Με δύο σπουδαία επιτεύγματα συνδύασε ο Κώστας Παπανικολάου την καλύτερη φετινή εμφάνιση του στη Stoiximan Basket League. Ο διεθνής φόργουορντ μέσα από τον αγώνα με τον Ηρακλή, έγινε ο 4ος σε αγώνες και 5ος σε πόντους παίκτης του Ολυμπιακού στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93).



Πιο συγκεκριμένα…



*Ο Παπανικολάου φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ματς Πρωταθλήματος για 234η φορά και έγινε ο 4ος της σχετικής λίστας, αφού προσπέρασε τον Βαγγέλη Μάντζαρη που παίζοντας με τους «ερυθρόλευκους» από το 2011 ως το 2019, μέτρησε 233 συμμετοχές Πρωταθλήματος.



*Με τους 21 πόντους που είχε κόντρα στον Ηρακλή, μπήκε στην πρώτη πεντάδα των σκόρερ του Ολυμπιακού στη Stoiximan Basket League. Έφτασε τους 1.768 και άφησε πίσω τον συνεπώνυμο του Δημήτρη που «έγραψε» 1.752 πόντους από το 1995 ως το 2002.



*Ο Κώστας Παπανικολάου μετά την πρεμιέρα κόντρα στην ΑΕΚ όταν και σημείωσε 14 πόντους, περιορίστηκε σε μονοψήφιες επιδόσεις πόντων αλλά σήμερα σημείωσε 21. Ήταν η πρώτη επίδοση 20+ πόντων από τον διεθνή φόργουορντ στη Stoiximan Basket League από τις 13 Μαίου 2017 όταν σημείωσε 23 κόντρα στον Άρη, στον δεύτερο ημιτελικό των πλέι οφ (77-84). Το ρεκόρ καριέρας του στην κατηγορία παραμένει εκείνο των 24 πόντων που είχε στην 22η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2012-13 κόντρα στο Ρέθυμνο Cretan Kings.

 


Ο Σλούκας στη 10άδα των αγώνων με τον Ολυμπιακό

 

Η παρουσία του στο παρκέ περιορίστηκε στα 8:22 όμως αρκούσαν για να βάλουν τον Κώστα Σλούκα στη 10άδα της λίστας των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια στη Stoiximan Basket League με τον Ολυμπιακό. Ο διεθνής γκαρντ φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα για 170ή φορά στο Πρωτάθλημα και ξεπέρασε τον Γιώργο Σιγάλα που είχε 169 παρουσίες από το 1992-97. Πάντως ο νυν ασίσταντ κόουτς του Κολοσσού H Hotels είχε κάνει άλλα 53 ματς με τον Ολυμπιακό στη διετία 1990-92.



Ακόμη…



*Ο Μιχάλης Λούντζης με τα τρία κλεψίματα του ξεπέρασε τα 100 στην 118η εμφάνιση του στην κατηγορία.



*Ο Γιώργος Πρίντεζης πραγματοποίησε την πιο παραγωγική εμφάνιση του στη φετινή Stoiximan Basket League, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ με τους 15 πόντους του –είχε 11 στη 2η αγωνιστική κόντρα στο Λαύριο Megabolt- και ισοφαρίζοντας εκείνο των ασίστ με τέσσερις όσες είχε στην 9η αγωνιστική απέναντι στη Λάρισα.



*Ο Τόμας Ουόκαπ με τις έξι ασίστ που μοίρασε, μπήκε στη 40άδα της λίστας των ξένων πασέρ του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Έφτασε τα 62 και ξεπέρασε τον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας που είχε 59, ανήκοντας στο ρόστερ της ομάδας στη διετία 2006-08.



*Ο Σάσα Βεζένκοφ έγινε ο δεύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στη φετινή Stoiximan Basket League με μηδενική επίδοση εύστοχων τριπόντων και έχοντας επιχειρήσει τουλάχιστον πέντε. Είχε 0/5 όπως ο Κώστας Σλούκας στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

 



Κορυφαία επίδοση κλεψιμάτων από τον Ολυμπιακό

 

Ο αποψινός αγώνας θα μείνει στην ιστορία και για άλλους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν τα 23 κλεψίματα του Ολυμπιακού με τα οποία σημείωσε νέα, κορυφαία επίδοση στην ιστορία της Stoiximan Basket League. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν δικό τους με 20 κλεψίματα (εντός έδρας με τον Άρη για τη σεζόν 2001-02 και εκτός έδρας με το Περιστέρι Vitabiotics για τη σεζόν 2011-12) όσα είχε και ο Άρης στο εντός έδρας παιχνίδι του με την Ολύμπια Λάρισας για τη σεζόν 2006-07.



Ακόμη σε ομαδικό επίπεδο…



*Τα πολλά κλεψίματα οδήγησαν και σε μεγάλη επίδοση πόντων από αιφνιδιασμούς. Ο Ολυμπιακός πήρε 36 πόντους στο transition σημειώνοντας ρεκόρ περιόδου αφού είχε 33 στο ματς της 12ης αγωνιστικής με τον Ιωνικό.



*Παράλληλα ο Ολυμπιακός σημείωσε διπλό ρεκόρ στους πόντους από τα λάθη του αντιπάλου του. Είχε 44 πόντους και +32 συντελεστή (44-12) ενώ οι προηγούμενες καλύτερες επιδόσεις ήταν εκείνες του Ηρακλή στο εκτός έδρας ματς με τη Λάρισα (34 και +25).



