Η συγχώνευση του Γυμναστικού με τον Φάρο Κερατσινίου επανέφερε τη Λάρισα στη Stoiximan.gr Basket League μετά από οχτώ χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό εν ολίγοις χάρη στον ελληνικό “κορμό” που κράτησε την ομάδα στα δύσκολα και τελικά στην κατηγορία. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 14 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2017-18 με τον Γυμναστικό Λάρισας Φάρο.



Αυτή την επισήμανση έκανε προς το τέλος της σεζόν ο προπονητής της ομάδας Θανάσης Σκουρτόπουλος και την “προσυπογράφουν” οι αριθμοί αφού τέσσερις στους έξι πρώτους σκόρερ, πέντε στους έξι πρώτους ριμπάουντερ και τρεις στους έξι πρώτους πασέρ -σε απόλυτους αριθμούς- ήταν Έλληνες. 

 


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

 

 

Τι έμεινε από τη σεζόν για τον Γυμναστικό Λάρισας Φάρο;

 


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 8 νίκες – 18 ήττες – 11η θέση.

 


Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γυμναστικός Λάρισας Φάρος έγινε ο 8ος σταθμός στην καριέρα του Θανάση Σκουρτόπουλο στη Stoiximan.gr Basket League μετά από το Αιγάλεω, το Περιστέρι, τον Πανελλήνιο, τον Ίκαρο, τον Πανιώνιο Βίκος Cola, το Ρέθυμνο Cretan Kings και τον Απόλλωνα Πατρών. Κράτησε την ομάδα στην κατηγορία αποφεύγοντας το δυσάρεστο συναίσθημα του υποβιβασμού που βίωσε ένα χρόνο πριν με τον Απόλλωνα. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά άλλωστε, που έγινε κάτι τέτοιο.

 

Ο ΜVP: Ο Ρόλαντ Σάφτενααρ γνωρίζοντας πια τα κατατόπια του ελληνικού Πρωταθλήματος καλύτερα από τους περισσότερους ξένους της κατηγορίας μετά την 3ετία στο Ρέθυμνο Cretan Kings, έκανε μία μεστή σεζόν με τον Γυμναστικό και βάσει των αριθμών ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του. Είχε 371 βαθμούς στο ranking, ξεπερνώντας τον Νώντα Παπαντωνίου που είχε 349 και τον Βασίλη Μουράτο που ήταν πιο πίσω με 177. Σε μέσους όρους ωστόσο τη θέση του Ολλανδού πήρε ο Στιβ Μπαρτ που στα οχτώ παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε 18,75 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος. Ακολούθησαν ο Σάφτενααρ με 14,3 και ο Παπαντωνίου με 13,4. 

 



Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Νώντας Παπαντωνίου έκανε ίσως την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και η πρωτιά του στο σκοράρισμα -στους απόλυτους αριθμούς- είναι μόνο μία από αυτές που επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη διαπίστωση.  Είχε 307 πόντους αφήνοντας πίσω του τον Ρόλαντ Σάφτενααρ που είχε 295 και τον Βασίλη Μουράτο που είχε άλλους 195. Και εδώ όμως η εξίσωση αλλάζει στους μέσους όρους αφού ο Μπαρτ έδινε σε κάθε αγώνα από αυτούς που συμμετείχε, 19,25 πόντους και ο Κέβιν Ουέαρ 12,38. 3ος ήταν σε μέσο όρο ο Παπαντωνίου με 11,81.




Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Η πρωτιά του Ρόλαντ Σάφτενααρ σε αυτήν την κατηγορία της στατιστικής, δεν αμφισβητείται. Ο Ολλανδός τελείωσε το Πρωτάθλημα με 139 “σκουπίδια” ενώ σε τριψήφιο αριθμό έφτασε και ο Νώντας Παπαντωνίου μαζεύοντας 101. Ο Βασίλης Μουράτος συμπληρώνει και σε αυτήν την περίπτωση την 3άδα με 77. Στους μέσους όρους ο Σάφτενααρ ήταν και πάλι πρώτος με 5,34 ριμπάουντ, πάνω από τον Ουέαρ που είχε 4,5 και τον Παπαντωνίου που μάζευε 3,88 ανά αγώνα.

 


Ο ΠΑΣΕΡ: Η πιο ξεκάθαρη πρωτιά στις βασικές κατηγορίες της στατιστικής, είναι αυτή που είχε ο Νώντας Παπαντωνίου στη δημιουργία. Τελείωσε το Πρωτάθλημα με 117 ασίστ -οι περισσότερες που είχε στην καριέρα του σε μία σεζόν καθώς η προηγούμενη μεγαλύτερη επίδοση του ήταν εκείνη του 2012-13 όταν είχε 91 με το Περιστέρι- πολύ μακριά από τους υπόλοιπους. 69 είχε ο Βασίλης Μουράτος και 53 ο Ρόλαντ Σάφτενααρ. Σε μέσους όρους, ο Παπαντωνίου έδινε 4,5 “έτοιμα” καλάθια στους συμπαίκτες του, ενώ από 2,37 ασίστ είχαν Μουράτος και ο Μπαρτ.

 




ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Δύο παίκτες μοιράστηκαν την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος της περιόδου, ο Πάρης Μαραγκός και ο Στιβ Μπαρτ με 29. Ο Μαραγκός έκανε το παιχνίδι της... ζωής του -σημείωσε ρεκόρ καριέρας- κόντρα στην ΑΕΚ προπαραμονή Πρωτοχρονιάς στο ΟΑΚΑ ενώ ο Μπαρτ “έγραψε” 29 στο ματς του Ρεθύμνου στις 24 Μαρτίου. Βέβαια ο Αμερικανός ήταν ο πιο συνεπής σκόρερ του Γυμναστικού Φάρου στο διάστημα που ήταν κάτοικος Λάρισας, αφού είχε σε άλλα δύο ματς από 28 και σε έξι από τα οχτώ στα οποία αγωνίστηκε είχε 17 ή περισσότερους.



Η πρωτιά του Σάφτενααρ με 5,3 ριμπάουντ δείχνει πως ο Γυμναστικός Λάρισας Φάρος δεν είχε κάποιον σπουδαίο ριμπάουντερ στη σύνθεση του κάτι που πιστοποιείται και από το ότι μόνο μία φορά κάποιος παίκτης του έφτασε σε διψήφιο αριθμό. Ήταν ο Κέβιν Ουέαρ που μάζεψε 10 στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Κόροιβο. Ο Σάφτενααρ έφτασε τρεις φορές στα εννιά ριμπάουντ και μία ο Παπαντωνίου.



Η κυριαρχία του Παπαντωνίου στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού αποτυπώνεται και στα “ρεκόρ της μιας βραδιάς”. Ο 28χρονος γκαρντ είχε εννιά ασίστ στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό Superfoods στο ΟΑΚΑ, είχε άλλες τρεις φορές από οχτώ ενώ σε 13 από τα 26 παιχνίδια του Πρωταθλήματος είχε τουλάχιστον πέντε.