Με μια γιορτή αντάξια της ανεκτίμητης προσφοράς του στο παγκόσμιο μπάσκετ, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είπε «αντίο» στην ενέργο δράση και στους πάγκους. Ο «Ντούντα» αποθεώθηκε από το κοινό που βρέθηκε στο ΣΕΦ, στην τιμητική βραδιά που διοργάνωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, ενώ στον επίλογο της γιορτής κυριάρχησε η συγκίνηση.

 

Με 1’ και 16’’ να απομένουν για το τέλος της φιλανθρωπικής (από τα έσοδα ενισχύθηκαν το «Χαμόγελο του Παιδιού» και νοσοκομείο στο Βελιγράδι) αναμέτρησης Ολυμπιακός – Dusan Ivkovic Stars, ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» Γιάννης Σφαιρόπουλος κάλεσε τον «Ντούντα» να δώσει οδηγίες εκείνος στο τάιμ άουτ στους παίκτες των «ερυθρόλευκων».

 

Ο Ίβκοβιτς ευχαρίστησε τους παίκτες του Ολυμπιακού όλοι ήταν φανερά συγκινημένοι και η συνάντηση τελείωσε με τον «Ντούντα» να στέκεται μπροστά στον πάγκο των «ερυθρόλευκων». Όπως τότε... Το ματς, μάλιστα, ολοκληρώθηκε 28’’ πριν την λήξη του. Τόσα δευτερόλεπτα όσοι και οι 28 τίτλοι που κατέκτησε ο Ίβκοβιτς στην πολύχρονη καριέρα του. 

 

«Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για ένα αξέχαστο βράδυ, για όσα κάνατε για εμένα, χωρίς εσάς δεν θα τα κατάφερνα», ήταν τα λόγια του «Ντούντα» προς τον κόσμο που βρέθηκε στο φαληρικό στάδιο μετά το τέλος του αγώνα.

 

Η βραδιά προς τιμήν του Ίβκοβιτς ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Έγινε υπέρβαση των συλλογικών προτιμήσεων («ο αθλητισμός ενώνει, δεν χωρίζει» δήλωσαν ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος) και ουσιαστικά η γιορτή εξελίχθηκε σε τιμή του παγκόσμιου μπάσκετ προς τον «Ντούντα. 

 

Στις επίσημες θέσεις του ΣΕΦ βρέθηκαν όλοι εκείνοι που σύμφωνα με όσα δήλωσαν είχαν την τύχη και την ευλογία να διδαχθούν από τον Ίβκοβιτς τα «μυστικά» του μπάσκετ: Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς, Δημήτρης Ιτούδης, Τζο Αρλάουκας, Ζάρκο Πάσπαλι, Παναγιώτης Φασούλας, Αντώνης Φώτσης, Ντράγκαν Τάρλατς, Θοδωρής Παπαλουκάς, Μπάνε Πρέλεβιτς, Ευθύμης Ρεντζιάς, Μιχάλης Κακιούζης, Νέναντ Κρίστιτς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς και Ντίνο Ράτζα. Τα νεώτερα «παιδιά» του «Ντούντα» πρόσφεραν θέαμα στην συνάντηση, που νίκησε η ομάδα του Ίβκοβιτς.

 

Τα δεκάλεπτα: 29-27, 53-64, 79-91, 103-111.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): ΜακΛίν 13 (6/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα), Τολιόπουλος 2, Παπαπέτρου 8, Σπανούλης 2 (8 ασίστ), Αγραβάνης 10 (2), Μιλουτίνοφ 13 (1), Στρέλνιεκς 13 (3/4 τρίποντα), Τιλί 10 (2), Πρίντεζης 6, Παπανικολάου, Αρσενόπουλος 3 (1), Ρόμπερτς 7, Μπόγρης, Τόμπσον 8.

 

ΙΒΚΟΒΙΤΣ STARS (Ίβκοβιτς): Ερτέλ 2, Ζήσης 12 (2), Σάριτς 4, Κέσελ 14 (2), Άντιτς 12 (4), Παπαδόπουλος, Σλούκας 9 (1), Μάρκοβιτς 5 (1), Μίτσιτς, Κορκμάζ 7 (1), Χριάπα 14 (2), Χάιμνς 20 (10/14 δίποντα), Μαριάνοβιτς 8.

 

Δεν αγωνίστηκαν ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς κι ο Τζον Ντίμπλερ.

 

Ο Ίβκοβιτς τιμήθηκε από τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Οι Μίλαν Τόμιτς, Βασίλης Σπανούλης πρόσφεραν στον «Ντούντα» τα φύλλα αγώνα των δύο τελικών της Ευρωλίγκας, που κατέκτησε με τους «ερυθρόλευκους» (1997, 2012). Ο Ίβκοβιτς τιμήθηκε, επίσης, από τον πρόεδρο της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου.

 

 

Στους προσκεκλημένους της βραδιάς ήταν, επίσης, το «αστέρι» του παγκόσμιου τέννις Νόβαν Τζόκοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε δάσκαλο και πατέρα του σέρβικου αθλητισμού τον Ίβκοβιτς, ενώ τιμήθηκε από την ΚΑΕ Ολυμπιακός.