*Οι γηπεδούχοι είχαν 21 περισσότερες ασίστ (31-10) και ισοφάρισαν το σχετικό ρεκόρ αφού την ίδια διαφορά είχε και ο Προμηθέας από τον Ιωνικό στο ματς της Νίκαιας για την 7η αγωνιστική (9-30).



*Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός περιορίστηκε στα δύο επιθετικά ριμπάουντ, επίδοση που συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ για τη φετινή Stoiximan Basket League αφού το προηγούμενο μοιράζονταν ο Κολοσσός Hotels από τη 2η και ο ΠΑΟΚ Mateco από την 7η αγωνιστική έχοντας από τρία.



Αρνητικό ρεκόρ αποτελεί και το 6,7% που είχε ως συντελεστή επιθετικών ριμπάουντ/χαμένων σουτ. Το προηγούμενο ήταν το 10,7% που είχε στο ίδιο γήπεδο για την 7η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ Mateco.

 



Ο Κομνιανίδης δεύτερος νεότερος παίκτης του Ηρακλή στη Stoiximan Basket League

 

Το αποψινό παιχνίδι γράφτηκε στην ιστορία του Ηρακλή για έναν ξεχωριστό λόγο. Ο Γιάννης Κομνιανίδης έκανε ντεμπούτο στη Stoiximan Basket League σε ηλικία 15 χρονών, επτά μηνών και 10 ημερών. Έτσι έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε με τους «κυανόλευκους» στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Μικρότερος το έκανε μόνο ο Νίκος Ψωμάς-Λυμπάρης που έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 χρόνων, 5 μηνών, 15 ημερών (Ηρακλής-ΚΑΟΔ).



Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είχε κάνει το ντεμπούτο του στη Stoiximan Basket League στον εντός έδρας αγώνα της περιόδου 2000-01 με τον Πανιώνιο (95-83), σε ηλικία 15 χρονών, επτά μηνών και 25 ημερών! Λίγο πιο… μεγάλος έκανε σήμερα το ντεμπούτο του ο Παναγιώτης Αργυρούλης, αφού πάτησε στα παρκέ της κατηγορίας σε ηλικία 16 χρονών και 11 μηνών.

 



«Μαύρο» ρεκόρ λαθών από τον Ηρακλή και τον Χένρι

 

Ο Ηρακλής υποχρεώθηκε σε 31 λάθη, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ περιόδου και με διαφορά από το προηγούμενο που είχε με 25 λάθη η Λάρισα στο εκτός έδρας παιχνίδι της με τον Ιωνικό για τη 13η αγωνιστική. Όχι μόνο αυτό όμως.



Τα 31 λάθη της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι τα περισσότερα που έκανε ποτέ ομάδα στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος αφού το προηγούμενο, αρνητικό ρεκόρ ήταν τα 30 λάθη. Τόσα είχαν το Μαρούσι στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ολύμπια Λάρισας για τη σεζόν 2007-08 και ο Άρης στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Κολοσσό H Hotels για τη σεζόν 2010-11.



Ο Ηρακλής έκανε 14 λάθη περισσότερα από τον Ολυμπιακό και αυτό είναι αρνητικό ρεκόρ περιόδου. Το προηγούμενο ήταν το +13 των λαθών του Περιστερίου Vitabiotics στο ματς της 9ης αγωνιστικής με τον Άρη (8-21).



«Πρωταγωνιστής» αυτού του ιστορικού, αρνητικού ρεκόρ ήταν ο Μάικ Χένρι. Ο Αμερικανός έκανε τα 15 από τα 31 λάθη του Ηρακλή, σημειώνοντας αρνητικό, ιστορικό ρεκόρ στη Stoiximan Basket League και μάλιστα με διαφορά από το προηγούμενο. Ήταν εκείνο του Βλάντιμιρ Κρστιτς που έκανε 11 λάθη με την Ολύμπια Λάρισας στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη στις 9 Μαίου 2007. 



Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ της φετινής σεζόν αλλά και συνολικά στην ιστορία των «κυανόλευκων» ήταν εκείνο των 10 λαθών που έκανε ο Τόνι Ντάγκλας στο ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής με τον Άρη.



Κατά τα άλλα…



Ο Μπράντον Γκάρετ είχε 20 πόντους και 10 ριμπάουντ για να γίνει ο ένατος παίκτης της Stoiximan Basket League με 3+ double-double. Ο Αμερικανός είχε ανάλογες επιδόσεις στους αγώνες με τον Προμηθέα εντός (18π, 10ρ.) και το Περιστέρι Vitabiotics εκτός έδρας (12π, 10ρ.



Με αυτό το double-double ο Ηρακλής «έπιασε» στην κορυφή της σχετικής λίστας τον Άρη στα οχτώ. Η διαφορά τους είναι ότι ο Ηρακλής πήρε αυτές τις επιδόσεις από πέντε διαφορετικούς παίκτες ενώ ο Άρης το έκανε με τρεις.



Ο Γκάρετ έγινε ο δεύτερος παίκτης του φετινού Πρωταθλήματος που έπαιξε 40 λεπτά σε ματς χωρίς παράταση μετά τον Γιουτζίν Τζέρμαν (Ιωνικός-ΑΕΚ). Τα 40’ λεπτά είχαν οι Άντονι Κάουαν (43:36) και Ολιβιέ Χάνλαν (42:34) στο ματς του Άρη με τον Ιωνικό στη Νίκαια που κρίθηκε στην παράταση.