σημείο της αίθουσας, επίσης, με προτζέκτορα, καταγράφεται η ιστορία του συλλόγου, συνδυασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, ενώ ένας τοίχος της καλύπτεται από 96 μπάλες με τα ονόματα των παικτών που κατέκτησαν τίτλο με τον Αρη, με στόχο σταδιακά να αποκτήσουν όλες τις υπογραφές τους.