Όταν ιδρύθηκε η ΑΕΝΚ το 1994, ο Άρης είχε κατακτήσει τους 17 από τους 21 τίτλους εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους της ιστορίας του. Μεθαύριο Σάββατο (8/11, 17:00) θα συναντηθούν στο «Nick Galis Hall» στον Αγώνα της Εβδομάδας για την 5η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

 

Οι «κίτρινοι» παραμένουν μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ, ενώ η Κηφισιά έχει εξελιχθεί σε μια από τις ανερχόμενες. Ο Άρης παρουσιάζεται την φετινή σεζόν ενισχυμένος με ξένους παίκτες μετά την άρση της απαγόρευσης από την FIBA που δεν του επέτρεπε να αποκτήσει μπασκετμπολίστες από το εξωτερικό τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές χρονιές. Η ΑΕΝΚ Δημουλάς δείχνει ικανή να συνεχίσει την εξαιρετική πορεία της περασμένης σεζόν, όταν στην «παρθενική» παρουσία της στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση της τελικής βαθμολογίας της Basket League. Έχει ήδη προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ για την 2η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ επικράτησε εντός έδρας του Ολυμπιακού, στην μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της. 

 

Για την σπουδαία αναμέτρηση του Σαββάτου, που δυστυχώς θα γίνει «κεκλεισμένων των θυρών» του «Nick Galis Hall» λόγω τιμωρίας των «κίτρινων», μιλούν στο www.esake.gr δύο παίκτες, οι οποίοι συνδέονται με αμφοτέρους τους αντιπάλους. Ο Δημήτρης Τσαλδάρης, ο 34χρόνος γκαρντ της ΑΕΝΚ Δημουλάς, που αγωνίστηκε για σχεδόν τέσσερις σεζόν στον Άρη (2006-9, 2011-12), και ο Στέφεν Αντεγκμπόγιε, ο 27χρόνος Βρετανός πόιντ γκαρντ των «κίτρινων», ο οποίος έπαιξε για πρώτη φορά στην Basket League την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά με την φανέλα της Κηφισιάς.

 

«Γεμάτος συναισθήματα»

 

«Έχω περάσει πολλές και καλές στιγμές στον Άρη και στην Θεσσαλονίκη και τα συναισθήματα που νιώθω είναι πάρα πολλά», εξομολογείται ο Τσαλδάρης εν όψει τη αναμέτρησης, για την οποία επισημαίνει: «Ο Άρης είναι σίγουρα πιο ενισχυμένος από την περασμένη σεζόν και εμείς για να φύγουμε νικητές πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλη την διάρκεια του αγώνα στο πλάνο μας».

 

-      Έχεις νιώσει ως παίκτης του Άρη και ως αντίπαλος την ατμόσφαιρα του «Nick Galis Hall». Πόσο θα σας βοηθήσει το γεγονός ότι το ματς θα γίνει «κεκλεισμένων των θυρών»;

 

«Για μας είναι πολύ καλό που παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών, γιατί όλοι ξέρουμε πόσο καυτή έδρα είναι το «Nick Galis Hall» και η ομάδα πάντα παίρνει ενέργεια από τον κόσμο την βγάζει στο γήπεδο και παίζει καλύτερα. Παρ όλα αυτά δεν λέει τίποτα το ότι θα είναι άδειο το γήπεδο, ο Άρης είναι πάρα πολύ καλή ομάδα και σίγουρα επειδή δεν θα έχουν βοήθεια από τον κόσμο θα είναι πιο συγκεντρωμένοι στο στόχο και θα προσπαθήσουν περισσότερο για τη νίκη».

 

-      Υπάρχει ιδιαίτερο κίνητρο ή συναίσθημα για σένα όταν αγωνίζεσαι εναντίον του Άρη και ειδικά στο γήπεδο του;

 

«Τα συναισθήματα είναι πάρα πολλά, έχω περάσει πολλές και καλές στιγμές της μπασκετικής μου ζωής στον Άρη αλλά και της ζωής μου γενικότερα στη Θεσσαλονίκη, οπότε αν με ρωτάς για συναισθήματα είμαι γεμάτος από αυτά. Τώρα σε ότι αφορά το κίνητρο, θα έχω το ίδιο κίνητρο που έχω σε οποιοδήποτε παιχνίδι αγωνίζομαι».

