Στην εικοστή πρώτη αγωνιστική της Basket League OΠΑΠ  2013-14, o Αρης υποδέχεται τον Ολυμπιακό και ο Βασίλης Σκουντής γυρίζει 32 χρόνια πίσω και αναψηλαφεί ένα αλησμόνητο θρίλερ στο Αλεξάνδρειο...

 

Ηταν ένα χειμωνιάτικο βράδυ στη Θεσσαλονίκη  και στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής ο Αρης υποδεχόταν τον Ολυμπιακό βαδίζοντας σε έναν μονόδρομο: έπρεπε σώνει και καλά να νικήσει, για να μη χάσει έδαφος έναντι του Παναθηναϊκού στη διεκδίκηση του τίτλου...

 

Αυτός ήταν ο στόχος του, μόνο που απέναντι τους οι Αρειανοί βρήκαν μια ομάδα, η οποία παρά τα προβλήματα της, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφασισμένη να πουλήσει ακριβά το τομάρι της, χωρίς μάλιστα να έχει μεγάλες φιλοδοξίες στην κούρσα του πρωταθλήματος...

Ο Ολυμπιακός είχε ρίξει την προειδοποιητική βολή στον Αρη, νικώντας τον στον αγώνα του πρώτου γύρου στο “Παπαστράτειο” με 86-76, αλλά του επιφύλασσε μια μεγαλύτερη νίλα στο “Παλέ”. Και πώς; Στην κατάληξη ενός συγκλονιστικού ντέρμπι, που επί σαράντα λεπτά πήγαινε πόντο-πόντο και κρίθηκε στην εκπνοή (61-62) με ένα σουτ του Στιβ Γιατζόγλου!

 

Ενα “all time classic buzzer beater” στην τελευταία φάση του αγώνα με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να εκτελεί το τζαμπ σουτ και να προκαλεί σοκ στους οικοδεσπότες, μέσα σε ένα δάσος από χέρια!

 

Αυτή η κατραπακιά απέβη μοιραία για τον Αρη, που εντέλει έμεινε δυο βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι” πέτυχαν το three-peat σημειώνοντας 22 νίκες και 4 ήττες, ενώ ο Αρης έμεινε δεύτερος με ρεκόρ 20-6, καθώς ηττήθηκε δυο φορές από τον Ολυμπιακό, δύο από τον ΠΑΟΚ (με τον Θόδωρο Ροδόπουλο να αναχαιτίζει τον Γκάλη, χάρη στην περίφημη άμυνα “box and one”), μία από τον Παναθηναϊκό και άλλη μία στην τελευταία αγωνιστική από τη Λάρισα!

 

Σημειωτέον ότι μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αρη με  96-75 στον “Τάφο του Ινδού” , η οποία έκρινε τελεσιδίκως τον τίτλο, η διοίκηση των “κιτρίνων” (με εισήγηση του προπονητή της ομάδας Ντούσαν Ιβκοβιτς) τιμώρησε με αποκλεισμό δυο αγωνιστικών τον Γκάλη, στον οποίο καταλόγισε “μειωμένη απόδοση”! Εκείνη την περίοδο οι σχέσεις των δυο πλευρών  ήταν τεταμένες, ωστόσο αποκαταστάθηκαν γρήγορα και την επόμενη σεζόν (1982-083), με την επιστροφή του Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο, ο “Gangster” οδήγησε τον Αρη στην κατάκτηση του τίτλου.

 

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, παρά το γεγονός ότι νίκησε δυο φορές τον Αρη και επίσης επιβλήθηκε και του Παναθηναϊκού στην έδρα του, δεν κατάφερε να διεκδικήσει υψηλούς στόχους. Οι  “ερυθρόλευκοι” που ολοκλήρωσαν τη σεζόν με υπηρεσιακό προπονητή, τον παλαίμαχο πλέι μέικερ Θύμιο Φιλίππου ισοβάθμησαν στην τέταρτη θέση με την ΑΕΚ (16-10), καθώς τρίτος (πίσω από τον Παναθηναϊκό και τον Αρη) τερμάτισε ο ΠΑΟΚ (19-7).

 

Ο Στιβ Γιατζόγλου ήταν ένατος σκόρερ του πρωταθλήματος με 17.9 πόντους και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, στο δημοψήφισμα το οποίο διοργάνωσε το περιοδικό “Σούπερ Μπάσκετ” με τη συμμετοχή των 14 προπονητών. Εκτός του αρχηγού του Ολυμπιακού σε αυτή την all star oμάδα της σεζόν επιλέχθηκαν επίσης ο Νίκος Γκάλης, ο Τάκης Κορωναίος, ο Μάνθος Κατσούλης και ο Ντέηβιντ Στεργάκος, ο οποίος ανακηρύχθηκε ομοφώνως ως ο MVP του πρωταθλήματος.

 

Το ρόστερ του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν απάρτιζαν οι Στιβ Γιατζόγλου, Παύλος Διάκουλας, Γιώργος Κασατρινάκης, Κίμωνας Κοικορόγιαννης, Γιώργος Σκροπολίθα, Χρήστος Ιορδανίδης, Αρης Ραφτόπουλος, Δημήτρης Σαμπάνης, Αργύρης Καμπούρης.

 

Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, όπως και τις προηγούμενες δυο σεζόν αναδείχθηκε ο Γκάλης με μέσο όρο 34.4 πόντους, ενώ στη διάθεση του “Ντούντα” σε αυτή τη δεύτερη (και τελευταία) σεζόν του στον Αρη ήταν επίσης οι Χάρης Παπαγεωργίου,  Διονύσης Ανανιάδης, Μιχάλης Γιαννουζάκος, Βασίλης Παραμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Νίκος Τσαχτάνης, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Γεωργιάδης, Κώστας Στυλιανού, Γιώργος Δοξάκης, Στράτος Βαμβακούδης, Πέτρος Σταμάτης και Νίκος Ζεϊμπέκης.