Σαν αύριο πριν από 25 χρόνια, 11 Μαρτίου 1992 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Σεντ Τζορτζ Λικαμπέτους» η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Σωματείων Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΕΣΑΚ), η οποία το 1997 μετονομάστηκε σε ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών).

 

Το πρακτικό της συνεδρίασης αναφέρει:

 

«Σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου 1992 και ώρα 13:00, συνήλθε σε συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΕΣΑΚΕ στην αίθουσα Φαίδρα του Ξενοδοχείου St. George Lycabetous, ύστερα από εκπρόθεσμη και νομότυπη πρόκληση.

 

Παρόντες: Φώτης Αθανασόπουλος, Νικόλαος Βεζυρτζής, Βασίλειος Γιαβρούτας, Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, Φραγκίσκος Δανιηλίδης, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, Θεόδωρος Καρατζάς, Κων/νος Κατσίκης, Παύλος Κορκίδης, Φίλιππος Κότσης, Χρήστος Μιχαηλίδης, Δημήτριους Ρουσάκης, Κων/νος Χαΐτογλου.

 

Απόντες: - 

 

Αφού διαπιστώθηκε η απαρτία που απαιτείται σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό, άρχισε η συνεδρίαση υπό την Προεδρία του κ. Ρουσάκη, με αποκλειστικό θέμα την εκλογή Προεδρείου του Δ.Σ.

 

Μετά από μυστική ψηφοφορία, το Προεδρείο του Δ.Σ. της ΕΣΑΚ διαμορφώθηκε ως εξής:

 

Πρόεδρος: Θεόδωρος Καρατζάς (8 υπέρ – 2 λευκά – 2 άκυρα)

 

Αντιπρόεδρος: Φώτης Αθανασόπουλος (10 υπέρ – 2 λευκά)

 

Γενικός Γραμματέας: Φίλιππος Κότσης (7 υπέρ – 4 λευκά – 1 άκυρο)

 

Ταμίας: Φραγκίσκος Δανιηλίδης (8 υπέρ – 3 λευκά – 1 άκυρο)

 

των οποίων οι αρμοδιότητες αναφέρονται στο άρθρο 13 του Προεδρικού Διατάγματος με αριθμό 61/92.

 

Μετά την εκλογή του Προεδρίου και μη υπάρχοντος άλλου θέματος ελύθη η Συνεδρίαση».

 

 

Την επόμενη αγωνιστική χρονιά, 1992-93, η ΕΣΑΚ διοργάνωσε το πρώτο επαγγελματικό Πρωτάθλημα μπάσκετ και το άθλημα στην χώρα μπήκε σε μια νέα εποχή επιτυχιών και καθιέρωσης στην συνείδηση των φιλάθλων ως εθνικού σπορ της Ελλάδας.