 

-      Πόσο διαφορετικός και καλύτερος ή χειρότερος είναι ο Άρης από την περασμένη σεζόν μετά τις μεταγραφές των ξένων;

 

«Ο Άρης φέτος όλοι βλέπουμε ότι είναι μια καλύτερη ομάδα. Σαφώς και τον έχουν βοηθήσει οι μεταγραφές ξένων παικτών αφού έχει τρεις καλούς Αμερικάνους, έναν Σέρβο και τον Αντεγκμπόγιε που πήγε πρόσφατα και δυναμώνουν την ομάδα. Σίγουρα είναι πιο ενισχυμένος και δείχνει και καλύτερος από πέρσι».

 

- Τι πρέπει να κάνει η Κηφισιά για να φύγει με την νίκη από την Θεσσαλονίκη; 

 

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε κάθε παιχνίδι που παίζουμε! Να είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού στο πλάνο μας και στα σημεία που θα μας επισημάνουν οι προπονητές μας».

 

 

«Πολύ καλή η ΑΕΝΚ»

 

«Θα είναι διαφορετική εμπειρία», δηλώνει ο Αντεγκμπόγιε για την αναμέτρηση με την προηγούμενη και πρώτη ομάδα του στην Ελλάδα. «Η ΑΕΝΚ Δημουλάς είναι πολύ καλή ομάδα και πρέπει να παίξουμε στο 100% έως το τέλος», τόνισε ο Βρετανός γκαρντ των «κίτρινων».

 

-   Η Κηφισιά είναι η πρώτη ελληνική ομάδα στην οποία αγωνίστηκες. Ποια τα συναισθήματα σου που θα βρεθείς αντίπαλο της σε έναν κρίσιμο αγώνα και για τους δύο αντιπάλους;

 

«Σίγουρα θα είναι μία διαφορετική εμπειρία. Αυτήν τη φορά θα παίξω απέναντι στην Κηφισιά, στην οποία αγωνιζόμουν πέρυσι και περιμένω με ανυπομονησία το ματς. Φέτος είναι μία νέα σεζόν, αυτό είναι ακόμα ένα παιχνίδι και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τον Άρη να κερδίσει». 

 

-  Που θεωρείς ότι η Κηφισιά είναι πιο δυνατή και που πιο αδύνατη σε σχέση με την περασμένη σεζόν; 

 

«Η Κηφισιά έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Εγώ έπαιξα ως συμπαίκτης με τον Τσαλδάρη, τον Λιακόπουλο, τον Κακιούζη και τον Ψαθά, ενώ συνεργάστηκα με τον κόουτς Παπαθεοδώρου. Πρόκειται για μία πολύ καλή ομάδα. Ο κόουτς έκανε καλή δουλειά πέρυσι και δείχνει ότι τη συνεχίζει φέτος, μαζί με το σταφ. Η περσινή σεζόν ήταν επιτυχημένη για την Κηφισιά και φέτος η καλή πορεία της συνεχίζεται». 

 

-  Ποιο είναι το «κλειδί» για να πάρει την νίκη ο Άρης;

 

«Πρέπει να παίξουμε στο 100% ως το τέλος. Να μη χαλαρώσουμε σε κανένα σημείο του αγώνα και να αντιμετωπίσουμε την Κηφισιά σοβαρά, ως μία καλή ομάδα που είναι. Η καλή άμυνα είναι το βασικό συστατικό και από κει και πέρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λέει ο κόουτς στο επιθετικό κομμάτι». 

 

-   Πόσο θα επηρεάσει τον Άρη ότι θα αγωνιστεί χωρίς θεατές στις εξέδρες;

 

«Έτσι κι αλλιώς πρέπει να παίξουμε σκληρά, δυνατά και καλά για να κερδίσουμε. Οι φίλαθλοι μάς βοηθούν πολύ, όμως ο καθρέφτης είναι το παρκέ. Σίγουρα θα είναι περίεργο να παίξουμε με άδειες εξέδρες. πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που θα το ζήσω αυτό, αφού έχω παίξει παρόμοιο ματς και με τον ΑΠΟΕΛ, στην Κύπρο».